Absolvenţii orădeni preferă Universitatea din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidaţii care s-au înscris luni la Universitatea din Oradea preferă oraşul natal, fiindcă aşa mai pot sta câţiva ani pe „buzunarul" părinţilor. Săraci şi fără pretenţii, absolvenţii liceelor din Bihor caută specializări cu care speră să se poată angaja imediat după ce vor termina facultatea

Universitatea din Oradea (UO) a scos la concurs pentru anul universitar 2011- 2012 peste 5.300 de locuri, dintre care peste 1.600 sunt fără taxă. Având în vedere că, în judeţul Bihor doar aproximativ 3.500 din cei peste 6.900 de candidaţi la examenul de bacalaureat au reuşit să promoveze, UO, cu cele 18 facultăţi din portofoliu, se află la un moment de răscruce. Criza de candidaţi este cauzată, spune Olimpia Popoviciu, purtător de cuvânt la UO, şi de datele demografice, dar şi situaţia financiară a posibililor studenţi. „Promovabilitatea foarte scăzută din acest an este o lovitură pentru orice universitate. Ne aşteptăm însă la un număr mare de candidaţi, pentru sesiunea din toamnă", a spus Olimpia Popoviciu. Aceasta a subliniat că rectorul UO, Cornel Antal, a propus luni ca studenţii admişi să-şi poată plăti taxele şcolare în mai multe tranşe, venind astfel în sprijinul studenţilor fără prea mulţi bani.

E timpul inginerilor

Printre puţinii absolvenţi de licee care s-a prezentat luni la UO pentru înscrieri, s-a numărat şi Robert Pascui, în vârstă de 19 ani. Acesta a fost elev la Colegiul Tehnic „Traian Vuia" şi s-a numărat printre norocoşii care au promovat examenul de bacalaureat, obţinând media 7.86. „Am fost la profilul de mate-info. Nu ştiu încă foarte bine ce îmi doresc să ajung în viaţă, dar am văzut că piaţa e suprasaturată de absolvenţi de ştiinţe economice. Cred că cel mai bine ar fi să mă fac inginer", a spus Robert. Tânărul absolvent are foşti colegi mai mari care i-au povestit despre modul în care se face şcoală la universitatea orădeană, aşa că nu a fost interesat să analizeze ofertele altor universităţi, din alte centre universitare din ţară sau din străinătate. „Nici nu mă gândesc să mă înscriu la facultate în alt oraş. Dacă vrei să înveţi, înveţi şi la Oradea. M-ar tenta eventual o bursă Erasmus, dar după aceea aş reveni în ţară, să lucrez aici", a mai spus Robert.

Facultatea, acasă cu părinţii

Călin Popa, în vârstă de 19 ani, a absolvit Liceul „Don Orione", cu media 6.30. „Sunt din Oradea şi nici nu-mi trece prin cap să merg la facultate în alt oraş. Contează şi banii, dar şi faptul că aşa rămân acasă, cu familia. Vreau să fiu inginer, fiindcă am înţeles că sunt cei mai căutaţi, pe piaţa muncii, în momentul de faţă", a spus Călin Popa. Întrebat dacă nu se teme că nu va gusta „viaţa de student", stând acasă, cu părinţii, acesta a spus că nu îl interesează acestea aspecte. Ionel Matiu, absolvent al Colegiului Tehnic Ioan Ciordaş din Beiuş, vrea să-şi continue studiile, însă nu-şi permite să se mute la Oradea. „M-am înscris la facultatea de electromecanică din Oradea, dar voi face cursuri la Beiuş. Nu-mi permit să dau banii pe chirie la Oradea. Fiind acasă, mi-aş putea găsi şi un loc de muncă, pe lângă facultate", a spus Ionel Matiu. „Vreau să fiu inginer, fiindcă aşa îmi voi găsi cu siguranţă un loc de muncă şi nu voi fi şomer cu studii superioare, cum e la modă acum", a mai spus Ionel Matiu. Având în vedere că a promovat examenul de bacalaureat cu  nota 6.48, acesta vede partea plină a paharului în tot ceea ce a însemnat dezastrul de la bacalaureat. „Sper să obţin un loc fără taxă, acum că sunt aşa de puţini absolvenţi care se pot înscrie la facultate", a spus Ionel Matiu.

La Oradea, fiindcă e mai comod

În timp ce la facultăţile cu profil real era activitate în sălile de înscriere, la facultatea de litere, până la orele 12.00 se înscrisese o singură persoană, potrivit informaţiilor primite de la secretara Viorica Hambaraş. „Aşa a fost şi anul trecut. În prima zi nu vine de obicei multă lume, poate şi din cauza faptului că se eliberează cu greu diplomele de bacalaureat", a spus secretara. Printre puţinii rătăciţi în zona faculăţilor cu profil uman s-a numărat şi Rareş Negruţ, în vârstă de 19 ani, care vroia să se înscrie la jurnalism. „Am terminat liceul anul trecut, am făcut un an de drept, dar mi-am dat seama că nu îmi place, aşa că vreau să încerc la jurnalism", a spus Rareş, care anul trecut şi-a luat  bacalaureatul cu 8.50. „Vreau să mă înscriu tot la Oradea, fiindcă e mai comod", a recunoscut tânărul orădean.

Vor scoate şomeri pe bandă rulantă

 Dintre cele peste 5.000 de locuri de la Universitatea din Oradea (UO), peste 800 sunt la Facultatea de Protecţia Mediului. Pe locul doi în top este Facultatea de Ştiinţe Socio Umane, cu peste 700 de locuri. Pe locul trei este Facultatea de Ştiinţe Economice, cu peste 600 de locuri, pe locul patru Facultatea de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale, cu peste 470 de locuri, iar pe locul cinci este Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, cu peste 430 de locuri. Pe locul şase este Facultatea de Ştiinţe, cu 410 locuri, pe locul şapte Facultatea de Medicină şi Farmacie, cu 310 locuri, pe locul opt Facultatea de Litere cu circa 250 de locuri, iar pe locul nouă Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologia Informaţiei, cu 190 de locuri, şi pe locul zece Facultatea de Energetică, cu 160 de locuri. Taxele de şcolarizare sunt cuprinse între 2.000 şi 7.300 de lei pe an.

Dorel Drăghici, director executiv la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor, a spus că, în prezent, pe piaţa locală a muncii, se caută ingineri, economişti şi jurişti, şi mai puţin absolvenţi de protecţia mediului. „Există o tendinţă nouă din partea angajatorilor, de a căuta absolvenţi cu studii superioare, din orice domeniu. Sunt foarte multe oferte unde nu contează specializarea, fiindcă angajatorii, firme multinaţionale, oferă training", a atras atenţia Dorel Drăghici. Luminiţa Popa, director general la firma de recrutare Active Job Consulting, a spus că absolvenţii de la Facultatea de Protecţia Mediului au şanse foarte mici de a se angaja, la absolvire. „Ideea de a fi verde sau eco e la modă, dar nu cred că peste trei ani aceşti absolvenţi vor avea unde să se angajeze", a spus Luminiţa Popa. „Ducem lipsă de medici, de economişti şi de ingineri buni", a specificat aceasta. În privinţa celor care vor opta pentru unul dintre cele peste 700 de locuri de la Facultatea de Ştiinţe Socio Umane, aceasta le dă şanse de angajare celor care se vor înscrie la psihologie. „Se caută specialişti în resurse umane. Aici e loc de absolvenţi capabili", a observat expertul în resurse umane.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite