VIDEO A îngheţat lacul cu pâlnie, unic în România. Imagini spectaculoase surprinse la început de martie

VIDEO A îngheţat lacul cu pâlnie, unic în România. Imagini spectaculoase surprinse la început de martie

Barajul Vida Foto-captura video

Cunoscut pentru forma sa unică, dată de un deversor amplasat chiar în mijlocul său, Lacul Vida oferă imagini unice în anotimpul rece. Frigul din ultima vreme a îngheţat apele acumulării, iar imaginile surprinse sunt spectaculoase.

Lacul Vida, situate în comuna Dobreşti din judeţul Bihor, este un lac de acumulare, construit în 1967, pentru minele care extrăgeau bauxită, pe cursurile râurilor Vida şi Topliţa. Se deosebeşte prin culoarea aproape ireală apei, dar şi prin faptul că în mijlocul său este amenajat un deversor, care creează impresia unui imens vârtej spectaculos.

Lacul Vida. Video Vasile Valcan Photography

„Este un baraj construit din anrocamente, care are 10 metri înălţime, lungimea coronamentului fiind de 70 de metri, dar pe care nu se poate circula, aşa cum se întâmplă la alte baraje. Prin realizarea acestui baraj s-a reuşit acumularea unui volum de 0.4 milioane de metri cubi de apă. Pentru evacuarea debitelor maxime de apă, barajul a fost prevăzut cu un deversor de tip pâlnie care este curiozitatea şi farmecul lacului”, potrivit site-ului lapensiuni.ro.

În perioada de iarnă, când temperaturile sunt cu minus, apele îngheaţă, astfel că imaginile sunt impresionante. Pasionaţii de fotografie nu ratează să-I importalizeze. Barajul este un obiectiv touristic atât iarna, cât şi în anotimpul cald.

„Ceea ce atrage în mod deosebit este şi faptul că pe suprafaţa de 6 hectare a lacului, se oglindeşte pădurea cestrăjuieşte lacul, făcându-l să aibă, în funcţie de anotimp, o culoare mirifica. Lungimea lacului este de cca. 2 km pe malul căruia se află un drum forestier de unde poate fi admirat întreg peisajul. Tot aici pot fi vizitate şi salbaticele Chei ale Videi”, mai notează site-ul lapensiuni.ro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările