Anchetă penală în cazul exploziei de la staţia de îmbuteliat gaz din Bihor. Cum evoluează starea celor 7 victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
explozie

Explozia produsă la staţia de îmbuteliat Corsar Gas din localitatea bihoreană Ştei, soldată cu rănirea a 7 muncitori dintre care 4 grav, a ajuns în atenţia organelor de anchetă penală care efectuează cercetări pentru acuzaţii de vătămare corporală din culpă, distrugere şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Potrivit prim procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Gheorghe Vidican, cele 7 victime se aflau de serviciu în schimbul 2 şi "efectuau diverse activităţi de îmbuteliere şi manipulare a butelilor de gaz, în momentul în care s-a produs o explozie, urmată de un incendiu", declanşând planul roşu de intervenţie în judeţ.

"În urma producerii deflagraţiei, hala unde îşi desfăşurau activitatea personalul de serviciu a suferit degradări, respectiv distrugerea instalaţiilor de îmbuteliere a gazului şi a geamurilor, urmate de un incediu, în urma căruia 7 persoane au suferit traumatisme, respectiv arsuri, dintre care 4 sunt în stare critică, sedaţi şi ventilaţi mecanic, având arsuri de căi respiratorii, la nivelul feţei şi a membrelor superioare de gradul 1 si 2 A", a explicat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Începând de marţi, poliţişti, specialişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana respectiv de la Departamentul de Inspecţia Muncii din cadrul ITM Bihor, inclusiv inspectori de la Bucureşti, au făcut cercetări la locul exploziei, pentru a  stabili dacă deflagraţia urmată de incendiu s-a produs din cauza unei erori umane, a unei neglijenţe sau a unei defecţiuni.

„Este vorba despre un accident colectiv de muncă şi încercăm să stabilim circumstanţele în care s-a produs", a declarat pentru Adevărul şeful ITM Bihor, Marius Rotar.

Monitorizare permanentă

În timp ce autorităţile judiciare încearcă să desluşească motivul care a condus la explozie, la Spitalul clinic judeţean Oradea starea răniţilor evoluează favorabil, potrivit directorului medical Lucia Daina. 

Dintre cei şapte muncitori care, luni noaptea, au ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor, doar şase persoane au fost internate, două la secţia de Chirurgie Plastică a spitalului, cu arsuri de gradul l şi ll la nivelul feţei şi mâinilor iar ceilalţi patru, în stare mult mai gravă, la secţia de Terapie Intensivă.

„Trei dintre pacienţi au suferit arsuri la nivelul căilor respiratorii superioare iar unul prezintă arsuri la nivelul căilor respiratorii inferioare, acesta fiind în starea cea mai gravă. Cele patru persoane au fost intubate şi monitorizate permanent, starea lor fiind evaluată în fiecare zi”, a explicat, joi, medicul, pentru Adevărul.

Din fericire, joi, cei doi muncitori de la secţia de Chirurgie Plastică au fost lăsaţi acasă, în stare ameliorată iar cei trei pacienţi cu arsuri la nivelul căilor respiratorii superioare au fost extubaţi. „Starea acestor pacienţi a evoluat favorabil. Unul dintre ei a şi fost mutat de la Secţia de Terapie Intensivă la secţia de Chirurgie Plastică. Tot aici vor fi transferaţi, vineri, şi ceilalţi doi pacienţi care respiră fără aparate”, a declarat Daina. 

Singurul care a rămas conectat la aparate este pacientul cu arsuri la nivelul căilor respiratorii inferioare. „Vineri, pacientul va fi evaluat, din nou, şi sperăm să avem veşti bune”, a mai spus directorul medical al Spitalului clinic judeţean Oradea. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite