Biserica cu Lună din Oradea, unică în Europa - secretul globului negru-auriu, mecanismul care o face specială şi chipului dosit al lui Horea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două dintre particularităţile ce conferă unicitate Bisericii cu Lună, din Oradea, sunt portretul în medalion al lui Horea, plasat în cheia arcului de boltă dintre naos şi absida altarului, imagine care încununează iconostasul şi mecanismul confecţionat de către Georg Rueppe, în 1793, şi plasat în turnul catedralei. Acesta este ingeniosul mecanism care, prin globul său jumătate auriu, jumătate negru, indică fazele lunare.

În tâmpla iconostasului se afla la un moment dat o pictură cu chipul lui Horea, unul dintre conducătorii răscoalei din 1784, ea fiind considerată de către mulţi istorici ca fiind singura reproducere autentică a fizionomiei acestuia. Ea este înlocuită în zilele noastre cu o copie, originalul găsindu-se în muzeul Episcopiei Ortodoxe de Oradea.

“Portretul lui Horea este greu perceptibil daca nu esti prevenit. Are o legătura cu faptul că piatra de temelie a catedralei a fost pusă în noiembrie 1784, când răscoala lui Horea, Closca şi Crisan cuprinsese Ardealul şi ecourile ei ajunseseră cu siguranţă şi la Oradea. Ctitorii l-au omagiat în acest fel, deşi oficial spuneau că este chipul lui Iisus Hristos de pe marama Veronicăi, pentru a înşela vigilenţa autorităţilor”, ne-a mărturisit Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor.

image

Chipul lui Horea-sursa foto-ebihoreanul.ro

Potrivit părintelui Ioan Codorean, diferenţa între imaginea Mântuitorului reprezentat pe sfânta năframă şi cea a lui Horea, din Biserica cu Lună, este aceea că, deşi chipul lui Horea este reprezentat frontal, nu are aureolă sau nimb şi nici nu este încadrat de iniţialele IC-XC.

“Motivul acestei reprezentări este, pe de o parte, recunoaşterea rolului pe care l-a avut Răscoala lui Horea la naşterea acestui sfânt lăcaş, în vremuri de mare cenzură spirituală, iar pe de alta, denotă discreţia acestui gest în faţa oricăror suspiciuni ale vremii. Aşa se explică faptul că portretul său a fost aşezat în partea de răsărit şi nu în partea de apus, unde, conform erminiei bizantine, sunt aşezate chipurile domnitorilor şi ale ctitorilor”, explică părintele Ioan Codorean.

Ceea ce a creat o faimă bisericii, dincolo de istorie, este mecanismul unic în Europa situat în turla bisericii, care poartă amprenta meşterului vienez George Rueppe. Este vorba despre un orologiu creat în combinaţie cu un glob lunar, jumătate negru, jumătate auriu, situat în peretele din turla bisericii, vizibil în exterior, care funcţionează în independenţă. Sistemul, o minune inginerească, era considerat o revelaţie în domeniu la aceea vreme, deoarece nu are nituri sau şuruburi, funcţionând cu ajutorul a trei tamburi, nefiind altceva decât aplicaţia în practică a legii gravitaţiei.

Biserica cu Lună

Mecanismul globului stă în legătură cu mecanismul orologiului, tot la 28 de zile, globul face o rotire în jurul axei sale, indicând fazele lunii. Din acest considerent, locaşul a primit numele de “Biserica cu Lună”. Pe roata ancoră a orologiului se poate citi şi astăzi, scris în limba germană numele constructorului: „Georg Rueppert in Grosswardein, 1793”.

Piatra de temelie a Bisericii Ortodoxe ,,Adormirea Maicii Domnului”, cunoscută sub denumirea de Biserica cu Lunaă a fost aşezată în data de 9 noiembrie 1784. Construcţia a început relativ târziu, deoarece ortodoxia era o religie tolerată şi nu s-a primit acordul Împăratului pentru o nouă biserică ortodoxă. În acea vreme mai exista doar o singură biserică ortodoxă la Oradea, în Velenţa.

image

Biserica cu Lună-fotograf-Valcan Vasile

Biserica s-a zidit ,,cu cheltuiala norodului drept credincios neunit grecesc, românesc şi sârbesc’’, locuitori ai Oraşului Nou.Primul serviciu divin s-a oficiat după 6 ani, în ziua de 17 noiembre 1790, însă biserica s-a sfinţit în ziua de 11 iunie 1832, în urma terminării tuturor lucrărilor şi a decoraţiunilor interioare. Din anul 1920 este şi catedrala episcopală

image

“Biserica cu Lună a fost singura biserica cu turn din Oraşul Nou. Silueta edificiului este dominată de turnul-clopotniţă aflat deasupra pronaosului îngust şi supraînălţat de un balcon destinat corului. Coiful turnului, în stil baroc, este construit din tablă de aramă cu aurituri. La cele patru colţuri ale sale se află icoanele aurite ale celor patru Evanghelişti, crucea şi globul pe care se sprijină”, a mai precizat directorul Lucian Silaghi.

Formele baroce ale bisericii sunt adaptate unui program cultic tipic ortodox. Naosul amplu, este prevăzut cu mici abside laterale, elemente de indubitabilă identitate pentru acest edificiu. Naosul este despărţit de altar printr-un iconostas în formă de semicerc. Modenatura arhitectonică este de inspiraţie barocă şi neoclasică. Pilastrii în capiteluri composite crează un joc de volum, umbre şi lumini, iar motivele exterioare aparţin, în general, stilului baroc

Arhitectul care a elaborat planul clădirii a fost Iácob Eder, iar antreprenorul construcţie inginerul Ioann Lins. 

image

Biserica cu Lună-sursa foto-http://www.oradeainimagini.ro

Mai puteti citi:

Beneficiile unei ape unice în România. Ce boli tratează apa termominerală sărată de la Sarcău

Povestea neştiută a bazilicii romano-catolice din Oradea, cel mai mare monument baroc din ţară, care deţine o orgă donată de Maria Tereza

Minunea ascunsă a Bihorului: Vida, „lacul cu vârtej“ şi cu apă limpede cum numai la tropice se poate găsi

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite