Afacere cu produse culinare tradiţionale, pusă pe picioare de un grup de tineri: şi-au făcut şi un centru de colectare a materiei prime de la producătorii locali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsele traditionale sunt livrate prin curier in toata Romania
Produsele traditionale sunt livrate prin curier in toata Romania

O hală de procesare, autorizată, unde sunt valorificate legumele şi fructele producătorilor locali din Depresiunea Beiuşului, după reţete tradiţionale, a fost deschisă de către un grup de tineri bihoreni. Adrian Ciortan (33 de ani), Mircea Brânda (31 ani), Octavian Licuriceanu (41 ani), Claudiu Tal (28 ani) şi Ana Pituţ sunt tinerii care au deschis în satul bihorean Totoreni, comuna Tărcaia, o hală de procesare a fructelor şi legumelor.

Materia primă este preluată de la cultivatorii din zonă şi transformată în produse delicioase, după reţete tradiţionale, produse ce ajung să fie livrate în toată ţara, în special către oamenii de la oraş care nu au timp să producă aşa ceva şi care pun accent pe conţinutul produsului.

“Am deschis hala în vara lui 2017, investiţia fiind de aproximativ 20.000 de lei. Ea este deschisă pentru orice cultivator din zonă. În acest fel, încercăm să ducem produsele cultivate natural în micile gospodării către orăşenii care nu au timp de producţie”, ne-a explicat Adrian Ciortan.

Bulion, zacuscă, murături, dulceţuri aromate, compoturi sau siropuri se găsesc în hala tinerilor întreprinzători.

Pentru localnicii din zonă, care trăiesc majoritatea doar din legumicultură, această investiţie este numai bună, mai ales că produsele sunt achiziţionate la preţul pieţei.

Din suprafaţa de 250 de metri pătraţi, au amenajat 100 de metri pătraţi ca spaţiu de procesare, restul urmând să fie dotat ca depozit pentru legume şi fructe, atât pentru stoc, cât şi pentru livrări directe la domiciliu sau la sediul corporaţiilor.

Ei preiau legume, fructe de la gospodari, ţărani, producători, inclusiv fructe de pădure, din toată Depresiunea Beiuşului, pe care le procesează şi le vând în toată România. Produsele pot fi comandate de pe site-ul boccelutacubucate.ro.

“La început livram produsele personal, o dată pe lună, în marile oraşe din vestul ţării: Timişoara, Arad, Oradea şi Cluj-Napoca, însă acum livrare se face săptămânal, prin curier, oriunde în ţară”, a precizat Adrian Ciortan. Costul de procesare a unui litru de bulion, de exemplu, este între 3 şi 4 lei, iar la vânzare, un litru de bulion îl dau cu 10-15 lei. La preparatele în borcan, costul de procesare pleacă de la un leu pe borcan, din materia primă şi ambalajul (eventual) de la producător.

“Cererea pentru produse la borcan, din ingrediente naturale, e chiar în creştere, deoarece majoritatea oamenilor se uită ce scrie pe eticheta unui borcan sau a unei sticle de sirop”, a explicat întreprinzătorul. Pe viitor, tinerii doresc să adune cât mai multe produse specifice din zonă, să promoveze şi produsele de panificaţie cum sunt plăcintele rulate, vărzarul sau plăcinta românească, dar şi lactatele sau produsele din carne.
 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite