Brevet de scafandru pentru profesioniştii aventurii subacvatice din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvirea cursului de tehnici de salvare le-a adus brevet de scafandru salvator unui număr de 11 orădeni. La nevoie, cei 11 orădeni pot participa la misiunile de căutare şi degajare persoane desfăşurate de scafandrii profesionişti.

Pasionaţii de scufundări au trecut prin două probe de foc pentru a-şi primi mult-aşteptatele brevete. „Cursul Rescue s-a desfăşurat în două etape. Participanţii au acumulat cunoştinţe de prim ajutor şi de scufundări şi salvare”, a spus Tamas Lunca, instructor la Clubul Nautilus.
Potrivit acestuia, cursul pentru brevetarea scafandrului salvator nu este unul la îndemâna oricui. Pot fi atestaţi doar aceeia care au absolvit un curs de începători şi au zeci de scufundări la activ. Printre cei care au obţinut brevetul de scafandru semiprofesionist se numără şi Claudiu Pop, fostul subprefect de Bihor.

„Am această pasiune de aproximativ cinci ani, iar scufundări în jur de 100. Totuşi, în timpul examenului mi s-a părut dificil de realizat imboliziarea persoanei care trebuie scoasă la suprafaţă. Într-o astfel de situaţie şi scafandrul se panichează. Trebuie să stabileşti contactul cu el, să îl asiguri că totul va fi bine şi să îl scoţi la suprafaţă. Există tehnici speciale”, a spus Claudiu Pop. Scafandrii care au brevetul Rescue sunt consideraţi semiprofesionişti.
Scafandrii voluntari

„Ei pot face scufundări până la o adâncime de 40 metri şi pot participa la misiuni de căutare şi degajare persoane înecate”, a explicat, pentru Adevărul de Seară Oradea, instructorul Tamas Lunca.

În primăvara lui 2007, câţiva scafandri cu brevet au participat ca voluntari la o misiune desfăşurată de specialiştii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”. Atunci, la barajul Tileagd, doi copii, un băiat de cinci ani şi o fetiţă de nouă ani, s-au înecat în apele Crişului.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite