FOTO Când îşi va deschide porţile cel mai mare muzeu pavilionar din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) va fi deschis publicului, cu câteva secţii, în luna februarie 2017, după ample lucrări de reabilitare a fostei Garnizoane Oradea. Anunţul a fost făcut de către vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang.

Situată în Calea Armatei Române, fosta clădire a Garnizoanei Oradea oferă muzeului 14.000 de metri pătraţi suprafaţă utilă, un spaţiu cu 3.000 de mp mai mare decât în Palatul Baroc, vechiul sediu pe care muzeul a trebuit să-l părăsească după retrocedarea către Biserica romano-catolică. 

Lucrările de reabilitare au fost demarate în luna august, după ce timp de şase ani au fost întrerupte, cauza fiind neînţelegerile dintre conducerea fostului Consiliu Judeţean Bihor şi firma care a câştigat licitaţia pentru renovarea fostei garnizoane. 

Noua conducere a CJ Bihor a reuşit să desemneze un câştigător al licitaţiei pentru continuarea lucrărilor, un proiect în valoare de şapte milioane de lei. Astfel, din luna august s-au realizat lucrări de restaurare la casa scării principale, pardoseli, montat parchet la parter, achiziţionat linoleum, compartimentări, instalaţii electrice, montare aparataje, instalaţii termice, instalaţii sanitare şi pentru stins incendii. 

Mai sunt de realizat, printr-un proiect cu fonduri europene, amenajarea etajului întâi şi a curţii, lucrări în valoare de 4,9 milioane de euro, iar printr-un alt proiect, cu bani proprii, în valoare de 5,3 milioane de lei, va fi cumpărat mobilier pentru depozite şi de birou. 

“Pentru bihoreni, Muzeul Ţării Crişurilor înseamnă recuperarea unei instituţii care, din păcate, de peste zece ani funcţionează doar în condiţii de avarie, înseamnă recuperarea mândriei de a avea un muzeu care este nu numai de faimă locală, ci şi naţională şi europeană. Iar, din perspectivă profesională, înseamnă totul. Pentru că, profesional, viaţa mea s-a derulat în acest muzeu şi ca atare reprezintă o a doua casă, dar mai mult decât atât, reprezintă o provocare profesională pe care trebuie s-o duc la bun sfârşit, împreună cu colegii mei, fără îndoială', a declarat, pentru AGERPRES, criticul de artă Aurel Chiriac, directorul MTC.

Vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, a precizat că doreşte ca lucrările să fie terminate cât mai repede. 

'Ne dorim ca această instituţie să fie cât mai repede finalizată şi spaţiile de expoziţie să fie cât mai repede vizitabile de către bihoreni şi de către turişti. Va fi un loc în care oamenii vor veni atât pentru a-şi îmbunătăţi nivelul cultural, de informare istorică, asupra civilizaţiei, cât şi un spaţiu de recreere. Va fi un loc, sper, foarte folosit, nu numai cu expoziţii, ci şi cu alte evenimente organizate în curte şi în superba sală de evenimente”, a declarat Ioan Mnag. 

Cu peste 450.000 de obiecte de patrimoniu, Muzeul din Oradea este apreciat ca fiind cel mai mare muzeu pavilionar din Transilvania. Majoritatea exponatelor muzeului se află, în prezent, depozitate în cutii în Palatul Baroc, pentru care CJ plăteşte chirie lunar aproape 15.000 de euro

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite