Fraudă la Bac 2015 în Bihor. Aproape 200 de elevi riscă eliminarea din examen după ce au copiat cu ajutorul profesorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacalaureat 2015. Aproximativ 200 de candidati risca sa fie exmatriculati de la Bacalaureat
Bacalaureat 2015. Aproximativ 200 de candidati risca sa fie exmatriculati de la Bacalaureat

Aproape 200 de elevi bihoreni riscă eliminarea de la examenul de Bacalaureat 2015, după ce a fost depusă o sesizare la Ministerul Educaţiei fiind semnalate suspiciuni de fraudă.

Aproape 200 de elevi bihoreni riscă eliminarea de la examenul de Bacalaureat 2015, după ce a fost depusă o sesizare la Ministerul Educaţiei fiind semnalate suspiciuni de fraudă.

Un scandal de frauda la Bacalaureat 2015 a izbucnit în judeţul Bihor. Ministerul Educaţiei cercetează un caz legat de Colegiul Tehnic “Unirea”, din oraşul Ştei, unde profesorii asistenţi le-ar fi permis candidaţilor să copieze. 

În urma unei sesizări depuse la Ministerul Educaţiei, Inspectoratul Şcolar Bihor a demarat o anchetă la Coleiul Tehnic  “Unirea” din Ştei, acolo unde sunt suspiciuni de fraudă ale examenului de Bacalaureat 2015. Sunt implicaţi 191 de elevi.

Mai exact, potrivit inspectorului general Nicolae Avram, se fac cercetări după ce s-au vizionat înregistrările de la probele E(c. “Au fost vizionate înregistrările din 14 săli de examen. În 10 din cele 14  s-au constatat nereguli. Am vizionat camerele ieri (n.r) sâmbătă, şi mai procedăm odată la vizionarea lor astăzi  (n.r duminică)”, a declarat inspectorul Nicolae Avram.

Ajutaţi de profesori

Imaginile de pe camera arată cum elevii copiau de pe fiţuici, unii de pe alţii, dar şi cu ajutorul profesorilor, în unele săli de examen. Înregistrările sunt la Inspectoratul Şcolar din Bihor.

“Urmare a unei sesizări privind existenţa unor similitudini între 42 de lucrări la matematică provenind din centrul de examen Colegiul Tehnic „Unirea” din Ştei, judeţul Bihor, Comisia Judeţeană de Bacalaureat, în conformitate cu prevederile art. 6, alin. (3) din ordinul de ministru nr. 4430/29.08.2014 privind aprobarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat 2015, a dispus analiza înregistrărilor din toate cele 14 săli în care s-a desfăşurat proba E)c) - proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie)”, se precizează în comunicatul transmis de Ministerul Educaţiei.

În urma analizei înregistrărilor, s-a constatat că în 10 din cele 14 săli în care s-a desfăşurat proba E)c), profesorii asistenţi nu au respectat  toate atribuţiile prevăzute de metodologie, permiţând candidaţilor să comunice între ei şi să fraudeze examenul fie prin utilizarea unor înscrisuri interzise de metodologie, fie lăsându-i sau chiar ajutându-i să copieze unii de la alţii. În consecinţă, ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a dispus trimiterea Corpului de Control iar Comisia Naţională de Bacalaureat a solicitat constituirea unei comisii de cercetare disciplinară a profesorilor asistenţi din sălile în care examenul a fost fraudat, dar şi a preşedintelui, vicepreşedintelui şi membrilor Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen Colegiul Tehnic „Unirea" din Ştei, judeţul Bihor. De asemenea, s-a decis sesizarea în scris a organelor de cercetare penală.

În cazul elevilor care au susţinut examenul în cele 10 săli în care profesorii asistenţi nu au respectat întocmai prevederile metodologiei, urmează să se verifice implicarea acestora, în fiecare caz în parte.

Sancţiuni pentru elevi şi profesori

“În raport cu implicarea şi participarea personală a fiecărui elev la nerespectarea prevederilor legale privind desfăşurarea examenului de bacalureat, se vor aplica prevederile art. 96, alin. (1) şi (2) din Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat: „Candidaţii care au beneficiat de informaţii, documente sau alte forme de sprijin, obţinute pe cale frauduloasă, prin intermediul cărora le-a fost facilitată rezolvarea subiectelor, situaţii constatate de organele în drept, sunt eliminaţi din examen. Dacă frauda este constatată în centrul zonal de evaluare, lucrările sunt anulate iar candidaţii care au fraudat sunt consideraţi eliminaţi din examen. Candidaţii eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Aceştia vor relua integral examenul de bacalaureat, cel mai devreme în a treia sesiune după cea în timpul căreia au fost eliminaţi”, se mai arată în comunicatul transmis de Ministerul Învăţământului.

 Aşadar, pentru fiecare elev în parte va fi analizat gradul de implicare şi vinovăţia şi se vor stabili sancţiuni ce pot merge până la eliminarea din examen, fără posibilitatea de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat, cu reluarea integrală a probelor.

 Sancţiuni disciplinare se pot aplica şi personalului didactic implicat în organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat. Acestea pot ajunge, în raport cu gravitatea abaterilor, până la destituirea din funcţia de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ sau desfacerea disciplinară a contractului de muncă: „profesorii care, în perioada examenului, comit fapte cu caracter infracţional, respectiv furnizarea soluţiilor problemelor, înlocuiri de lucrări, falsificări de lucrări etc., care permit sau favorizează fraudarea examenului sau care au manifestari care atestă neglijenţa în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, sunt sancţionate în conformitate cu prevederile metodologiei de examen sau ale Codului penal.”

În această perioadă au loc întâlniri cu asistenţii şi diriginţii elevilor.

“ Primele măsuri se vor aplica în zilele următoare. Vom proceda conform metodologie. Odată identificaţi elevii care copiau, aceştia nu vor mai putea susţine examenul de Bacalaureat pe parcursul a două sesiuni. Totodată, vor fi cercetaţi şi profesorii supraveghetori, cea mai aspră sancţiune pe care aceştia o pot risca fiind desfacerea contractului de muncă”, a mai spus Nicolae Avram.

Matematică şi Istorie

La centrul de examen Colegiul Tehnic „Unirea" din Ştei, judeţul Bihor, au susţinut examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2015 elevii respectivului colegiu, dar şi elevii Colegiului Naţional „Avram Iancu" din localitate.

La proba E)c) au fost prezenţi 255 de candidaţi (184 la matematică şi 71 la istorie) din totalul celor 265 înscrişi (188 la matematică şi 77 la istorie).

În cele 10 săli în care nu a fost respectată întocmai metodologia de examen au susţinut proba de matematică un număr de 152 de elevi, iar proba de istorie a fost susţinută de 39 de elevi. Supravegherea candidaţilor a fost realizată de 20 de profesori asistenţi, distribuiţi câte doi în fiecare sală de examen. În toate sălile amenajate pentru susţinerea probelor a existat aparatură de supraveghere/înregistrare audio-video.

Nu toţi elevii din cele 14 săli au ales să copieze. Sunt elevi care nu au plecat urechea în stânga sau în dreapta, şi au preferat să-şi vadă de rezolvările pe care le aveau de făcut, pe propriile forţe.

În judeţul Bihor s-au înscris anul acesta la examenul de bacalaureat peste 5.400 de candidaţi, dintre care aproape 900 sunt din promoţiile anterioare. 

Toate informaţiile importante despre BACALAUREAT 2015 la română, în acest articol: Subiecte Bacalaureat 2015 română. Rezolvări, barem

Bacalaureat 2015 Română Bihor. Subiecte Română Real şi Uman

Povestea fetei de la ţară care a luat 10 la Evaluare Naţională 2015. "Se poate învăţa la sat sau oraş. Trebuie să te încrezi în Dumnezeu, să ai o ambiţie de fier"

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite