Vremea ne dă dureri de cap sau de oase: meteosensibilitatea, analizată de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meteosensibilitatea se manifestă prin dureri de cap, depresie şi iritabilitate FOTO Arhivă
Meteosensibilitatea se manifestă prin dureri de cap, depresie şi iritabilitate FOTO Arhivă

Meteosensibilitatea, declanşarea unor simptome specifice bolilor cronice cu care suntem diagnosticaţi atunci când se schimbă vremea, afectează mai ales femeile, dar pot să apară şi la bărbaţi. Disconfortul se simte prin dureri de cap, hipertensiune, dureri de articulaţii sau iritabilitate.

Persoanele meteosensibile se confruntă cu mai multe neplăceri în perioade în care se înregistrează modificări de presiunea atmosferică. Femeile şi bărbaţii care resimt schimbările atmosferice acuză cefalee, migrene, stări de indispoziţie şi iritabilitate, palpitaţii, hipertensiune arterială sau probleme de respiraţie.

Şeful secţiei de reumatologie de la Spitalul CF Iaşi, dr. Ion Stratulat, a arătat că meteosensibilitatea reprezintă amplificarea simptomatologiei unor boli cu care pacientul a fost deja diagnosticat, atunci când se înregistrează variaţii atmosferice. Starea resimţită de bolnav poate evolua spre situaţii de decompensare agravante. Potrivit specialiştilor, manifestările diferă de la o persoana la alta şi cresc în intensitate în paralel cu vârsta şi bolile pe care le are fiecare bolnav.

Meteodependenţa se manifestă mai ales la femei, decât la bărbaţi. Medicul arată însă că schimbarea vremii nu ne îmbolnăveşte, ci doar accentuează o serie de afecţiuni deja existente. Specialiştii arată că modificările atmosferice se repercutează asupra echilibrului psihic al meteodependenţilor.

„Corpul nostru e un adevărat barometru“

„Deseori senzaţii de mijloc înţepenit, durere de oase, oboseală sau ameţeli coincid cu modificările atmosferice, cu schimbările rapide de vreme, cu variaţiile atmosferice, furtună, călduri toride. Toate acestea reprezintă agresiuni asupra corpului omenesc la care acesta răspunde prin adaptare specifică. Acest aspect se defineşte ca meteorosensibilitate, iar corpul nostru este un adevărat barometru”, a arătat medicul.  

Una dintre bolile influenţate de perturbările atmosferice este artroza. În acest caz, modificările osoase produse ca urmare a distrugerii cartilajului articular determină receptorii de la nivelul osului să resimtă prin dureri puternice perturbările atmosferice.

Artroza se se localizează la nivelul articulaţiilor coloanei vertebrale, genunchilor, articulaţiile de la nivelul degetelor mâinilor sau picioarelor. Pacienţii diagnosticaţi cu artroză pot suferi o criză reumatică dacă sunt expuşi o perioadă prelungită la frig.

Variaţiile de presiune atmosferică afectează inclusiv bolnavii de inimă. Când presiunea atmosferică creşte sau scade brusc, bolnavii diagnosticaţi cu hipertensiune arterială au dureri de cap, palpitaţii. Presiunea atmosferică scăzută poate provoca tahicardie şi creşterea tensiunii. Atunci când presiunea atmosferică este crescută, bolnavii cronici pot face crize de astm sau alte afecţiuni respiratorii.

Neplăcerile provocate de modificările presiunii atmosferice pot fi combătute prin evitarea spaţiilor în care temperaturile scad sau cresc brusc.

Citeşte şi:

De ce suntem meteosensibili

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite