Avalanşă de sesizări la Inspecţia Judiciară, pe numele procurorilor DNA Oradea. Cine are cele mai multe plângeri şi ce soluţii s-au dispus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe numele procurorului Cirprian Man s-au inregistrat cele mai multe plangeri
Pe numele procurorului Cirprian Man s-au inregistrat cele mai multe plangeri

Avalanşă de sesizări privind diverse aspecte ale activităţii şi conduitei, pretins neconforme cu standardele prevăzute de legislaţia în vigoare, la adresa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea. Cele mai multe îl vizează pe procurorul Ciprian Man, fostul şef al Serviciului Teritorial Oradea.

În perioada 2016 – martie 2018, în evidenţele Inspecţiei Judiciare au fost identificate 27 de lucrări având ca obiect activitatea profesională sau conduita procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Oradea. În cuprinsul sesizărilor formulate de petiţionari s-au invocat aspecte referitoare la posibile încălcări ale normelor de procedură, la modul de instrumentare şi soluţionare a cauzelor, conduita procurorilor, etc.

Potrivit informaţiilor oferite de către Inspecţia Judiciară, procurorul Ciprian Man a avut în anul 2016 patru sesizări, toate fiind clasate. În acelaşi an, la adresa procurorului Cristian Ardelean s-au înregistrat două plângeri, în timp ce pe numele procurorului Adrian Munteanu, actualul şef al ST Oradea,  a fost înregistrată o sesizare. Şi în cazul celor doi, sesizările au fost clasate.

Doar opt rechizitorii

Anul trecut, procurorii  DNA - Serviciul teritorial Oradea au întocmit doar 8 rechizitorii şi au  inculpat 27 de persoane în dosare de corupţie. Totodată, prin 15 hotărâri definitive au fost condamnaţi 58 de inculpaţi, iar prin 4 hotărâri definitive au fost achitaţi 7 inculpaţi, dintre aceştia 6 fiind condamnaţi în primă instanţă.  Cu toate că 2017 a fost anul cu cele mai puţine trimiteri în judecată dispuse de către procurorii anticorupţie, a fost anul şi cu cele mai multe sesizări înregistrate la Inspecţia Judiciară. 

În 2017 au fost  înregistrate nu mai puţin de 18 sesizări, cele mai multe, 15, fiind pe numele procurorului Man.
Printre cei care au despus sesizări la Inspecţie se află judecătorul Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor, în prezent suspendat din funcţie ca urmare a trimiterii sale în judecată pentru comiterea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată, după ce nu a menţionat în declaraţiile de interese depuse la Tribunalul Bihor, şi înregistrate la Consiliul Superior al Magistraturii, calitatea de membru în Asociaţia Marea Lojă Naţională din România.

Sesizari Inspectia Judiciara

Aspectele şi criticile sesizate de către acesta “nu conturează indiciile săvârşirii vreunei abateri disciplinare, de natură să atragă răspunderea disciplinară a procurorului vizat (n.r Ciprian Man)” au concluzionat membrii Inspecţiei Judiciare, astfel că sesizarea a fost clasată.

O altă sesizare înregistrată pe numele procurorului Man a fost cea a fostului senator Valer Marian, exclus din PSD, pentru care Inspecţia Judiciară a dispus clasarea.

Avocaţii Ioan şi Daniela Sava au înregistrat şi ei sesizări la Inspecţia Judiciară pe numele procurorului Man. Motivul a fost acela că “ar fi făcut presiuni asupra judecătorului de la Tribunalul Satu Mare” care a admis contestaţia formulată de către procurorii DNA Oradea, după ce lui Sava i s-a admis cererea de eliberare condiţionată, sentinţa fiind pronunţată fără participarea unui procuror DNA, încălcându-se în acest fel dispoziţiile legale. Şi de această dată, Inspecţia Judiciară a dispus clasarea sesizării.

Sesizari Inspectia Judiciara
Sesizari Inspectia Judiciara

În toamna lui 2015, avocatul Ioan Sava a fost condamnat, definitiv, de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, fals în înscrisuri şi spălare de bani. În acelaşi dosar, soţia avocatului, Daniela Sava, şi ea avocat de meserie, a fost condamnată la 10 luni de închisoare cu suspendare. Într-un alt dosar instrumentat de către procurorii anticorupţie, cei doi au fost achitaşi definitiv.

Tot clasare a primit şi sesizarea depusă de fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, trimis în judecată de către procurorii DNA Oradea, şi condamnat, în primă instanţă, la patru ani de închisoare cu executare pentru  pentru luare de mită în formă continuată. 

Sesizari Inspectia Judiciara

De altfel, potrivit informaţiilor oferite de către Inspecţia Judiciară, în niciuna dintre cele 15 sesizări nu s-a impus luarea vreunei măsuri de competenţa Inspecţiei.

În 2017 au mai fost înregistrate două sesizări pe numele procurorului Adrian Muntean, şi o sesizare pe numele procurorului Cristian Ardelea, însă şi acestea au fost clasate.

Deşi au trecut doar trei luni de la începutul lui 2018, pe numele procurorului Ciprian Man au fost înregistrate trei sesizări care se află pe rolul Inspecţiei Judiciare.

"Împotriva mea s-au făcut multe acţiuni la Inspecţia Judiciară, toate au fost clasate, ceea ce demonstrează că am lucrat legal", a declarat procurorul Man jurnaliştilor de la ebihoreanul.ro.

Inspecţia judiciară poate fi sesizată de către orice persoană, în legătură cu activitatea sau conduita necorespunzătoare a judecătorilor sau procurorilor, încălcarea obligaţiilor profesionale în raporturile cu justiţiabilii ori săvârşirea de către aceştia a unor abateri disciplinare. Trebuie precizat însă că Inspecţia Judiciară nu poate interveni în soluţionarea dosarelor aflate pe rolul instanţelor şi parchetelor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite