Primăria rupe tăcerea în scandalul angiografului şi recunoaşte existenţa componentelor reciclate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul angiografului, achiziţionat de către Primăria din Oradea prin fonduri europene, se amplifică. Firma Phillips a confirmat că este vorba despre un sistem Green Line, sistem care conţine componente reciclate, cu acelaşi caracter şi performanţă ca un produs nou, dar cu un preţ mai mic. Prin faptul că se face referire la Directiva 2012/19/UE, Primăria nu face altceva decât să recunoască faptul că  angiograful conţine  componente reciclate.

În urma articolului publicat în ziarul Adevărul, cu privire la suspiciunile de fraudă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, din Oradea, Primăria Oradea, titularul proiectului a transmis un comunicat de presă.

“În urma articolelor de presă care acuză faptul că angiograful achiziţionat prin proiectul HURO/0802/129_AF ar fi refolosit, Primăria municipiului Oradea a solicitat reprezentantului Philips în România, SC GadaGroup România SRL, să clarifice statutul echipamentului Allura Xper FD10C cu seria 621009 livrat Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Producătorul ne-a comunicat faptul că sistemul este nou în forma livrată, iar componentele mecanice reciclate la care se face referire în articolul de presă au fost integrate în echipament ca urmare a programului Philips de protecţie a mediului. (anexăm adresa Philips)”, se arată în comunicatul Primăriei din Oradea.

Comunicatul firmei Phillps precizează clar că este vorba despre un angiograf Green Line.

Potrivit site-ului Phillips, Green Line înseamnă “Sisteme reciclate care oferă sisteme comporomise de un număr mare de materiale noi şi un număr limitat de componente pre-deţinute, certificate. Sistemul este oferit practic cu acelaşi caracter şi performanţă ca un produs nou, dar cu un preţ mai mic”.

Se invocă directiva 2012/19/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 4 iulie 2012 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) unde producătorii sunt încurajaţi să integreze materialele reciclate în noile echipamente, dar specialiştii susţin că această directivă nu se aplică în acest proiect.

Ba mai mult, prin faptul că se face referire la această Directivă, Primăria nu face altceva decât să recunoască faptul că  angiograful conţine  componente reciclate. Nimeni nu spune că nu e bine să se recicleze pentru a proteja mediul înconjurător,doar că banii Uniunii Europene nu erau pentru un angiograf cu componente reciclate ci pentru  un aparat în totalitate nou.

Totodată, reamintim faptul că specialiştii Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea pentru Graniţa România-Ungaria (BRECO) susţin că manualul aplicantului pentru fonduri europene spune clar că nu se finanţează produse reciclate.

„Proiectul nu ar fi fost eligibil şi nici nu s-a cerut finanţare pentru produse reciclate. În procedura programului este stipulat faptul că nu se pot face achiziţii second-hand. Este o situaţie fără precedent, iar lucrurile trebuie verificate“, a declarat Livia Banu, directorul BRECO.

Dacă se dovedeşte că s-au achiziţionat produse care nu corespund cerinţelor UE, Primăria Oradea riscă să piardă finanţarea de 2 milioane de euro, urmând ca banii să fie achitaţi din fonduri proprii.

Mai puteti citi:

<a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/oradea/un-angiograf-reciclat-pune-in-pericol-banii-ue-1493913.html">Un angiograf „reciclat“ pune în pericol banii UE pentru Oradea</a>

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite