Angiograful de la Viva Anima riscă să rămână fără autorizaţia CNCAN-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea riscă să piardă autorizaţia emisă de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare pentru angiograful achiziţionat în această primăvară. Propunerea de suspendare a autorizaţiei va fi analizată în această săptămână, când o comisie a CNCAN va lua o decizie în această privinţă.

Potrivit unor surse din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, în urma controlului inspectorilor CNCAN s-au descoperit mai multe nereguli la angiograful achiziţionat în această vară prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România 2007 - 2013, pentru Centrul euroregional de intervenţie invazivă cardio-vasculară “Viva Anima”, proiect  cărui valoare este de peste 2 milioane de euro.

S-a  confirmat faptul că există componente mecanice recondiţionate, ba mai mult, se pare că starea de uzură a acestora ar fi una avansată. În acelaşi timp, surse din cadrul Spitalului mai susţin că seriile din acte nu corespund cu cele de pe aparat, iar expertul care a venit la Oradea este diferit de cel care a avizat documentaţia şi a transmis-o CNCAN-ului.

Toate neregulile constatate au fost consemnate într-un Proces Verbal de Control care a fost transmis Ministerului Sănătăţii, CNCAN-ului, firmei care a intermediat achiziţionarea angiografului, şi bineînţeles Spitalului Judeţean din Oradea.

“Am colaborat cu echipa de experţi de la CNCAN, le-am pus la dispoziţie toate documentele necesare. Aşteptăm un răspuns din partea comisiei CNCAN-ului şi ne vom supune măsurilor care se vor lua”, a afirmat dr. Lucia Daina, managerul Spitalului Judeţean din Oradea.

Angiograful de la Spitalul Judeţean din Oradea a fost achizţionat printr-un proiect transfrontalier, prin fonduri europene, şi conţine piese recondiţionate, fapt confirmat de firma Phillips, cea care a livrat aparatura. Acest lucru, însă,  contravine manualului aplicantului, care spune clar că se finanţează doar piese noi. La mijlocul săptămânii trecute, experţii CNCAN au demarat o anchetă în acest caz. Au verificat actele şi aparatura achiziţionată.

Autorizarea aparaturii de către CNCAN nu s-a făcut pentru componente reciclate, ci doar pentru echipamente noi, iar acest lucru este unul foarte grav. CNCAN-ul autorizează atât componente noi, cât şi componente reciclate, important este ca documentaţia pe care ei o primesc să arate clar despre ce componente este vorba.

În cazul aparaturii din cadrul spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, documentaţia care a ajuns pe masa specialiştilor de la CNCAN a arătat că este vorba doar despre componente noi, şi nicidecum că aparatul ar cuprinde şi sisteme reciclate, aşa cum de altfel firma care a livrat aparatura a confirmat.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite