Afacere cu arbori din care cresc bani. Doi bihoreni au dat lovitura cu un business cu paulownia, copacul care garantează profit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei doi bihoreni au pariat pe Paulownia Foto Claudia Bonchiş
Cei doi bihoreni au pariat pe Paulownia Foto Claudia Bonchiş

Gheorghe David şi Florin Vrăbieş sunt doi bihoreni care au pariat pe Paulownia, cunoscut drept arborele minune, pe care îl cultivă pe nu mai puţin de 15 hectare. Chiar dacă încă nu au ajuns să-l vândă, cei doi susţin că nu îşi fac probleme în privinţa valorificării, în timp ce profitul este unul garantat.

Cei doi bihoreni se pot lăuda cu una dintre cele mai mari culturi de Paulownia din România şi îşi doresc ca în acest an să mai adauge cel puţin 10 hectare de cultură.

„Ne-am documentat mai bine de un an şi jumătate şi deoarece aveam condiţii propice pentru această activitate, apă termală, căldură (25 -30 grade Celsius necesare pentru germinarea şi dezvoltarea seminţelor şi a plăntuţelor), spaţiul necesar şi am decis să mergem mai departe”, spune Gheorghe David.

Într-o perioadă relativ scurtă, cei doi întreprinzători au reuşit să cultive peste 16.000 de plante: 15 hectare de teren la Gepiu şi 6,7 hectare la Şauaieu, Nojorid. Alte 18.000 de plante au ajuns la cultivatori din Agnita, din Satu Mare, la Cărpiniş-Timiş, la un fermier olandez din Roşiori care a realizat o plantaţie în Oradea, în Oncea. Fiecare dintre aceşti cultivatori au între 3-10 hectare de Paulownia.

„Florile copacilor Paulownia au o formă de clopoţel, ceea ce protejează inflorescenţa la ploaie. Ea nu se deteriorează. Astfel, Paulownia are o producţie bună de miere”, precizează Gheorghe David.

Cei doi cultivatori bihoreni spun că nu au dat drumul la vânzări până în momentul în care au fost siguri că ceea ce se spune despre paulownia are acoperire.

„Am început să plantăm primele hectare de Paulownia în 2013, în apropiere de Oradea. Discutasem cu cineva din Germania şi aşa am aflat mai multe despre arborele minune. Am ales să cumpărăm sămânţa şi nu puieţii.

Investiţia a fost de aproximativ 45.000 de euro. Plantaţia este în al treilea an şi deja infloreste. Înălţimea copacilor este între 7-9 metri, şi au o grosime cuprinsă între 12-13 cm”, a precizat Florin Vrăbieş, de profesie tehnician silvic.

Paulownia Bihor

Bihorenii cultivă doar soiul Paulownia Elongata, considerat cel mai bun lemn pentru construcţii, folosit preponderent în aeronautica. Lemnul uscat are o masă de circa 310 kg pe metru cub. Cu toate acestea, lemnul este foarte rezistent, nu crapă, nu are noduri. Culoarea lui e una deschisă, spre crem.

Arborii Paulownia au capacitatea să absoarbă şi un nivel mare de dioxid de carbon, circa 28 de tone pe hectar, aproape de cinci ori mai mult decât fagul. De asemenea, Paulownia se poate dovedi şi un important copac melifer.

„Florile copacilor Paulownia au o formă de clopoţel, ceea ce protejează inflorescenţa la ploaie. Ea nu se deteriorează. Astfel, Paulownia are o producţie bună de miere”, precizează Gheorghe David.

Terenul în care urmează să fie plantat arborele minune trebuie să aibă un PH situat intre 4,5 şi 7, să nu fie  stâncos, mlăştinos sau argilos.

Paulownia Bihor

„Deoarece are o rădăcină pivotantă, Paulownia nu se pretează la terenuri stâncoase, mlăştinoase sau argiloase. Perioada optimă de plantare pentru este de la mijlocul lunii martie până la sfârşitul lunii august. Este important să ne asigurăm că plantele sunt ramnificate la bază. La început nu trebuie mizat pe creşterea în înălţime, ci pe dezvoltarea rădăcinei”, susţine Gheorghe David.

"Preţul începe de la aproximativ 300 de euro metrul cub şi poate trece chiar de 7.000 de euro metrul cub. Pe lângă trunghi, se folosesc însă şi crăcile, şi rădăcinile, din care se fac peleţi. Preţurile plantării unui hectar de Paulownia variază între 2.000 de euro şi până la 4.000 de euro, cu tot cu lucrării"

Pe un hectar se pot planta între 600 şi 620 de puieţi de Paulownia, la o distanţă de 4 metri. Pentru plantare terenul trebuie arat şi discuit, eventual şi erbicidad împotriva buruienilor.

Este importantă îngrijirea copacilor Paulownia, fiind foarte importantă toaletarea în anul doi. Atunci se lasă doar vârful, astfel încât copacul este forţat să crească în sus.

Paulownia Bihor

Paulownia ajunge la maturitate în anul 4-5, când proprietarul poate beneficia de un profit de circa 25.000 de euro pentru un hectar.

„Culturile şi plantaţiile de Paulownia nu au regim silvic"

„Din anul 4 se poate trece la cultivare. Preţul începe de la aproximativ 300 de euro metrul cub şi poate trece chiar de 7.000 de euro metrul cub. Pe lângă trunghi, se folosesc însă şi crăcile, şi rădăcinile, din care se fac peleţi. Un hectar de Paulownia se poate planta de la 2.000 de euro şi până la 4.000 de euro, cu tot cu lucrării. Le recomand agricultrorilor români să mai lase porumbul şi grâul şi să cultive acest copac minune”, afirmă Gheorghe David.

Paulownia Bihor

Cei care deţin plantaţii de Paulownia nu au nevoie de aprobare de la Direcţia Silvică pentru a tăia arborii.

„Culturile şi plantaţiile de Paulownia nu au regim silvic, nu e nevoie de aprobare şi de actul de punere în valoare emis de Direcţiile Silvice. Este considerat lemn cu creşte rapidă, peste tot în Europa”, a precizat Florin Vrăbieş.

Va mai recomandam:

Afacerea de familie a unor orădeni care au dat lovitura în Europa. Milioane de euro din ciuperci: „În 24 de ore de la culegere, ajung în localuri din Milano”

Reputaţia şefului DNA Oradea, apărată de către CSM. Avocatul Alexandru Lele, reclamat la Uniunea Naţională a Barourilor

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite