FOTO Şcolile de top din Europa îşi trimit elevii la muncă în România. Paşaportul universităţilor de renume se obţine pe şantier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii marilor scoli din Europa, pe satierele habitat din Bihor
Elevii marilor scoli din Europa, pe satierele habitat din Bihor

An de an, şcoli cu renume din Europa îşi trimit elevii la muncă în România. În această perioadă, 100 de elevi din Irlanda, Scoţia şi Germania sunt  pe şantierele habitat din Bihor unde muncesc şi în acelaşi timp susţin proba practică a Bacalaureatului.

100 de elevi din Europa muncesc pe şantierele Habitat  din Bihor. Ei participă astfel la construirea a nouă locuinţe din care două vor fi inaugurate în decursul acestei săptămâni. Munca în beneficiul comunităţii este o condiţie pe care elevii străini trebuie să o îndeplinească pentru a obţine diploma de bacalaureat internaţional.

Astfel, 45 de elevi irlandezi, 15 scoţieni şi 32 de voluntari de diverse naţionalităţi de la o şcoală internaţională din Germania alături de voluntari români lucrează la ridicarea unor locuinţe Habitat în trei locaţii bihorene: la Beiuş, Oradea şi Sântandrei. Ei participă la construirea a nouă locuinţe din care două vor fi inaugurate în decursul acestei săptămâni.

Primii care au ajuns în România sunt irlandezii şi scoţienii care au început munca încă de la finele săptămânii trecute, iar luni dimineaţa au sosit şi voluntarii din Germania. Cele trei şcoli de la care provin voluntarii sunt Wesley College – Irlanda, Royal High School – Scoţia şi Zurich International School – Germania.

Voluntari

„Este al XII-lea an de când Wesley College din Dublin participă cu voluntari alături de Habitat for Humanity Beiuş. Tinerii noştri au avut întotdeauna o experienţă excelentă în România şi de fiecare dată se înscriu foarte mulţi doritori care vor să participe la proiectele pe care le avem în parteneriat cu Habitat încât ne este greu să facem o selecţie. Spuneam anul trecut că şi în Dublin suntem în recesiune, dar credem cu tarie că tinerii noştri trebuie să înteleagă că nu există recesiune în privinţa generozităţii, a dărniciei şi a compasiunii, iar dovada că au înţeles este numărul mare de aplicanţi şi atunci, şi acum”, a declarat Nigel Mackey, coordonatorul echipei de irlandezi.

Voluntari

Experienţa tinerilor în România nu se reduce doar la construirea de locuinţe, ei vor participa şi la alte activităţi. Asfel se vor bucura de o seară tradiţională românească la care vor asista la un spectacol de dansuri şi cântece populare din Bihor, vor gusta din bucatele specifice locului şi vor vizita puncte de interes precum Băile Felix, Băile 1 Mai, Oradea, Peştera Urşilor sau Groapa Ruginoasa.

„Beneficiarii locuinţelor la care contribuie aceşti tineri minunaţi sunt de la tineri crescuţi în familii adoptive până la persoane evacuate din case naţionalizate, mame care îşi cresc singure copiii sau în cazul de la Sântandrei o familie care are în grijă 13 copii”, a mărturisit Mircea Jurcan, director executiv, Habitat for Humanity Beiuş.

Voluntari

Voluntarii muncesc aproape la toate etapele ridicării unei case, de la prepararea şi turnarea betonului pentru fundaţie până la termoizolarea sau acoperirea cu ţiglă a acestora.

Vă mai recomandăm:

Ştei, oraşul bihorean visat de nemţi şi proiectat la Moscova - motivul ascuns pentru care germanii şi ruşii au pus ochii pe mica aşezare

Unul dintre cele mai spectaculoase edificii ridicate la începutul secolului XX în Oradea renaşte cu bani de la municipalitate

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite