Bătuţi în faţa Poliţiei de un clan de romi, cu cele două agente baricadate în sediu. „Mi-am tras gluga şi am sunat la 112“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soţii Oana şi Marius Călău au scăpat doar cu câteva vânătăi şi umflături, în timp ce tatăl bărbatului s-a ales cu cusături la nas de pe urma bătăii încasate. FOTO: Laura Gal
Soţii Oana şi Marius Călău au scăpat doar cu câteva vânătăi şi umflături, în timp ce tatăl bărbatului s-a ales cu cusături la nas de pe urma bătăii încasate. FOTO: Laura Gal

Soţii Oana şi Marius Călău au fost atacaţi în faţa Poliţiei din comuna bihoreană Sânnicolau Român de membrii unui clan de romi. În acest timp, cele două poliţiste din sediu au ferecat uşile pe interior şi au sunat după ajutor.

Doi localnici din comuna bihoreană Sânnicolau Român, soţ şi soţie, au fost ţinta unui atac de o brutalitate extremă, în data de 10 decembrie.

Oana şi Marius Călău se aflau în maşina personală în faţa sediului Poliţiei din comună, când au fost blocaţi de alte două autoturisme ocupate de şapte membri ai clanului Bojani, o cunoscută familie de romi din Sânnicolau Român. Este vorba despre fraţii Dănuţ, Gheorghe, Andrei, Călin, Adrian, cel din urmă cunoscut cântăreţ de muzică populară, şi părinţii lor, Andrei şi Mihaela.

„Au tăbărât pe noi“, povesteşte Oana Călău despre incidentul pe care cu greu îl va uita. Soţul ei, aflat la volan cu geamul deschis, a încasat-o primul. Femeia şi-a sunat întâi socrul, căruia a apucat să-i spună doar că se află la Poliţie cu familia Bojani, după care a ieşit din maşină, sunând la 112. „Am crezut că, dacă mă vor vedea, femeie, cu telefon şi vorbind la 112, vor înceta. Dar n-au făcut-o. Unul mi-a tras o palmă şi au continuat să dea în soţul meu, care a ieşit să mă apere. Când l-au văzut afară, s-au dus spre el, cu bâte. El a reuşit să intre în sediul Poliţiei, ca să ceară ajutor“, a explicat femeia.

„Am crezut c-o găsesc moartă“

În sediul postului de Poliţie se aflau două tinere agente care, în loc să iasă ca să facă ordine cu bătăuşii, au ferecat uşa pe dinăuntru şi au sunat după întăriri, ceea ce i-a întărâtat şi mai mult pe bătăuşi, aceştia încercând să spargă uşa cu pumnii, picioarele şi bâte. „A fost groaznic. Eu înăuntru, soţia afară. Am crezut că o voi găsi moartă când ies“, povesteşte Marius Călău.

marinel calau

Rămasă singură, tânăra s-a chircit pe şosea, şi-a tras gluga în cap şi a încercat să vorbească în continuare cu dispecera de la 112, care-i ceruse să nu închidă până ajung echipajele: „S-a auzit cum mă înjurau, cum mă ameninţau că mă violează, că ne omoară şi ne îngroapă, s-a auzit tot“.

Norocul femeii a fost că socrul a pornit spre postul de poliţie împreună cu fratele şi vărul soţului ei.

„Ei au plecat cu gândul că vin la poliţie, nicidecum nu s-au gândit că vor fi atacaţi. Când l-a văzut pe unul dintre fraţii Bojani ţinând o bâtă de baseball în mână, socrul (foto sus) a fugit şi s-a pus în faţa mea. A încasat el lovitura. Bâta avea ceva metalic, ascuţit în vârf, şi l-a rănit urât pe faţă“, mai povesteşte tânăra.

Întregul scandal a durat circa 25 de minute, până când bătăuşii au auzit sirenele maşinilor de Poliţie care se apropiau de sat. Apoi au dispărut cu toţii, în faţa postului rămânând doar victimele - soţii Călău, unchiul şi tatăl bărbatului, cei doi fraţi şi un verişor, toţi fiind transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale. Au scăpat cu leziuni uşoare, mai puţin tatăl socru, care s-a ales cu nasul cusut şi cu o rană profundă în urma loviturii.

Prinşi în conflictul politic

Cauzele conflictului violent au legătură cu mediul politic local. Oana şi Marius Călău, foşti asistenţi sociali la Protecţia Copilului, sunt acum implicaţi într-un proiect comunitar derulat prin Asociaţia „Zâmbet şi Speranţă pentru Viitor“, în cadrul căruia au deschis şi administreză în Sânnicolau Român un centru de tip after-school pentru copiii de romi.

adrian bojani



Potrivit lui Marius Călău, cântăreţul de muzică populară Adrian Bojani (foto sus) le făcuse în ultima perioadă mai multe reclamaţii, ameninţându-i că le va închide asociaţia. Folcloristul este membru PSD şi nu-şi ascunde aversitatea pe care i-o poartă primarului liberal al comunei, Dumitru Munge.

Edilul i-a respins folcloristului mai multe cereri de angajare pe diverse posturi în Primărie şi a refuzat şi să-l invite să cânte la festivaluri comunale.

În schimb, primarul Munge a înlesnit deschiderea after-school-ului soţilor Călău, care au obţinut din partea primăriei, pentru o sumă modestă, terenul şi clădirea unde funcţionează centrul de zi pentru copii defavorizaţi.
Pe de altă parte, Adrian Bojani obţinuse favoruri din partea fostului primar PSD, Dumitru Maghiar, care a pierdut alegerile în 2016.

Maghiar îl sponsorizase cu fonduri publice pe Bojani în perioada mandatului şi a reînceput din nou să-l susţină financiar de curând. Maghiar a finanţat folcloristul pentru producerea unui album de muzică populară, lansat luna trecută. Fostul primar se pregăteşte să candideze din nou, iar miza contractelor cu Bojani ar fi controlul asupra comunităţii rome din localitate.

„Înainte să ne ia la bătaie, a chemat toate instituţiile în control la noi. Direcţia de Sănătate Publică, AJPIS, Pompieri, tot. A fost în stare să spună că avem TBC. Noi nu vrem decât să fim lăsaţi în pace să putem lucra. Nu mă interesează politica, dar dacă mă întreabă cineva, eu îl susţin pe actualul primar. El ne-a ajutat“, recunoaşte Oana Călău.

Cum s-au apărat agentele de Poliţie

Agresorii sunt cercetaţi penal, dar autorităţile n-au dispus reţinerea lor. Folcloristul agresor, contactat de „Adevărul“, ar fi vrut să vorbească doar despre actualul primar şi asociaţia „ilegală“ a soţilor Călău. A susţinut că va reveni cu un punct de vedere referitor la bătaie dar n-a mai răspuns la telefon. Poliţia a declarat că a intensificat patrulările în zona comunei. S-a dispus şi o anchetă internă în privinţa celor două poliţiste care s-au baricadat în sediu. Apărarea acestora a fost că în stradă se aflau mai multe femei şi chiar copii, iar o intervenţie în forţă ar fi putut să-i rănească.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite