Attila Korodi, ministrul Mediului: „Sunt de acord cu preşedintele Băsescu. România este a cetăţenilor şi nu a avizelor şi a companiilor“

Attila Korodi, ministrul Mediului: „Sunt de acord cu
preşedintele Băsescu. România este a cetăţenilor şi nu a
avizelor şi a companiilor“

Attila Korodi

Attila Korodi, ministrul Mediului,  a afirmat că problema extracţiei hidrocarburilor trebuie analizată pe fiecare proiect în parte. El susţine că este o diferenţă majoră ce există la Băile Felix, faţă de există în sudul sau estul României. Totodată, a precizat că nu este de acord ca firmele de exploarare să intre şi să facă măsurători pe terenurile private, fără acordul comunităţii locale.

Ştiri pe aceeaşi temă

“La ora actuală, orice prospecţiune care s-ar face, în avizul de mediu scrie bolduit “Fără fracturare hidraulică”. Asta înseamnă că ei pot face, şi România are interesul să ştie ce are în subteran, dar companiile care au primit dreptul de exploarare nu au dreptul să facă fracturare hidraulică. Dacă vor să o facă să se ducă în laborator. Sunt probleme care dacă nu sunt ştiinţific explicate  sau aduse argumente contra corecte lasă spaţiu de speculaţie şi vrem să le evităm. Efectiv, România ajunge cel puţin în 4-5 ani să poată avea o cerere de aviz pentru exploarare”, a afirmat ministrul Korodi.

Potrivit acestuia, sunt semnale că această piaţă a început să regândească soluţii tehnice, mai ales că două companii importante din lume vin cu tehnici noi.

O altă problemă semnalată de ministrul Mediului este cea ce se întâmplă cu resursa geotermală.

“Această resursă nu depinde de scopul forării, ci pur şi simplu de forajele făcute. O resursă vitală nu poate să fie schimbată cu o altă resursă fără discernamânt. Sunt adeptul să ştiu ce se întâmplă, dar nu sunt adeptul ca în această fază a exploarărilor să utilizeze cineva fracturarea hidraulică pentru că fracturarea hidraulică ar trebui să însemne o modelare, analize şi până atunci Europa va veni cu reglementări foarte clare. Sunt convins că şi experienţele din exploarare ne vor arăta dacă pentru România reprezintă o resursă sau nu”, a punstat ministrul.

El s-a arătat revoltat de cum înţeleg companiile care au ca activitatea exploararea intră pe terenurile private şi să execute diferite măsurători.

“ Sunt revoltat că firmele de exploarare intră pe terenuri private , pun tot felul de aparate pentru măsurare fără o cooperare cu comunităţile locale. Dacă nu există un accept local pe aceste lucruri, aceste companii nu au nicio şansă şi trebuie să înţeleagă acest lucru. Aici sunt de acord cu preşedintele Băsescu care a dat un semnal de alarmă. Nu poţi face un proiect industrial în România dacă nu ai comunitatea locală pe lângă tine. România este a cetăţenilor şi nu a avizelor şi a companiilor”, a precizat Attila Korodi.

Mai puteti citi:

VIDEO Ministrul Mediului a participat la instalarea noului subprefect al judeţului Satu Mare, Tamas Ferenc Altfatter

 

Ministrul Mediului Attila Korodi a depus jurământul. Traian Băsescu l-a îndemnat să rezolve problema Roşiei Montane

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările