America, iluzia românilor. Cum luptă o tânără pentru visul ei, la mii de km de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roberta Enişor / Foto: Roberta Enişor
Roberta Enişor / Foto: Roberta Enişor

Visul american poate deveni realitate şi pentru români. Cel puţin acest lucru reiese din povestea unei tinere plecate din România în urmă cu patru ani, pentru a-şi împlini visul.

Roberta Enişor (22 ani) a fost implicată toată copilăria şi adolescenţa în lumea artistică. La vârsta de 3 ani devenea cel mai tânăr component al corului Allegretto de la Palatul Naţional al Copiilor. În primii ani ai copilăriei, a luat lecţii de canto şi dans şi a participat la concursuri şi festivaluri de muzică, la care a obţinut numeroase premii. La vârsta de 7 ani primea invitaţia de a se alătura echipei Operei Comice pentru Copii din Bucureşti, în vederea participării la un important festival desfăşurat în New Delhi, India.

Acesta poate fi considerat un important punct de plecare în cariera artistică a Robertei, care a ajuns să interpreteze roluri în spectacole prezentate în întreaga lume, de la Disneyland Paris până pe Broadway. La vârsta de 16 ani, tânăra semna un contract cu Roton, una dintre cele mai importante case de discuri din România. “Muzica va rămâne, cu siguranţă, pasiunea mea de suflet, dar mai am un un vis. Vreau să ajut oamenii”, a declarat Roberta, pentru „Adevărul”. 

Elevă a Colegiului National “Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, Roberta a fost atrasă încă din clasa a IX-a de Psihologie. A decis că acesta este drumul pe care îşi doreşte să îl urmeze în viaţă şi, în anii liceului, a început să se implice în activităţi care să o ajute să înţeleagă mai bine acest domeniu. Si-a dorit să studieze în SUA, pentru a profita de flexibilitatea pe care sistemul o oferea. Procesul dificil de aplicaţii nu a descurajat-o, ba dimpotrivă, l-a considerat o provocare. În urma interviurilor şi examenelor susţinute. a fost acceptată cu burse de studiu la zece universităţi din Statele Unite ale Americii. A ales Drexel University pentru programul “hands on experience” pe care îl oferea.

“Nu am simţit nicio secundă teama de a pleca singură peste Ocean. Doar entuziasm. Părinţii m-au susţinut tot timpul şi asta m-a ajutat foarte mult. La universităţile din SUA ţi se permite să experimentezi, ai posibilitatea să îţi schimbi domeniul de studiu în primii doi ani. Astfel mi-am dat seama care îmi este adevărata menire. Îmi doresc să devin chirurg. Sistemul de învăţământ american este, însă, diferit de al nostru. Nu poţi urma Medicina imediat după liceu.

Trebuie să ai o diplomă pe care o obţii urmând o universitate şi alegându-ţi o specializare, echivalentul unei facultăţi în România. În cazul meu Psihologia. Am adăugat  o concentraţie de Pre-medicina care constă în numeroase cursuri de ştiinţe. Pe scurt, două facultăţi in paralel. Acum mă pregătesc pentru examenul de admitere. Aplicatia însă constă în mult mai mult decat această notă. Se dă un test de 5-6 ore la biologie, chimie si fizica, trebuie sa ai note excelente la prima facultate (vorbesc de GPA), ore de voluntariat si expunere la mediu, scrisori de recomandare, eseuri plus interviul în persoană. Trebuie să dovedeşti că asta îţi doresti să faci în viaţă şi că ai potenţialul să ai succes în carieră”, a mai povestit Roberta Enişor pentru „Adevărul“.

Student internaţional? Ai nevoie de un plan B   

Românca a vorbit pentru despre dificultăţile întâmpinate din cauza faptului că nu este cetăţean american.

„Ca student internaţional, e dificil să studiezi Medicină, din cauza taxelor ridicate pe care universităţile le percep pentru studierea acestui domeniu. Indiferent de cât de mari sunt notele tale, indiferent de câte recomandări extraordinare şi activităţi ai în CV, sunt şanse aproape nule să obţii o bursă de studiu, Mi s-a spus de la bun început că ar trebui să îmi fac un plan B pentru că sunt student international. Mi-a fost greu să accept, eu sunt genul de persoană care, atunci când îşi doreşte ceva, nu se lasă până nu îşi atinge scopul.

Au fost nopţi în care nu am dormit, căutând soluţii, m-am implicat foarte mult în activităţi şcolare şi extraşcolare, voluntariat, cercetare. Am început ca intern la Children’s Hospital of Philadelphia, cel mai vechi şi unul dintre cele mai bune spitale de pediatrie din SUA, am adăugat un voluntariat la Hahnemann Hospital în departamentul de urgenţe, m-am implicat in programe de cercetare şi sunt presedinta organizaţiei Crucea Roşie la universitatea la care studiez. Este adevărat, americanii sunt privilegiaţi şi câteodată şi adeseori o pot lua pe scurtatură pentru a ajunge unde îşi doresc, dar asta nu ma descurajează”, a mai relatat Roberta.

Studenta româncă mai spune că americanii sunt oameni primitori, care te ajută, dar doar până la un punct. Unii pentru că doar atât pot, alţii poate doar pentru că atât vor. 

„Chiar dacă îmi e de cinci ori mai greu decât unui american, nu mă las, rămân pe drumul meu. Dacă am putut până acum, ştiu că voi reuşi în continuare. Nimic nu e imposibil.  Nu regret deciziile luate şi, dacă ar fi să o iau de la capăt, aş face acelaşi lucru”, spune tânăra.

În cei patru ani de când a plecat în America, Roberta şi-a văzut familia doar de câteva ori, iar cel mai mult îi lipseşte sora mai mică, în vârstă de 9 ani.

„Singurul lucru pe care pot spune ca îl regret este timpul petrecut departe de familia mea. Poate cel mai greu moment a fost primul Crăciun petrecut singura, fără cei dragi alături. Şi totuşi, experienţele din ultimii ani m-au maturizat, m-au făcut mai puternică şi m-au ajutat sa devin omul care sunt astăzi”, a conchis studenta. 

 Românca este în prezent studentă în anul 4 şi trăieşte în Philadelphia, lucrează printr-un internship la Spitalul pentru Copii din Philadelphia, iar de doi ani este preşedinta organizaţiei “Crucea Roşie” din cadrul universităţii la care studiază. Deşi programul ei este extrem de solicitant şi începe la ora 05.30, Roberta nu renunţă la visul ei şi cu siguranţă, va ajunge acolo unde şi-a propus.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele lui Putin: Preşedintele rus şi-a însuşit o fostă vilă de stat din Crimeea folosită mai ales de Leonid Brejnev şi vizitată chiar şi de Nicolae Ceauşescu

Cum au încercat spionii sovietici să recruteze angajaţii de la o cunoscută fabrică din România

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite