Ţinutul cailor de rasă de la Săcuieni, locul unde se află cea mai mare herghelie privată din Europa

Ţinutul
cailor de rasă de la Săcuieni, locul unde se află cea mai mare herghelie privată din
Europa

În localitatea bihoreană Săcuieni se găseşte cea mai mare herghelie privată din Europa, dar şi locul unde a fost înfiinţată şi omologată o nouă rasă de cai grei numită „Linia Fitero“.

La marginea oraşului bihorean Săcuieni, pe hectare întregi de păşune aleargă în voie sute de cai. Aici se află cea mai mare herghelie privată din Europa. Afacerea familiei Fitero a început în urmă cu 25 de ani, fiind mai degrabă o pasiune moştenită din generaţie în generaţie. Cea mai mare bucurie o trăiesc atunci când caii lor sunt pe primul loc la întrecerile internaţionale.

Rasa de la Săcuieni este una aparte, fiind omologată în urmă cu mai bine de zece ani, chiar cu numele stăpânului hergheliei. „Linia Fitero” a rezultat din încrucişarea celor mai bune rase autohtone: Semigreul Românesc şi Ardenezul de Izvin. Caii Fitero de tracţiune şi de muncă, pot fi călăriţi şi de un copil, au o personalitate care impune respect şi admiraţie în acelaşi timp şi sunt blânzi.

“Au o voinţă de fier, sunt inteligenţi, harnici şi răbdători, aşa cum este şi poporul român”, susţine Petru Fitero, proprietarul hergheliei.

Cei peste 200 de cai care sunt crescuţi la herghelia din Bihor sunt majoritatea din linia Fitero, cai cu origine, pedigree, clasificaţi şi omologaţi de Autoritatea Hipică Naţională. Au trecut 11 ani de la omologare. Născuţi şi crescuţi în herghelia pasionatului crescător, caii sunt destinaţi pentru vânzare, dar afacerea nu este foarte rentabilă, spune proprietarul, deoarece nu mai există interes pentru caii de tracţiune şi de muncă, chiar dacă sunt de cea mai bună calitate.

Caii Fitero trăiesc liberi de primăvara, cum dă colţul ierbii, şi până la îngheţ, pe păşunea imensă, câte un hectar pentru fiecare cal, împrejmuită de un cablu de joasă tensiune. Iarna, caii sunt hrăniţi la fermă, în două grajduri lungi de peste 100 de metri fiecare. Înainte de ’89, ferma de la Săcueni era destinată creşterii şi îngrăşării porcilor. Petru Fitero a cumpărat-o pe bucăţi. Întâi a luat sediul unde şi-a amenajat casa şi un grajd de la complexul de porci Palota, iar pământul l-a cumpărat de la oamenii care-l primiseră înapoi de la stat.

Deşi herghelia a ridicat-o numai prin forţe proprii, Fitero vrea să lase în urma sa o rasă de cai de care poporul român să fie mândru.

“Calul a fost iubit de români de când existăm ca popor. Ne-a fost tovarăş de luptă şi am câştigat multe războaie, dar ne-a fost şi prieten de nădejde ajutându-ne să ne punem pe masă o bucată de pâine”, spune el.

Va mai recomandam:

Lipiţanii de la Sâmbăta de Jos au devenit campioni balcanici

Soarta hergheliei de la Ruşeţu, incertă. Academia de Ştiinţe Agricole vrea să preia tot terenul crescătoriei de cai, de la Direcţia Silvică

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: