Şefa de promoţie din Bihor eliminată de la Bac, mesaj disperat pentru preşedintele Iohannis: „Nu-mi pot face un viitor“. Reacţia ministrului Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra a terminat ca sefa de promotie, dar a fost eliminata de la proba de matematica-sursa foto Facebook
Alexandra a terminat ca sefa de promotie, dar a fost eliminata de la proba de matematica-sursa foto Facebook

Alexandra Burtă, eleva de nota 10, care a terminat ca şefă de promoţie la Colegiul Tehnic „Unirea“ din Ştei şi care se numără printre cei 108 elevi eliminaţi de la Bacalaureat, nu poate accepta măsura luată împotriva ei şi, susţinută de familie, este decisă să lupte până se va face dreptate. Drama şefei de promoţie a ajuns şi la preşedintele Klaus Iohannis, ca urmare a unui memoriu depus de părinţi.

UPDATE 14.35 Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei, a anunţat, la Realitatea Tv, că Alexandra Burtă ar fi încercat, de fapt, să fraudeze examenul şi că are informaţii că „a cooperat cu colegii din stânga şi în dreapta“.

„Din păcate, fiind caz special, şi eu am fost impresionat. Am cerut corpului de control analiza. Din păcate s-a confirmat, nu a fost un simplu accident. A cooperat în examen cu colegii din stânga şi din dreapta. A fost reverificat acest caz punctual”, a spus Sorin Cîmpeanu la Realitatea Tv.


Deşteaptă, frumoasă, sociabilă şi plină de viaţă. Aşa o descriu pe Alexandra, eleva de nota 10 eliminată de la Bac, prietenii, în timp ce profesorii spun despre ea că este elevul pe care şi l-ar dori orice dascăl. A reuşit să termine liceul ca şefă de promoţie, perioadă în care s-a pregătit intens atât pentru examenele de la Bacalaureat cât şi pentru admiterea la Facultatea de Medicină din Timişoara. Visa să intre la specializarea Farmacie, la fără taxă. Toate visele i s-au năruit marţi, când s-a dus să vadă ce note a obţinut la Bac. A simţit că-i fuge pământul de sub picioare când a văzut că a fost eliminată de la proba de matematică.

“Am învăţat la şcoală şi am muncit pentru a-mi crea un viitor. Am privit Bacalaureatul ca pe un examen foarte important, pentru care m-am pregătit cu profesori la fel cum m-am pregătit şi pentru admitere. Evident că pentru admitere m-am pregătit mult mai mult, este mult mai importantă pentru mine, dar Bac-ul am vrut să-l iau cu o notă mare. Acum nu-mi pot face un viitor”, ne-a mărturisit Alexandra.

Cu stupoare, Alexandra a aflat că figurează printre cei 108 elevi eliminaţi de la Colegiul Tehnic “Unirea” din Ştei. Nu înţelege de ce şi nici cum a fost posibilă luarea unei asemnea decizii. De atunci, susţinută de părinţi, încearcă să caute răspunsuri şi rezolvări. Uşile i se închid în nas una câte una.

Alexandra Burta

“Situaţia de la matematică nu o înţeleg, pur şi simplu. În timpul examenului proba a decurs absolut normal, nu s-a întâmplat absolut nimic, fiecare şi-a văzut de lucrarea lui, iar supraveghetorii nu ne-au atras atenţia, la final am predat lucrarea.  Nu ştiu ce au făcut restul colegilor din sală. Eu mi-am văzut de lucrarea mea, nu am avut nicio treabă cu nimeni din jurul meu, am stat ca un elev care îşi dă examenul de Bacalaureat. Vroiam să merg la Timişoara la Farmacie, pentru asta mă pregăteam de doi ani”, ne-a povestit Alexandra Burtă.

Nu îşi poate explica de ce a ajuns să fie eliminată din examen, dacă în timpul desfăşurării lui, profesorii supraveghetorii nu i-au atras atenţia, nici măcar odată. “Noi în niciun caz nu am încurcat treaba. Am ieşit de la examen, nu mi s-a spus nimic. Am semnat că totul a decurs normal şi că am terminat poroba. Acum nu ştiu ce se va întâmpla. Aveam planuri mari de viitor şi eram nerăbdătoare să ajung la facultate. Aşa o să pot pierde doi ani nefăcând nimic şi să rămân aici pentru un caz care este total incorect pentru noi. Am văzut că suntem eliminaţi dar nu ştim de ce, nu ni s-au dat explicaţii, nu ni s-a spus motivul, nu ni s-au arătat înregistrările video”, a afirmat şefa de promoţie.

Alexandra Burta

Astăzi, 10 iunlie 2015, tatăl Alexandrei alături de alţi părinţi ai căror copiii eliminaţi de la Bac, au bătut la uşa inspectorului general Nicolae Avram, şeful ISJ Bihor.

De această dată, Avram a stat de vorbă cu ei, dar răspunsul a fost acelaşi: Nu se poate face nimic. Părinţilor le vine greu să accepte decizia, mai ales că este vorba despre elevi de 9 şi 10, elevi care susţin ei nu au copiat, ba mai mult nici nu au avut intenţia, elevi care au învăţat pentru a-şi construi o carieră şi ale căror aripi sunt frânte, deşi au fost lăsaţi să susţină toate probele examenului, în timp ce profesorii supraveghetori nu le-au atras niciodată atenţia, şi la finalul fiecărei probe au semnat un proces verbal cum că totul s-a desfăşurat în bună ordine.

Alexandra Burta

“ Ce vină are Alexandra că a fost pusă strategic în bancă de către profesorii supraveghetori. A fost aşezată în mijloc pentru ca restul elevilor să poată copia după ea. Fata şi-a făcut lucrarea, şi-a făcut ciorne, dar nu a comunicat nimic cu nimeni, nu a dat subiectele rezolvate celorlaţi. A fost eliminată pentru că a fost considerată sursă. Era treaba ei să îşi supravegheze timp de trei ore ciornele şi colegii?“, s-a întrebat Voicu Burtă, părintele elevei Alexandra Burtă, şefa de promoţie de la Ştei, care a absolvit cei patru ani de liceu cu media 10. Acesta solicită să le fie puse la dispoziţie înregistrările video.

“ Dorim să fie reanalizate înegistrările de la examen, şi să fie eliminaţi doar cei care au copiat. Elevii nu pot urma o facultate, nu-şi pot face un viitor", a mai punctat tatăl Alexandrei.

Alexandra Burta

Părinţii elevilor eliminaţi de la Colegiul Tehnic “Unirea” din Ştei au trimis joi, 9 iulie 2015, un memoriu la Ministerul Educaţiei, la Guvern şi chiar şi la Preşedintele României, Klaus Iohannis. Aceştia cer să se facă dreptate pentru copii şi să le fie puse la dispoziţie înregistrările video pentru a putea vedea cine a copiat şi cine nu, dar şi reluarea examenului. Totodată, părinţii sunt decişi să-şi caute dreptatea şi în instanţă, aşa că depus o plângere pentru abuz împotriva   Inspectorului general Nicolae Avram şi împotriva Comisiei de examen.

În urma examenului de Bacalaureat 2015, la Ştei au fost eliminaţi 108 elevi, printre aceştia numărându-se şi toată clasa a XII-a A, cea din care face parte şi Alexandra Burtă

Alexandra Burta
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite