Zeci de ieşeni au făcut toxiinfecţie alimentară după ce au mâncat de la acelaşi fast-food. Medic: „Presupunem că alimentul incriminat este maioneza”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

38 de ieşeni sunt internaţi la această oră la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi cu diagnosticul de toxiinfecţie alimentară, după ce au mâncat în acelaşi loc, la fast-food Agapa.

Zeci de ieşeni care au mâncat marţi, 15 mai, produse de tip fast-food de la restaurantul de tip fast-food Agapa din oraş au fost internaîi la Spitalul de Boli Infecîioase „Sfânta Parascheva” cu diagnosticul de toxiinfecţie alimentară. Până miercuri, 16 mai, ora 12.00, infecţioniştii au acordat îngrijiri medicale pentru peste 40 de pacienţi, dintre care au spitalizat 38.

Potrivit medicilor, bolnavii prezentau simptome digestive declanşate după ce au consumat diverse produse de tip fast-food cu maioneză. „Avem un număr de aproximativ 40 de persoane, majoritatea adolescenţi şi adulţi tineri care s-au prezentat de ieri (n.r. marţi) pentru fenomene digestive, însemnând diaree şi vărsături, în urma consumului unor diverse alimente împreună cu maioneză. Presupunem noi că alimentul incriminat aici este maioneza. După cum ştim, în perioada în care este mai cald afară, pot apărea deteriorări ale alimentelor în perioade foarte scurte de timp, dacă ele nu sunt păstrate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi de igienă. Din fericire, cazurile pe care le avem internate la ora actuală nu sunt grave”, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.

Unitatea medicală a raportat cazurile la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi care a demarat o anchetă şi a închis temporar restaurantul incriminat. „Ancheta epidemiologică a evidenţiat următoarele: - toate cazurile declară consumul de produse fast-food la aceeaşi unitate de alimentaţie publică; sandwich crispy la lipie /bulcă (şnitel carne de pui, cartofi pai, salata de varză, sos de maioneză şi ketchup), sau shaorma la lipie (carne de pui, cartofi pai, castravete verde, sos de maioneză şi ketchup); - toate meniurile sunt preparate la sediul unităţii, inclusiv sosurile, conform declaraţiei şefului unităţii; - perioada de incubaţie medie a fost de 9,8 ore, cu limite între 3 şi 22 de ore“, se arată într-un comunicat de presă al DSP.

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a informat Inspecţia Sanitară de Stat, care s-a deplasat la sediul fast-food-ului şi a recoltat opt probe de aliment şi 25 de probe de sanitaţie. Probele vor fi prelucrate în laboratorul DSP, iar rezultatele lor vor fi comunicate ulterior, după cum se menţionează în comunicatul citat.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite