CAMPANIE Adevărul de Seară/Palatul Vulturul Negru, proiectat în SUA

CAMPANIE Adevărul de Seară/Palatul Vulturul Negru, proiectat în SUA

Forma palatului a fost concepută după modelul marilor complexe arhitecturale din străinătate

Campania Poveştile Oradei Mari continuă astăzi cu al doilea episod dedicat monumentului Palatul Vulturul Negru. Forma actuală a monumentului Palatul Vulturul Negru a fost realizată în 1905, datorită efortului depus de doi industriaşi orădeni.

Ştiri pe aceeaşi temă

În locul actualului Palat Vulturul Negru a existat până în 1905 un han numit Vulturul. Loc de întâlnire pentru personalităţile vremii, hanul a găzduit inclusiv recepţii grandioase în cinstea împăratului Franz şi a reginei Elisabeta, aşa cum îşi aminteşte, în cartea „Memoria Caselor”, Liviu Borcea. La finele secolului al XIX-lea, odată cu schimbările arhitecturii Pieţei mici, industriaşii Adjoran Emil şi Kurlander Ede decid să transforme hanul într-un hotel excepţional.


Oamenii au sabotat construcţia


Cei doi au pornit în documentare la Berlin, Paris, Londra, Milano şi  SUA, pentru a afla secretele celor mai moderne hoteluri din lume. Vestea unei noi construcţii îi face pe propietarii fabricilor de cărămidă să ridice preţul cu 100%.
În acelaşi timp, băncile din Budapesta măresc dobânzile finanţării. Adjoran se ambiţionează, îşi deschide o fabrică de cărămizi şi îşi lansează o bancă proprie. Sorţii potrivnici îi pun ultima piedică în 1907, când la subsolul clădirii se descoperă o cameră funerară. Presa speculează că sunt osemintele Sfântului Ladislau. De aceea, lucrarea este oprită până la finalizarea expertizei, care nu reuşeşte să demonstreze decât că osemintele datează din secolul al XII-lea.


Pasajul „milanez”


Palatul  Vulturul Negru a fost gata în noiembrie 1908. „Era şi a rămas cel mai mare complex arhitectural în stil secession din Transilvania”, specifică Borcea. Clădirea concepută cu două faţade dispunea de două săli de spectacole, cofetărie, cafenea, hotel cu 75 de camere şi magazine. Cel mai spectaculos element rămâne pasajul. „Pasajul a stârnit senzaţie prin proporţiile lui americane”, notează Borcea. A fost executat  după modelul  galeriei Victor Emmanuel din Milano, de care Emil Adorjan era îndrăgostit.

Palatul Vulturul Negru a fost şi este cel mai mare complex arhitectural în stil secession din Transilvania.
Liviu Borcea, istoric

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările