Boală incurabilă extrem de gravă, care decimează populaţiile de oi, ţinută la secret de trei luni în Bihor. „Din august are loc eliminarea animalelor bolnave“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmată în Bihor, iar alte două posibile focare sunt în carantină până la primirea rezultatelor, în timp ce proprietarul unei ferme de oi e obligat să-şi lichideze 1.500 de animale din cauza unei epizootii care bântuie din luna august, fără să fi fost anunţată.

Noul focar de pestă porcină a fost confirmat într-o gospodărie din satul bihorean Şilindru, comuna Şimian, în care erau crescuţi 20 de porci. Boala a reapărut la două luni după ce Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor a anunţat eradicarea bolii prin sacrificarea a 1.372 porci şi plata unor despăgubiri de aproape 1 milion de lei către proprietarii acestora.

Pe lângă focarul deja confirmat, inspectorii DSVSA au prelevat probe din mai multe gospodării, respectiv de la o fermă cu 150 de porci din comuna Sălard, unde animalele prezintă simptomele bolii.

"Sunt suspiciuni de pestă porcină africană şi s-au prelevat probe. Încă nu am primit rezultatele analizelor. La ferma din Sălard s-au luat măsuri de bio-securitate, pentru izolarea perimetrului în aşa fel încât boala, dacă există, să nu se extindă. Deocamdată animalele sunt blocate în fermă, de unde nu pot fi scoase", a declarat, marţi, şeful DSVSA Bihor, doctorul Remus Moţoc.

Problemele nu par să-i ocolească nici pe proprietarii de ovine, căci în Bihor s-au confirmat primele cazuri de scrapie, o afecţiune transmisibilă pentru care nu există tratament şi nici vaccin. 

Boala a lovit o exploataţie profesionistă din comuna Paleu în luna august. Fermierul are 1.500 de oi, toate animale selecţionate, şi în ciuda măsurilor severe de securitate pe care le-a luat, nu a putut să oprească extinderea bolii, fiind obligat să sacrifice, pe rând, toate oile.

Responsabilii DSVSA au omis să anunţe existenţa noii epizootii, făcând primele declaraţii pe marginea subiectului abia acum, la trei luni de la izbucnirea ei, când cazul a ajuns în atenţia presei. "Nu e nimic deosebit, a mai fost şi în alţi ani", a spus Moţoc recunoscând că în ferma de oi din Paleu epidemia continuă să facă ravagii.

"Din luna august are loc eliminarea animalelor bolnave, care sunt sacrificate. Cele sănătoase sunt abatorizate", a explicat şeful DSVSA, susţinând că proprietarul exploataţiei va fi despăgubit în funcţie de valoarea fiecărui animal care este stabilită de către o comisie.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite