Atenţie la căpuşe! Recomandările salvamontişilor în cazul în care aţi fost muşcat de parazit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi turişti ajung la spital din cauza muşcăturilor de căpuşă. Salvamontiştii bihoreni au anunţat că în acest sezon 40 de turişti au solicitat ajutorul lor, după ce au fost muşcaţi de periculosul parazit. Cele mai multe cazuri de acest gen s-au înregistrat în zona Defileului Crişului Repede.

Salvamontiştii au câteva sfaturi pentru cei care-şi petrec vacanţele la munte. "Recomandăm turiştilor să aleagă cu atenţie locul de popas, în special dacă în zona în care doresc să instaleze cortul sau să stea o zi la plajă sunt urme că pe acolo au trecut turme de oi, capre. Aceste animale sunt de regulă purtători ai acestor paraziţi. E bine ca, fie la plecarea de la locul de popas, fie după ce ajungeţi acasă sau la locul de cazare, să vă inspectaţi cu atenţie suprafaţa corpului, în mod special în cazul copiilor, mai ales dacă aveţi  bănuiala că în zonă există căpuşe", recomandă salvamontiştii.

Atenţie cum îndepărtaţi căpuşa

Salvatorii montani susţin că în cazul în care aţi contractat parazitul, acesta trebuie îndepărtat cât mai repede cu putinţă. De preferinţă această procedura ar trebui făcută de o persoană care ştie să cum să procedeze corect, medic sau o persoană cu instruire în acordarea primului ajutor medical.  "Căpuşa îşi introduce capul adânc în pielea vicitimei căutând să ajungă la un vas de sânge capilar. Fălcile foarte puternice se încleştează, motiv pentru care este extrem de greu de extras din locul muşcăturii. Fiind un parazit care se hrăneşte cu sângele victimei, cel mai des atacă zone în care pielea expusă este mai subţire şi puternic vascularizată: zona axilară, zona inghinală, zona urechilor, a gâtului dar pot fi regăsite şi pe mâini, picioare, torace sau chiar pe spate", precizează Adi Marin, vicepreşedintele Serviciului Judeţean Salvamont - Salvaspeo Bihor.

El atrage atenţia asupra modului în care este îndepărtată căpuşa. "Metodele  «tradiţionale-băbeşti» aplicate în trecut, cum sunt arderea cu flacăra brichetei, jar de lemn sau ţigară, aplicarea unui strop de ulei, benzină sau petrol, nu sunt recomandate întrucât chiar dacă determină moartea parazitului, din momentul în care se aplică acest «tratament» pînă în momentul în care insecta moare, aceasta are timp suficient să  intre sub piele. Astfel, agenţii patogeni din sistemul digestiv al căpuşei ajung foarte uşor în fluxul sanguin al celui muşcat putând determina contractare unor boli cu urmări foarte grave şi periculoase cum sunt boala Lyme, meningoencefalita, tularemie, babesioza, Febra de Colorado şi chiar paralizii", mai spune Adi Marin. Simptomele bolilor transmise de căpuşă sunt asemănătoare gripei: febră, cefalee, greaţă, vomă, mialgii. Simptomele pot debuta încă din prima zi de la muşcătură şi până în a treia săptămână de la contactul cu căpuşa. Uneori, simptomele sunt însoţite de apariţia unor pete roşiatice la locul leziunii. Pericolul rămîne la fel de mare şi în situaţia în care insecta este îndepărată şi capul acesteia rămîne fixat sub piele. „Cea mai corectă procedură de îndepărtare a insectei constă în prinderea atentă a corpului cu o pensetă, din genul celor utilizate de cosmeticieni", precizează salvamontistul. Locul muşcăturii trebuie dezinfectat cu betadină. Puteţi găsi mai multe detalii pe pagina www.sfatulmedicului.ro.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite