Aventura călătorilor care îşi urmează visul. 14 tineri din Moldova descoperă şi promovează România, în patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
14 tineri moldoveni au pornit sa descopere Romania
14 tineri moldoveni au pornit sa descopere Romania

Un job bine plătit la o multinaţinală, la o companie cu renume, sau un loc la facultate nu au putut sta în calea visului unor tineri care şi-au propus să descopere România. 14 moldoveni ingenioşi au pus la cale un proiect căruia i-au dat drumul în urmă cu şase lui. Visul lor a fost să călătorească prin România, iar acum îşi trăiesc nebunia din plin. De câteva săptămâni, au poposit la Oradea.

Un proiect gândit de 14 tineri ingenioşi ar putea deveni cartea de vizită a României. În urmă cu şase luni, cei 14 călători luau la pas judeţele ţării, încercând să descopere oameni şi locuri inedite, cu care trebuie să ne mândrim şi a căror poveste merită să fie spusă mai departe.

Proiectul a început să prindă contur în anul 2012, în Iaşi, când tinerii care frecventau aceleaşi workshopuri îl creau, imaginativ, pe Ziggy, un spirit pur românesc, un dac modern, cu barbă şi cuşmă, căruia-i "merg rotiţele". Şi ca să fie în ton cu spiritul, toţi băieţii din grup şi-au lăsat barbă. S-au înarmat cu aparate de fotografiat şi filmat, reportofoane, agende, pixuri, hărţi, cărţi, ghiduri şi mult entuziasm. Au stabilit ca pe 16 august 2014 să  se întâlnească în Iaşi, iar primul judeţ vizitat a fost Botoşani.

Aventura Ziggy

“Ziggy îşi începe mult aşteptata călătorie prin ţară în căutarea celor cu adevărat oameni. Nimeni nu ştie cum se va termina aventura, însă rotiţele deja s-au pus în mişcare. Nu mai rămâne decât ca lumea să aştepte cu sufletul la gură să afle ce se va întâmpla. Ce va face Ziggy? Ziggy va bate ţara în lung şi-n lat în căutarea celor mai spectaculoase locaţii ale României şi a celor mai de succes oameni din fiecare judeţ. Adevăraţii super-eroi. Oameni cu care-ar trebui să ne mândrim”, scrie în prezentarea grupului.

Timp de doi ani, echipa fomată din 10 băieţi şi patru fete, cu vârste între 19 şi 28 de ani, a pus la punct proiectul. Au stabilit că vor trăi muncind în fiecare oraş şi le iese. Din fiecare loc pe care-l vizitează, tinerii scriu câte o poveste pe care o ilustrează cu filmuleţe sau imagini.

“Cu ajutorul super-puterilor de nădejde, condeiul, reportofonul, aparatul foto şi camera de filmat, Ziggy va descoperi poveştile ascunse, le va îmbrăca frumos în cuvinte, imagini şi clipuri, după care le va dărui lumii spre a fi admirate. Ziggy ştie că există oameni speciali în ţara noastră despre care ar trebui să ştim cu toţii, iar dacă pentru asta trebuie să străbată el timp de 4 ani pământul, atunci aşa să fie! Şi Ziggy nu va fi lăsat la greu, de asta puteţi fi siguri!”, mai scrie pe blogul grupului călător.

Zig zag prin Romania

Bucuria descoperirii

Aventura a început vara trecută, şi nu este una deloc uşoară. Tinerii reuşesc să treacă peste greutăţile drumului, se casează pe la localnicii dispuşi să-i primească şi se bucură de tot ceea ce descoperă.

“A fost o nebunie în care am avut încredere. Ne ajută munca, credinţa şi convingerea că este un proiect reuşit. Am pornit la drum fiecare cu câteva sute de euro. La început a fost mai greu, dar acum lucrurile au început să se aşeze. La intâlnirile şi discuţiile cu oamenii recomandaţi, aceştia încep să rezoneze cu ideiile noastre, să ne aprecieze, să vadă în noi o speranţă de promovaree a Românaiei. Ne urmăm visul, iar pentru noi e wow că ne putem urma acest vis”, ne-a spus Alex Damaschin, coordonatorul grupului

Până acum au trecut prin Botoşani, Suceava, Maramureş, Satu Mare, iar în luna februarie a venit rândul Bihorului. Oferă servicii media şi găsesc în fiecare oraş parteneri de business interesaţi. Astfel îşi acoperă cheltuielile de transport, cazare şi masă. 

Zig zag prin Romania

Pe plaiuri bihorene

În Bihor şi-au propus să stea două luni, să descopere clădirile, oamenii, dar şi minunateşle peşteri din ApuseniAu fost plăcut surprinşi de combinaţia dintre partea modernă a Oradei şi partea istorică a oraşului, dar şi de frumuseţea Crişului Repede ce strabate oraşul. Astfel, s-au decis ca la finalul călătoriei să scrie o carte ce se va numi Zig-zag prin Oradea".

“În Oradea am găsit oameni veseli, relaxaţi, mult mai orientaţi spre muncă, pragmatici.  Diversitatea este mare. Am întâlnit oameni cu poveşti interesante, din diverse domenii. Turismul balneo este un punct forte al oraşului, dar şi arhitectura”, a mai afirmat Alex Damaschin.

După fiecare popas, Ziggy oferă o prezentare a judeţului, astfel încât, în 2018 să aibă harta completă a reperelor turistice şi umane din România. 

Mai puteti citi:

Imagine de colecţie: cum călătoreau turiştii pe vagoanele Mocăniţei, în drum spre Târgul de Fete de pe Muntele Găina

Mocăniţa a fost timp de 86 de ani din secolul 20 principalul mijloc de transport pentru moţii din Apuseni. Uneori nici trenul cu ecartament îngust nu era suficient, astfel încât călătorii recurgeau la soluţii ingenioase. Atunci când avea loc Târgul de Fete de pe Muntele Găina vagoanele ofereau spaţiu insuficient pentru numărul mare de călători. Mulţi dintre aceştia se urcau pe vagoane şi mergeau astfel de zeci de kilometri până la destinaţie.

Preţuri mai mari la călătoria cu Mocăniţa de pe Valea Vaserului. Oferte de nerefuzat pentru Paşte

Mocăniţa de pe Valea Vaserului va fi şi în acest an unul din punctele de atracţie pentru turiştii străini şi români care vor alege să îşi petreacă o vacanţă de neuitat în Maramureş. Faţă de anul trecut se constată o creştere cu până la 3 lei a unei călătorii cu Mocăniţa.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite