A fost desecretizat contractul de explorare şi exploatare pentru perimetrul Băile Felix

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au fost desecretizate acordurile petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare ale companiei East West Petroleum Corp, privind perimetrele EX-3 Băile Felix, Periam şi Biled.

Potrivit prefectului de Bihor Claudiu Pop, compania şi-a dat acordul pentru desecretizarea celor trei acorduri, care pot fi consultate pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale sau pe pagina de facebook a Prefecturii Bihor.

”A cordul petrolier privind perimetrul EX-3 Băile Felix nu are ca obiect gazele de şist. Veţi constata fără echivoc faptul că statul, prin ANMR, are dreptul de proprietate asupra tuturor datelor primare care provin din operaţiunile petroliere. Acest contract a fost încheiat în 20 mai 2011, când ştiţi foarte bine cine era la guvernare atunci”, a afirmat Claudiu Pop

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duţu a afirmat că în contractul desecretizat nu este vorba de lucrări de explorare, de dezvoltare pentru gaze necovenţionale, deci gaze de şist. Duţu a dat asigurări că în niciun caz nu se vor face explorări sau exploatări în zonele protejate.

”Interesul companiei este pentru explorarea şi dezvoltarea activităţilor pentru gaze sau hidrocarburi convenţionale. Acest acord a fost câştigat la runda a 11-a, în 2009, a parcurs toate procedurile, publicat în Jurnalul european, sunt proceduri foarte deschise şi el reprezintă un perimetru de aproximativ o mie de kilometri pătraţi. În această fază se execută explorarea, care va fi finalizată cu un foraj vertical pentru prelevarea de carote în vederea analizării. Deci nu putem discuta de exploatări de gaze de şist în această zonă, mai ales că nu este o zonă foarte propice pentru acest element”, a precizat Gheorghe Duţu.

Potrivit acestuia faza de explorare durează între doi şi patru ani.

“Avem tot interesul să demarăm aceste lucrări pentru că prin această fază se realizează o scanare a perimetrului şi o arhitectură a solului ce ne poate permite să vedem ce tip de resurse avem”, a subliniat Gheorghe Duţu.

Profesorul universitar Corneliu Dinu a punctat faptul că nu există niciun fel de diferenţă între gazele de şist şi gazele natural şi că România este ţara UE în care nu s-a făcut nici măcar o sigură lucrare de explorare.

”Nu există nimic special în explorarea gazelor de şist în raport cu celelalte tipuri de gaze convenţionale sau zăcăminte convenţionale de hidrocarburi. Nu există niciun fel de diferenţă între gazele de şist şi gazele naturale. Ele provin din aceeaşi sursă. Şi tehnologia din momentul de faţă, o declar cu toată răspunderea, este sigură pentru executarea lucrărilor. În SUA sunt peste un milion de sonde care explorează-exploatează gaze de şist. Dacă procedurile ar fi nesigure, nu s-ar face. Nu trebuie exclusă, desigur, posibilitatea unor accidente sau erori umane, dar tehnologia este foarte sigură”, a precizat profesorul universitar Corneliu Dinu de la Universitatea Bucureşti.

Mai puteti citi:

<a href="https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/despre-turism-durabil-gaze-de-sist-si-willy-1491961.html">Despre turism durabil, gaze de şist şi Willy Schuster</a>

<a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/oradea/fara-exploatarea-gazele-de-sist-in-bihor-1407018.html">Fără exploatarea gazele de şist în Bihor. Consiliul Judeţean nu este de acord cu decizia Guvernului</a>

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite