Şefi de judeţ puşi la plată de instanţă pentru o groapă în asfalt. „Cel care cauzează altuia un prejudiciu este obligat să îl repare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În timpul procesului cu orădeanca Denisa Duşescu,  CJ Arad a astupat gropoiul din Chişlaca
În timpul procesului cu orădeanca Denisa Duşescu,  CJ Arad a astupat gropoiul din Chişlaca

O avocată din Oradea care, în drum spre Arad, şi-a avariat maşina  într-o groapă pe DN 79, la intrarea în localitatea arădeană Chişlaca, spărgându-şi parbrizul, capacul de la roată şi îndoindu-şi janta, a dat în judecată Consiliul judeţean Arad. Instituţia a fost obligată de judecători să-i plătească toate reparaţiile la maşină, hotărârea instanţelor fiind definitivă.

Incidentul rutier s-a petrecut în seara de 22 martie 2017. Avocata Denisa Duşescu mergea spre Arad, unde urma să-şi reprezinte a doua zi dimineaţa un client în faţa unei instanţe. La intrarea în localitatea Chişlaca, însă, tânăra a intrat cu maşina într-o groapă uriaşă, lată cât şoseaua, spărgându-şi parbrizul, capacul de la roată şi îndoindu-şi janta.

Orădeanca şi-a dus maşina într-un service, unde i-au evaluat paguba, stabilind că a fost provocată "în urma unui şoc dinamic. Maşina a intrat într-o groapă", se arată în actul de constatare. Ca urmare în luna iunie 2017, ea a deschis proces împotriva Consiliului Judeţean Arad şi a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). 

La proces

Procesul a fost început la Judecătoria Oradea, avocata invocând Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 195/2002 care, la articolele 5 şi 6, stipulează că "în cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a stării necorespunzătoare a drumului public, a nesemnalizării sau a semnalizării necorespunzătoare a acestuia, precum şi a obstacolelor sau a lucrărilor care se execută pe acesta, administratorul drumului public, răspunde după caz, contravenţional, civil sau penal, în condiţiile legii".

În acest caz, după cum au comunicat însă reprezentanţii CNADNR, DJ 792A pe care se află porţiunea de drum pe care a avut loc incidentul rutier soldat cu avarierea autoturismului este în proprietatea judeţului Arad şi în administrarea Consiliului Judeţean Arad. 

Ca atare, procesul a continuat doar împotriva CJ Arad, atât Judecătoria Oradea, cât şi Tribunalul Bihor, iar în final şi la Curtea de Apel Oradea, dând câştig de cauză şoferiţei. 

Vinovat, Consiliul Judeţean

Potrivit deciziţiei Curţii de Apel Oradea, pronunţată în această toamnă, pe 17 septembrie, instanţa a considerat că „persoana responsabilă pentru cauzarea prejudiciului este administratorul drumului, întrucât acesta nu a luat măsurile necesare pentru repararea carosabilului  preîntâmpinarea apariţiei unor astfel de evenimente". 

Judecătorii au respins apărările juriştilor CJ Arad care au încercat să arunce vina pe avocată, susţinând că aceasta nu ar fi lovit maşina dacă ar fi condus-o "cu viteză adaptată la condiţiile de drum". 

groapa

De altfel, după cum se precizează în decizia Curţii de Apel, Denisa Duşescu a adus în faţa instanţei şi un martor care condusese pe porţiunea respectivă şi care a explicat că groapa era imposibil de evitat pentru şoferii din alte judeţe, fiind întinsă pe toată lăţimea şoselei şi putând fi traversată doar în viteza întâi. 

"Contrar susţinerilor apelantei nu s-a dovedit culpa conducătorului auto în producerea incidentului rutier. Totodată, este adevărat că există obligaţia conducătorului auto de a adapta viteza la condiţiile de drum, dar nu trebuie pierdute din vedere nici dispoziţiile ce prevăd răspunderea administratorului drumului public în cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a stării necorespunzătoare a drumului public", se precizează în soluţie. 

Factura la decont

Potrivit judecătorilor Curţii, instanţele care au analizat anterior cazul, "în mod temeinic şi legal" au reţinut culpa administratorului şoselei pentru "starea tehnică necorespunzătoare a carosabilului de pe DJ 792A pe care se află localitatea Chişlaca". 

groapa

"În cauza dedusă judecăţii, a fost făcută dovada concretă a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul rutier, a fost dovedită culpa exclusivă a administratorului drumului în ceea ce priveşte producerea evenimentului rutier, ca atare s-a putut ajunge la concluzia îndeplinirii răspunderii civile delictuale, respectiv a probării unei fapte ilicite", au arătat judecătorii, concluzinând că "cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare".

Potrivit soluţiei, Consiliul Judeţean Arad e obligat să plătească toate reparaţiile maşinii - 2.476,02 lei,  contravaloarea parbrizului înlocuit în urma evenimentului rutier, suma de 783,86 lei - costuri de reparaţie a jantei şi anvelopei avariate – dar şi dobânda legală la sumele menţionate, de la data la care orădeanca a plătit factura la service,  19 mai 2017, până la plata integrală a debitului. 

Cert este că, la scurt timp după declanşarea procesului cu orădeancă, CJ Arad a reparat şi şoseaua din Chişlaca, astupând groapa în care avocata şi-a distrus maşina. 

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite