Când funcţia e mai presus de lege: prim procurorul Vasile Popa era pe mână cu evazioniştii, distrugea rechizitorii şi intervenea pentru prelevarea de organe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim procurorul Vasile Popa
Prim procurorul Vasile Popa

Acuzaţii grave aduse prim-procurorului Vasile Popa. După ce săptămâna trecută au avut loc percheziţii la biroul şi locuinţa acestuia, în  zilele următoare va fi audiat de procurorii DNA Bucureşti, el fiind acuzat, printre altele, de de şantaj, luare de mită sau instigare la efectuarea unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală

Vin zile grele pentru Vasile Popa, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Acesta este urmărit penal de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie, fiind acuzat de şantaj, luare de mită, instigare la efectuarea unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, două infracţiuni de abuz în serviciu, două infracţiuni de distrugere de înscrisuri şi două infracţiuni de favorizarea făptuitorului.

Concret, în perioada 2013 – 2014, Vasile Popa, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a constrâns un agent economic din Oradea să îi remită 7.700 de lei, bani ce reprezentau diferenţa nerestituită dintr-un împrumut acordat anterior. Popa a făcut presiuni, astfel că instituţiile de control au verificat şi aplicat sancţiuni firmei.

În perioada 2011 – septembrie 2013, Popa a primit de la afaceristul Dorinel Edu între 500 şi 1.500 euro, de 2-3 ori pe lună. Tot afaceristul Edu i-a construit şi amenajat lui Popa, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de câmp şi i-a asigurat şi alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazări la hotel, precum şi alte servicii de care a beneficiat magistratul, toate acestea ridicându-se la 50.000 euro.

În schimbul foloaselor, Popa urma să protejeze activitatea infracţională a lui Edu şi totodată să nu ia măsuri pentru tragerea la răspundere penală a lui, acesta fiind implicat în activităţi evazioniste ce au prejudiciat cu sume importante bugetul general consolidat al statului.

Dorinel Edu a fost arestat la sfârşitul anului trecut împreună cu fiul său pentru evaziune, spălare de bani şi delapidare, prejudiciul adus de cei doi bugetului de stat fiind de peste 36 de milioane de lei. A ajuns după gratii şi ulterior în arest la domiciliu, iar apoi a vorbit.

Prim-procurorul Vasile Popa mai este acuzat de distrugerea unor rechiztorii de pe vremea când era prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

Vasile Popa mai este suspectat că, în cursul lunii aprilie a acestui an, l-a determinat pe şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor să efectueze o prelevare de organe într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinţa compromiterii autopsiei medico-legale.

Două prelevări de organe au fost efectuate, în luna aprilie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Oradea. Este vorba despre agentul de pază Levente Ozsvath Oszkar, care a fost bătut de un grup de romi, şi fostul jurnalist Şerban Şerfezi, lovit la cap.

Potrivit unor surse din cadrul anchetei, Vasile Popa l-ar fi determinat pe medicul Gabriel Mihalache să-şi dea acceptul pentru prelevarea de organe în cazul agentului Levente, chiar dacă, potrivit legii: “Prelevarea de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, în cazuri medico-legale, se face numai cu consimţământul medicului legist şi nu trebuie să compromită rezultatul autopsiei medico-legale”.

Rămâne întrebarea: cum s-a efectuat autopsia în acest caz?

Dr. Carmen Pantiş, coordonatorul programului de transplant susţine că prelevarea nu a afectat rezultatul autopsiei. “Doctorul Mihalache nu ar fi semnat niciodată dacă ar fi considerat că rezultatul autopsiei medico-legale ar putea fi compromis de prelevarea de organe”, a afirmat dr. Carmen Pantiş.

Suspiciuni sunt şi în cazul prelevării de organe de la Şerban Şefezi. Potrivit aceloraşi surse din cadrul anchetei, secretarul de stat Raed Arafat ar fi sunat pentru efectuarea prelevării, în condiţiile în care medicii legişti nu au fost de acord cu efectuarea acesteia, tocmai pentru a nu se compromite autopsia.

Potrivit legii privind reforma în sănătate: “Fapta persoanei care a dispus sau a efectuat prelevarea atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, solicitată în condiţiile legii, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani”.

Prim-procurorul Vasile Popa va fi audiat, în această săptămână, de procurorii DNA, la Bucureşti.

Vasile Popa are o vechime de 20 de ani în magistratură. A fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, instituţie pe care a şi condus-o, ca procuror şef.

În 2011 a candidat, singur, pentru funcţia de procuror şef secţie urmărire penală din cadrul Parchetului Bihor, direcţia resurse umane a CSM notând, în ceea ce îl priveşte că “îşi îndeplineşte cu conştiinciozitate atribuţiile de serviciu, dând dovadă de o bună pregătire profesională, spirit de colegialitate şi dinamism”. Vasile Popa este şeful Parchetului Bihor din 2012, după ce a câştigat concursul de numire în această funcţie.

Potrivit declaraţiei de avere, Popa deţine un teren şi două imobile împreună cu fosta soţie, are un singur autoturism, cumpărat în 2006, şi două credite la tot atâtea bănci, unul în valoare de 43.500 de euro şi celălalt de 15.000 de euro. Ca angajat al Parchetului are un venit anual de 114.226 lei.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite