Avocaţii poliţiştilor de frontieră reţinuţi pentru corupţie nu au putut convinge instanţa să-i lase în libertate pe clienţii lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei doi poliţişti de frontieră au fost ridicaţi de ofiţerii DGA Bihor chiar din Borş. Foto: adevarul.ro
Cei doi poliţişti de frontieră au fost ridicaţi de ofiţerii DGA Bihor chiar din Borş. Foto: adevarul.ro

Cei doi poliţişti de frontieră din Borş, reţinuţi, marţi, pentru infracţiuni de corupţie, zădărnicirea combaterii bolilor şi fals informatic, au fost arestaţi preventiv, miercuri seară, de către judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor.

Măsura a fost contestată imediat după pronunţare de avocaţii poliţiştilor de frontieră. Verdictul final îl va da Curtea de Apel Oradea. 

După cum a scris şi Adevărul, cei doi sunt acuzaţi că ar fi pretins şi primit bani de la 7 persoane întoarse din Germania înainte de Sărbătorile Pascale, atestând, în schimbul sumelor, că aceştia ar fi şoferi de TIR şi, în acest fel, să nu intre în carantină, ci doar în izolare la domiciliu. Potrivit procurorilor, "taxa" percepută ar fi fost de 50 euro/persoană.

În faţa instanţei, agentul de frontieră Matei Munteanu, căruia i se impută infracţiunile de luare de mită, zădărnicirea combaterii bolilor şi fals informatic, a fost apărat de trei avocaţi, care susţin că subofiţerul neagă acuzele. 

„Nu avem flagrant“

"La dosar sunt doar denunţurile a patru persoane, motiv pentru care apreciez că nu este îndeplinit caracterul rezonabil al suspiciunii săvârşirii infracţiunii de luare de mită. Nu avem niciun flagrant sau alte probe care să convingă un observator independent şi imparţial că s-a săvârşit infracţiunea de luare de mită", a explicat avocatul Bogdan Meşter. 

Potrivit avocatului, nici acuza de zădărnicire a combaterii bolilor nu are susţinere în condiţiile în care, pentru a exista o asemenea faptă, "era necesar ca activitatea făptuitorului să aibă ca urmare răspândirea unei boli molipsitoare. Or, chiar ei spun că nu s-a îmbolnăvit nicio persoană". 

Legat de infracţiunea de fals informatic, poliţistul de frontieră s-a apărat susţinând că a introdus datele comunicate de cele patru persoane. "El a înserat că sunt şoferi după ce i s-au prezentat contractele de muncă din Germania. Acele contracte i le-au prezentat pe Whatsapp, nu fizic", mai zice Meşter. 

Doar o neglijenţă

Avocata Lavinia Blaga, cea care îl reprezintă pe agentul de frontieră Viorel Chiş, acuzat de abuz în serviciu, zădărnicirea combaterii bolilor şi fals informatic, susţine că acestuia i se impută că nu a verificat corespunzător documentele care i-au fost prezentate de un grup de trei persoane.

"A fost un grup de 7 persoane care s-au întors din Germania. Patru erau într-un autoturism, care au fost verificaţi de domnul Munteanu, iar trei într-un alt autoturism, care au fost preluaţi de clientul meu. Dintre aceştia din urmă, doar şoferul avea contractul de muncă la el. Ceilalţi au dat declaraţii pe proprie răspundere, unde au bifat o rubrică cum că sunt conducători de autovehicul de transport marfă cu o capacitate maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, respectiv că în acel moment se deplasau cu un camion, deşi, în realitate, erau în autoturism", a explicat avocata Blaga. 

Potrivit acesteia, poliţistul de frontieră a recunoscut faptul că nu a fost suficient de atent atunci când a implementat în sistemul informatic datele din declaraţiile pe propriile răspundere. "Clientul meu a mizat pe buna credinţă a celor doi pasageri. Aceştia au spus că au contracte de muncă, sunt şoferi, doar că nu le au la ei. Legat de zădărnicirea combaterii bolilor, însă, nici una dintre cele 7 persoane nu este bolnavă, deci din punctul meu de vedere nu se poate reţine o asemenea încadrare", mai spune avocata. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite