Blândeţea Justiţiei române, în contrast cu cea din Belgia: un criminal sadic, iertat „din pix” de cinci ani din pedeapsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ludovic Zetocha, un român condamnat definitiv în Belgia la 30 ani de detenţie după ce i-a tăiat gâtul fostei iubite şi a aruncat-o pe geam, în faţa poliţiştilor, a obţinut, luna trecută, la Curtea de Apel Oradea reducerea cu cinci ani a pedepsei.

Oribila crimă a fost comisă de bărbatul din Bihor în primăvara anului 2015, în oraşul Anvers. Femeia, Dorina Ştef, în vârstă de 37 ani, şi Ludovic Zetocha, atunci în vârstă de 40 ani, au avut o relaţie scurtă, iar femeia se despărţise de el, fără ca fostul ei iubit să înţeleagă acest lucru. 

Zetocha a început să o terorizeze. A sunat-o de sute de ori, i-a trimis mesaje de ameninţări, la un moment dat intrând peste ea în casă. Speriată, femeia a cerut ajutorul poliţiştilor, care i-au şi dat un telefon cu o cartelă specială de pe care, cu un simplu apel, fără să fie necesar să vorbească, putea să-i alerteze când bărbatul ar fi încercat s-o mai atace.

Crimă în direct

În seara de 26 mai 2015, Zetocha a intrat din nou în clădirea de apartamente în care locuia tânăra. El s-a ascuns în apartamentul unui vecin, un belgian în vârstă de 57 ani, pe care l-a ţinut legat peste noapte, iar a doua zi dimineaţa, sub ameninţarea unui cuţit, l-a obligat să urce până la locuinţa femeii şi să-i bată la uşa. 

Dorina i-a deschis vecinului, pe care Zetocha l-a împins înăuntru, şi i-a pus un căluş în gură, legându-l de un scaun. În acest timp, Dorina a sunat după ajutor de pe telefonul primit de la Poliţie, iar când a auzit sirenele, a ieşit în geam. Acela a fost momentul în care Zetocha a luat cuţitul, i-a tăiat gâtul, după care i-a aruncat cadavrul pe geam. Totul, în faţa poliţiştilor şi a trecătorilor care urmăreau scena. Femeia a murit pe loc, iar vecinul ei ţinut prizonier a fost eliberat de echipajele de intervenţie rapidă ale Poliţiei, care au forţat intrarea în locuinţă.

Condamnat şi expulzat

Zetocha a fost arestat sub acuzaţia de omor şi lipsire de libertate şi, în urma procesului care s-a întins până în 2018, a fost condamnat definitiv de instanţele belgiene la 30 de ani şi 15 luni de detenţie pentru omor calificat, sechestrare de persoane şi furt. 

După condamnare, bihoreanul a fost încarcerat, însă în 2019, autorităţile belgiene au transmis procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea solicitarea ca bărbatul să fie transferat în România, pentru a-şi ispăşi pedeapsa. 

Cererea de transfer a fost aprobată la Curtea de Apel Oradea care, atunci, a menţinut pedeapsa iniţială, în timp ce individul cerea să se întoarcă în Belgia, unde condiţiile de detenţie sunt de lux în comparaţie cu cele din România, iar procedurile penale permit ca puşcăriaşii să fie eliberat condiţionat după ce au ispăşit jumătate din anii de detenţie, desigur, numai în anumite condiţii.

Pedeapsă redusă

Încarcerat în Penitenciarul Rahova, Zetocha a deschis imediat un proces de „contestaţie la executare”, în care a cerut ca pedeapsa sa să fie redusă, iar procurorii s-au opus, arătând că cererea nu se justifică, în condiţiile în care a fost condamnat pentru un cumul de infracţiuni - omor şi lipsire de libertate – şi, ca atare, limita maximă din legislaţia română, pentru cele două pedepse, depăşeşte 30 de ani.

Judecătorii au fost, însă, de altă părere. Instanţa a dat dreptate criminalului şi a şters, „din pix”, cinci ani din pedeapsa sadicului care a lăsat orfan un copil, stabilind că acesta „va executa pe teritoriul României pedeapsa de 25 de ani închisoare în regim de detenţie” pentru crimă plus încă 15 luni, primite pentru furt, fără să mai amintească de infracţiunea de lipsire de libertate. 

Judecătorii români au argumentat decizia cu faptul că, în România, pedepsele pentru criminali sunt mai mici (maximum 25 de ani de închisoare sau detenţie pe viaţă) şi ar fi nelegal să-l ţină mai mult după gratii. 

Soluţia instanţei nu este definitivă. De altfel, Zetocha a şi atacat-o, cu apel, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În paralel, criminalul a deschis un nou proces, tot cu obiectul contestaţie la executare, însă la Tribunalul Bihor, solicitând tot o reducere a pedepsei. Acest din urmă proces a primit termen de judecată 11 decembrie.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

VIDEO Drama unor părinţi din Bihor -fiica lor a fost omorâtă cu bestialitate de fostul iubit. I-a tăiat jugulara şi a aruncat-o în faţa poliţiştilor

Gafa uriaşă făcută de un poliţist. O femeie declarată moartă s-a trezit când era aşezată în sicriu

Magnat trimis în judecată pentru o pagubă de 5 milioane de lei în dauna CNI

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite