Zeci de români păcăliţi de nişte escroci care le plângeau la telefon. Cum au furat hoţii 200.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victimele erau în special persoane în vârstă FOTO Arhivă
Victimele erau în special persoane în vârstă FOTO Arhivă

Procurorii ieşeni au trimis în judecată 14 infractori, 7 dintre ei deţinuţi în diverse penitenciare din ţară, pe care îi acuză de fapte de înşelăciune. 14 români au rămas fără bani şi alţi 40 ar fi fost aproape de a fi păcăliţi de escroci.

Dosarul instrumentat de Parchetul local a fost constituit ca urmare a reunirii mai multor plângeri înaintate anchetatorilor în perioada martie-august 2019. „Metoda accidentul este un procedeu de inducere în eroare, care constă în următoarea practică: autorii, în general persoane încarcerate, se recomandă drept avocaţi, poliţişti, procurori, medici sau sub orice altă calitate oficială, şi solicită telefonic bani, susţinând că rude apropiate ale celor contactaţi (fiica, fiu, nepot, soţ etc) au fost implicate în accidente rutiere şi au nevoie urgentă de bani pentru a plăti spitalizarea sau pentru a scăpa de răspunderea penală“, se arată în rechizitoriul procurorilor.

În document se mai menţionează că escrocii, în special cei din închisoare, sunau la întâmplare, la toate numerele de telefon dintr-o localitate, pentru a-şi găsi victimele. În acest fel, puteau controla exact unde sunt cei pe care îi sunau. Dacă nu li se răspundea la telefon sau persoana de la celălalt capăt al firului nu îi credea, escrocii închideau pur şi simplu apelul şi treceau mai departe, la numărul de telefon vecin.

„Discuţia era iniţiată de către inculpaţii aflaţi în stare de arest, care, plângând, le spuneau victimelor că au păţit «un necaz cu maşina» şi «nu mai pot», scopul fiind acela de a crea o stare de panică interlocutorilor, astfel încât să le distragă atenţia de la tonalitatea vocii. Din cauza vârstei şi a stării de panică, victimele intrau în jocul făptuitorilor şi, fără să îşi dea seama, le divulgau numele unei persoane apropiate, locul unde aceasta se află, persoane care ar putea fi în compania lor sau alte detalii, aceste informaţii fiind folosite de autori pe parcursul convorbirii pentru a face povestea plauzibilă“, arată procurorii. Ulterior, escrocii se recomandau medici sau poliţişti, îşi schimbau tonalitatea şi cerea bani de la victime. 

Pentru ca victimele, în special bătrâni, să nu aibă aibă timp să contacteze alte persoane (inclusiv ruda presupus accidentată), escrocii îi ţineau în telefon, timp în care un complice venea la victimă şi ridica banii ceruţi. O altă metodă de a ţine victimele la telefon era de a le pune să dicteze o presupusă declaraţie conform căreia erau de acord cu operaţia pentru ruda „rănită“.

Prejudiciul total nerecuperat din acest dosar este de 183.200 de lei şi 6.370 de euro, adică aproximativ 200.000 de lei. Escrocii vor fi judecaţi la Judecătoria Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite