FOTO Bolnavi imobilizaţi la pat, duşi cu targa la CAS pentru o adeverinţă. „Sunt cu probleme psihice. Nu pot semna niciun act. E un cerc vicios”

FOTO Bolnavi imobilizaţi la pat, duşi cu targa la CAS pentru o adeverinţă. „Sunt cu probleme psihice. Nu pot semna niciun act. E un cerc vicios”

Viorel Paşca a dus bolnavii pe holurile CAS

Scandal la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Bihor. Patru persoane bolnave, dintre care trei imobilizate, au fost aduse pe tărgi şi saltele pentru a-şi ridica adeverinţele de asiguraţi. Este vorba despre persoane îngrijite la Dumbrava de Viorel Paşca, un bihorean care a luat sub aripa sa peste 200 oameni bolnavi, fără aparţinători sau un acoperiş deasupra capului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Viorel Paşca este un bihorean care îngrijeşte, la domiciliul său din Dumbrava şi din Tinca, de mai mulţi ani, sute de persoane bolnave şi fără niciun sprijin. Ieri, a venit la sediul CAS Bihor cu patru dintre cei pe care îi are în grijă, toţi cu probleme de sănătate, trei dintre ei fiind imobilizaţi la pat. Asta pentru că, spune Paşca, funcţionarii CAS au refuzat să le elibereze acestor oameni adeverinţele de asigurat, solicitând prezenţa fiecăruia dintre ei, la ghişeu.

“Am fost ieri şi alaltăieri să solicităm adeverinţe de asigurat. Aceşti oameni sunt bolnavi, paralizaţi, eu îi îngrijesc, dar au nevoie de tratamente, de reţete, de vizite de medic. Nu au acces la serviciile medicale fără adeverinţă. Mi s-a spus că oamenii trebuie să vină personal. Le-am explicat doamnelor de la ghişeu că sunt persoane imobilizate la pat, dar mi s-a răspuns că trebuie să îi aduc. I-am adus”, a declarat Viorel Paşca.
Cele patru persoane bolnave au fost aduse cu autoturismele familiei Paşca, după ce Serviciul Judeţean de Ambulanţă ar fi refuzat să îi transporte, inclusiv contra-cost.

“Am făcut cerere la Ambulanţă, să vină să mă ajute să îi transport de la Dumbrava la CAS, în condiţii umane. Am fost refuzat. Am spus că plătesc transportul, şi tot m-au refuzat”, a mai spus Viorel Paşca.

Doi dintre bolnavi au fost transportaţi cu o targă şi cu o saltea până în incinta CAS Bihor, iar apoi au fost aşezaţi, pe jos, în faţa ghişeelor. După mai multe discuţii aprinse între familia Paşca şi funcţionarii CAS, pe numele unui bolnav a fost întocmită o cerere pentru eliberarea adeverinţei de asigurat, bărbatul fiind pus să semneze documentul în timp ce se afla întins pe salteaua cu care a fost adus.

Pe numele celorlaţi bolnavi, angajaţii CAS Bihor au precizat că există emise carduri de sănătate, documentele fiind înmânate însă doar celor prezenţi. Tot scandalul şi discuţiile contradictorii purtate între Viorel Paşca şi angajaţii CAS a stârnit reacţii şi în rândul celorlalţi bihoreni care aşteptau la ghişee.

“Nu se poate aşa ceva. Este umilitor să aduci omul paralizat până aici pentru o semnătură. Este o bătaie de joc. Să vină bolnavii să stea aici întinşi pe jos pentru o adeverinţă”, a spus o orădeancă prezentă.

Scandalul din faţa ghişeelor CAS Bihor s-a mutat, după câteva zeci de minute, într-unul dintre birourile instituţiei, acolo unde a ajuns şi directorul Casei, Gheorghe Ludovic Varga.

Funcţionarii au încercat să îi explice lui Viorel Paşca că nici cardul de sănătate şi nici adeverinţa nu pot fie eliberate decât în anumite condiţii.

”Eu nu v-am spus să aduceţi bolnavii aici. Eu vi-am explicat foarte clar care sunt prevederile legale. Discutăm despre documente personale, care nu pot fi eliberate decât titularului sau unei persoane împuternicite. Nu vă supăraţi, dar cardurile şi adeverinţele se dau personal. Eu nu pot ridica documentul altei persoane. V-am spus să vă faceţi împuterniciri. Nu ştiu cine sunteţi dumneavoastră. Nu sunteţi rudă cu aceşti oameni, nu sunteţi tutorele lor, nu aveţi împuternicire”, a precizat Ludovic Varga.

În replică, Viorel Paşca susţine că a discutat cu un notar. “Am vorbit cu notarul şi nu îmi poate face împuternicire pentru că o parte dintre ei sunt cu probleme psihice şi nu au discernământ. Nu pot semna niciun act. E un cerc vicios”, a spus Paşca.

Potrivit acestuia, dintre cele aproximativ 233 de persoane pe care le îngrijeşte în prezent la Dumbrava şi Tinca, circa 60 nu au capacitate de exerciţiu.

“Noi am făcut toate demersurile legale pentru ca aceste persoane să beneficieze de carduri sau, în lipsa acestora, de adeverinţe. Sunt însă nişte paşi legali ce trebuie urmaţi. Există situaţii de urgenţă, un asigurat este în spital spre exemplu şi vine un membru al familiei şi îl ajutăm. Ieri au venit nişte doamne, fără nicio calitate, să depună cereri şi să solicite adeverinţe în numele altor persoane. Nici măcar nu aveau buletinele respectivilor, doar copii”, a explicat şi Oana Ungur, funcţionar în cadrul CAS Bihor.

Plângere la Poliţie

Pe lângă prevederile legale, reprezentanţii CAS au invocat şi alte motive pentru care nu au fost deacord să elibereze documentele altfel decât personal.

Potrivit funcţionarilor, Viorel Paşca a fost reclamat la Poliţie de unul dintre cei pe care i-a îngrijit la un moment dat, omul susţinând că Paşca i-a reţinut, ilegal, toate documentele.

“Există o plângere la Poliţie, ştiţi foarte bine, am mai avut probleme. Un pacient a decis să plece de la Dumbrava la un moment dat şi susţine că i-au fost reţinute buletinul, cardul de sănătate şi cardul de pensie. A venit persoana respectivă la noi, la CAS, să îl ajutăm să îi facem un alt card pentru că are nevoie de servicii medicale. A venit, nici buletin nu avea, era practic fără identitate, nici nu şi-a putut scoate pensia. Am luat legătura atunci cu medicul de familie al domnului, care habar nu avea cine este pacientul”, a mai spus Oana Ungur.

Viorel Paşca susţine însă că bărbatul care i-a făcut plângere la Poliţie are probleme cu alcoolul şi că, de fapt, şi-a pierdut actele.

“Eu nu reţin documentele nimănui. Nici cardurile de pensii. Din peste 200, doar 30-40 au pensie. O primesc personal. Eu nu am nevoie de pensiile lor. Noi tot ce facem, facem din donaţii”, a susţinut Viorel Paşca.
În ceea ce îi priveşte pe bolnavii fără capacitate de exerciţiu pe care îi îngrijeşte, Paşca a susţinut în prima fază că nu le poate fi tutore tot din pricina birocraţiei, recunoscând însă la final că nici nu îşi doreşte lucrul acesta. “Nu vreau să le fiu tutore. De ce să mă complic?”.

Reprezentanţii CAS au rămas fermi, precizând că vor elibera documentele solicitate doar legal, adică fie personal, fie unei alte persoane, dar cu împuternicire. De asemenea, directorul CAS a menţionat că va informa Prefectura Bihor despre situaţia bolnavilor psihic de la Dumbrava.

“Noi o să luăm legătura cu prefectura şi o să comunicăm că aveţi în grijă persoane fără capacitate de exerciţiu. Sunt necesare luarea unor măsuri în privinţa bolnavilor iresponsabili. Autorităţile locale trebuie să iniţieze un proces în instanţă astfel ca aceste persoane să aibă un tutore”, a precizat directorul CAS, Ludovic Varga.


Scandalul de la CAS nu este primul de felul acesta, Viorel Paşca având de-a lungul anilor mai multe conflicte cu autorităţile statului. Nemulţumit de sancţiunile primite de la ITM sau DSP, Paşca a ameninţat în mai multe rânduri că îi aduce pe bolnavi şi îi lasă în grija statului. Toate instituţiile i-au reproşat bărbatului acelaşi lucru, şi anume faptul că nu îşi organizează legal activitatea, refuzând de ani de zile să înfiinţeze un ONG sau o Asociaţie.

Bihoreanul îngrijeşte, cu spirijinul unor donatori, peste două sute de persoane, inclusiv bolnave psihic, ca persoană fizică, acceptându-i pe beneficiari în spaţiul său locativ.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările