UPDATE Ziua Unirii la Iaşi: politicienii s-au învârtit într-o horă "privată". Mulţimea a fost ţinută la distanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi ceilalţi lideri USL s-au prins în horă alături de membrele unui ansamblu folcloric  FOTO Adevărul
Victor Ponta şi ceilalţi lideri USL s-au prins în horă alături de membrele unui ansamblu folcloric  FOTO Adevărul

Zona din jurul Pieţei Unirii a fost curăţată lună în cursul zilei de ieri pentru vizita în Iaşi a celor mai importanţi lideri ai coaliţiei de guvernământ.

UPDATE, ora 11.15: Miron Cozma a venit în Piaţa Unirii împreună cu consoarta lui, Marinela Niţu. Cei doi au încercat să depună o coroană de flori la statuia lui Alexandru cel Bun, dar au fost împiedicaţi de jandarmi, care le-au transmis că programul pentru depunerea coroanelor s-a încheiat.

UPDATE, ora 10.55: După parada militară, politicienii s-au învârtit preţ de câteva zeci de secunde în hora unirii. Mulţimea venită în piaţă a fost ţinută la distanţă, în spatele gardurilor de protecţie. Zeci de oameni şi-au strigat nemulţumirea pentru că n-au fost lăsaţi să se prindă în horă. Victor Ponta şi primarul Gheorghe Nichita au făcut ulterior o baie de mulţime. Programul oficial prevede continuarea concertului de muzică populară în piaţă, în timp ce politicienii vor ajunge la Biserica "Trei Ierarhi" pentru a depune coroane de flori.

UPDATE, ora 10.43: Lideri USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, au ţinut discursuri scurte, succinte, în Piaţa Unirii din Iaşi. Ambii au vorbit despre semnificaţia zilei de 24 ianuarie, au îndemnat la unitate şi patriotism, fără referiri la teme politice actuale. "Să acţionăm ca nişte români uniţi. Să încercăm să gândim la unire, dacă se poate, în fiecare zi. Să ne gândim ce ţară am moştenit şi să fim o ţară puternică, mândră", a spus premierul Victor Ponta. A început defilarea forţelor armate pe bulevardul Ştefan cel Mare.

UPDATE, ora 9.55: Politicienii au ajuns în Piaţa Unirii şi aşteaptă momentul în care armata va da onorul. Forţe masive de ordine au fost aduse în zonă. Este vorba de 350 de poliţişti sau jandarmi. Aproximativ 3.000 de oameni s-au adunat în piaţă, dar sunt ţinuţi în spatele gardurilor metalice, la o distanţă de aproximativ 100 de metri de scena pe care vor urca liderii USL.

Manifestările din Piaţa Unirii din Iaşi încep la ora 9.00 cu un concert de muzică populară susţinut de Maria Dragomiroiu, Petrică Mâţu Stoian, Veta Biriş, Laura Lavric, Zinaida Julea şi Nicolae Hlib.

În jurul orei 10.00 sunt aşteptaţi pe scena montată în Piaţa Unirii liderii USL, care vor rosti discursuri referitoare la semnificaţia Unirii Principatelor Române din 1859. Au confirmat venirea la Iaşi Victor Ponta, Crin Antonescu, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Valeriu Zgonea, precum şi alţi 12 miniştri din Guvernul Ponta. Apoi va urma hora Unirii.

Este al doilea an consecutiv în care preşedintele Băsescu nu participă la evenimentele organizate la Iaşi pe 24 ianuarie. Consilierul prezidenţial Iulian Chifu a anunţat ieri, 23 ianuarie, că va reprezenta preşedinţia în Capitala Moldovei. Traian Băsescu a fost huiduit violent în 2011 la Iaşi, motiv pentru care a redus la maximum prezenţa sa la ceremonii.

La mijlocul zilei cei aproximativ 5.000 de oameni care sunt mobilizaţi în piaţă an de an pe data de 24 ianuarie vor primi porţii de fasole cu cârnaţi, pregătite de angajaţii Primăriei Iaşi.

Mii de oameni vin la Iaşi pentru a participa la aniversarea Zilei Unirii din localităţile limitrofe Iaşiului, de unde sunt aduşi cu microbuze şi autobuze închiriate de USL.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite