Amendă de 33.4 milioane de euro. Electrocentrale pierde primul proces cu Administraţia Fondului de Mediu

Amendă de 33.4 milioane de euro. Electrocentrale pierde primul proces cu Administraţia Fondului de Mediu

Electrocentrale Oradea

Electrocentrale Oradea a pierdut, în primă instanţă, procesul cu Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), care, anul trecut, a aplicat o amendă de aproape 34 milioane de euro pentru neconformarea privind depunerea la timp (în 2013) a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

33.4  milioane de euro este amenda încasată de CET Oradea de la Comisia Europeană. Această penalizare vine ca urmare a faptului că centrala electro-termică nu a reuşit să îşi răscumpere la timp certificatele verzi pe care le vânduse în 2012, pentru a-şi acoperi cheltuielile.

Termenul limită încălcat a fost 25 aprilie 2013, CET-ul orădean rămânând restant cu o treime dintre certificatele verzi cu care trebuia să figureze în sistemul european informatizat, sistem în care se regăsesc toţi poluatorii, dar şi cei care primesc certificate verzi de la statele-membre ca urmare a faptului că produc energie verde.

Singura scăpare a societăţii de termoficare orădene părea a fi o acţiune în instanţă, însă, nici aici nu a avut mai mult noroc, cel puţin deocamdată. Potrivit portalului Curţii de Apel Oradea, în 16 martie 2015, instanţa s-a pronunţat cu privire la respingerea cauzei ca neîntemeiată. Amenda contestată de CET este de 100 de euro/certificat nedepus, ceea ce, în cazul Oradiei, înseamnă aproape 34 de milioane de euro. Electrocentrale SA a atacat în instanţă decizia celor de la AFM, dosarul în cauză datând din 5 septembrie 2014. Fiind prima instanţă, cu siguranţă conducerea CET va uzita şi de celelalte căi de atac.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările