Aventurile în închisoare ale medicului român care şi-a ucis amanta în Ungaria. Ce a păţit cu un deţinut care i-a adresat apelativul „fetiţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Dan Stamatiu şi-a dat în judecată colegii de celulă, pe gardieni dar şi Statul Român
Medicul Dan Stamatiu şi-a dat în judecată colegii de celulă, pe gardieni dar şi Statul Român

Medicul orădean Dan Stamatiu, extrădat luna trecută în Ungaria unde va fi judecat pentru o crimă comisă în august 2016, unde şi-a împuşcat în cap fosta amantă şi l-a rănit grav pe soţul acesteia, a devenit un procesoman în timpul detenţiei în România, reclamând mai ales condiţiile de detenţie.

Medicul a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Cluj Napoca pentru contrabandă calificată cu arme şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor după ce a fost prins la Cluj Napoca pe 1 septembrie 2016, având la el un pistolul şi muniţia aferentă.

Arma era cea cu care, doar cu o zi mai devreme, a comis o crimă în Ungaria, unde şi-a împuşcat în cap fosta amantă şi pe soţul acesteia, în faţa copiilor. În timp ce femeia a murit, soţul ei a ajuns în stare gravă la spital şi a scăpat cu viaţă.

Stamatiu a fugit şi s-a întors în România, unde a fost prins şi arestat preventiv, iar ulterior condamnat la 3 ani şi 4 luni de detenţie pentru deţinerea pistolului, pedeapsă pe care a executat-o, pe rând, în Penitenciarele Gherla, Oradea şi Satu Mare.

Plimbat printre instanţe

În toate puşcăriile prin care a trecut, Stamatiu a reuşit să-şi ridice în cap colegii de celulă, pe care îi considera “sub nivelul său” ca să-i suporte, gardienii “vinovaţi” de abuzuri dar şi conducerile Penitenciarelor, fiind sancţionat de mai multe ori pentru comportament violent, bătăi, scandaluri provocate. 

În total, Stamatiu a avut pe rolul instanţelor din Bihor, Cluj şi Satu Mare 18 procese în care, pe de o parte, a contestat fără succes sancţiunile încasate pentru bătăile şi scandalurile provocate de el prin atitudinea batjocoritoare la adresa altor deţinuţi, pe care îi considera „sub nivelul său”. 

Pe de altă parte, Stamatiu avea şi el nemulţumiri. L-a reclamat pe distribuitorul hranei, care l-a lovit cu polonicul în spate şi i-a aruncat chifteaua din meniu în supă pentru că i-a cerut să nu-i dijmuiască porţia, dar şi pe un deţinut care l-a lovit "doar" pentru că a fost sarcastic şi pe un altul, care l-a luat la bătaie după ce i-a spus că îi displace epitetul de «fetiţe» cu care i s-a adresat.

Mizerie, ploşniţe şi manele

Stamatiu a fost nemulţumit şi că păturile pe care le-a primit erau murdare, perna şi salteaua miroseau urât, rufele erau spălate fără detergent şi aveau miros neplăcut, iar în celule a avut ploşniţe. 

Medicului i-a displăcut că în celule spaţiul era foarte mic, că deţinuţii cu care era cazat îl poluează fonic cu manele, că WC-urile şi chiuvete, insuficiente, erau mereu murdare şi înfundate, că nu are apă caldă la discreţie, mâncarea neconformă din punct de vedere caloric, alimentar, igienic, gastronomic şi olfactiv: „prin rotaţie meniul fiind mâncare de cartofi, varză, fasole, orez, toate fără carne, iar cu o frecvenţă de două săptămâni piure de cartofi cu o chifteluţă”, a explicat el într-una din acţiunile sale.

Cele mai multe procese declanşate de medicul Dan Stamatiu s-au finalizat cu soluţii de respingere, existând, însă şi câteva care, încă, sunt pe rol. Între timp, însă, medicul a fost transferat în Ungaria, unde va fi judecat pentru crimă.

Medicul va rămâne în Ungaria doar până la pronunţarea sentinţei în cazul său pentru că, potrivit mandatului european de arestare confirmat la Cluj, el a ales să-şi ispăşească viitoarea pedeapsă în România. Unde o va putea lua, deci, de la capăt, cu procesele.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite