Virusul SARS-CoV-2 ar putea fi detectat mult mai devreme decât până acum. Studiul cercetătorilor români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Studiul cercetătorilor români vine la circa un an de la un altul, prin care aceiaşi cercetători au descoperit o nouă cale de atac folosită de virusul Sars-CoV-2.

Cercetătorii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) au demonstrat, prin intermediul unui studiu, aplicabilitatea unui biosenzor proteic pentru detecţia în timp real a proteinei spike S1, la nivele fiziologice ale concentraţiei sale, şi asta încă din faza premergătoare infecţiei virale propriu-zise. 

Acest rezultat are potenţialul de a genera o clasă nouă de biosenzori pentru detecţia timpurie a SARS-CoV-2, mai ieftini şi mai uşor de utilizat în unităţi mobile.

Printre cercetătorii UAIC care au contribuit la această descoperire se numără: Dr. Alina Asandei, Dr. Loredana Mereuţă, Dr. Irina Şchiopu şi  Prof. univ. dr.  Tudor Luchian, din cadrul Institutului de Cercetari Interdisciplinare (ICI), respectiv din cadrul Laboratorului de Biofizică moleculară şi Fizică medicală a Facultăţii de Fizică.

„Principiul de bază al descoperirii făcute este de a detecta, monitoriza şi analiza spectral, în timp real, curentul electric capacitiv printr-o membrană lipidică reconstituită, similară în structura de bază cu membranele celulare, supusă unei tensiuni electrice periodice. Prezenţa în mediul apos în care se află acest biosenzor a subunităţilor proteice S1, provenind de la proteina transmembranară S a virusului SARS CoV-2, modifică unii parametri electrici ai membranei lipidice, fenomen ce este făcut vizibil în timp real cu ajutorul biosenzorului nostru.

De remarcat, sensibilitatea şi specificitatea biosenzorului nostru pentru detecţia proteinelor S1 nu sunt afectate de existenţa altor proteine din serul uman, fapt ce implică potenţialul de utilizare al sistemului descoperit pentru biosenzori mai ieftini, plasaţi in-situ, complementarizând astfel utilizarea tehnicilor serologice sau genomice, mai scumpe si dificil de folosit de către personal nespecializat, dedicate detecţiei virusului SARS CoV-2”, a declarat  Prof. Tudor Luchian, coordonatorul grupului de cercetare din cadrul UAIC. 

În urmă cu aproximativ un an, acelaşi grup de cercetători din cadrul UAIC, în colaborare cu parteneri din Coreea de Sud, au descoperit o cale nouă de atac folosită de virusul SARS-CoV-2 asupra celulelor-ţintă. Evidenţiate inclusiv de către editorul jurnalului ştiinţific de top al American Chemical Society din Statele Unite ale Americii – ACS Applied Materials & Interfaces, 2020, 12, 50, 55649–55658 , descoperirile făcute ar putea să explice alternativ virulenţa şi infectivitatea accentuată a SARS-CoV-2.

Proteina Spike reprezintă o glicoproteină de suprafaţă care intră în alcătuirea noului coronavirus, prin intermediul căreia patogenul se leagă de celulele epiteliale alveolare, enterocitele şi celulele endoteliale renale şi cardiace ale gazdei, generând apariţia infecţiei active, scriu site-urile de specialitate.  

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Cerşetorul român considerat erou în Franţa plânge de bucurie: a primit o casă şi un job la Nisa. „E un om fantastic, să fim mândri că-l avem printre noi” VIDEO

„Omul rachetă” dintr-o fotografie oficială cu liderul nord-coreean Kim Jong Un face senzaţie pe reţelele sociale 

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite