Violul de la Socola, dramă sau farsă? Cum s-ar fi „auto-violat“ un pacient cu probleme psihice din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Institutul de Psihiatrie „Socola” FOTO Arhivă
Institutul de Psihiatrie „Socola” FOTO Arhivă

Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi este implicat de la începutul anului într-un scandal provocat de familia unui pacient care susţine că bărbatul ar fi fost violat de alţi doi bolnavi. Totuşi, rezultatele analizelor prelucrate de Institutul de Medicină Legală Iaşi nu confirmă ipoteza violului, ba dimpotrivă, ridică semne de întrebare asupra presupusului viol.

Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi se confruntă de câteva zile cu o serie de acuzaţii grave din partea familiei unui bolnav.

Aparţinătorii unui tânăr de 25 de ani, internat de aproximativ două săptămâni, a reclamat că pacientul ar fi fost violat de alţi doi bolnavi în noaptea de 1 spre 2 ianuarie.

Pe 2 ianuarie, după ce familia a depus sesizare la conducerea spitalului, reprezentanţii institutului ieşean au început o anchetă administrativă care îi viza pe angajaţii din pavilionul în care s-ar fi petrecut orgia sexuală.

„Familia victimei a depus sesizare la Poliţie, iar conducerea Institutului de Psihiatrie «Socola» Iaşi a demarat o anchetă pentru a stabili cine nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, lăsând bolnavii nesupravegheaţi”, au subliniat reprezentanţii institutului într-un comunicat de presă.

În paralel, rudele presupusei victime au depus plângere şi la Poliţie şi astfel reprezentanţii IPJ Iaşi au demarat cercetări pentru viol. Totuşi, rezultatele analizelor efectuate la IML Iaşi nu confirmă ipoteza unui viol, întrucât pe frotiul recoltat nu au fost identificate urme de spermatozoizi, iar pe corpul victimei nu au fost identificate semne de violenţă. În acest context, conform oficialilor spitalului, ipoteza violului nu este complet înlăturată, dar se ia în calcul şi ipoteza unei automutilări, în condiţiile în care, totuşi, tânărul a ajuns în UPU, la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, cu fisuri anale.

„Pacientul a ajuns în UPU pe 2 ianuarie cu mijloace proprii şi a declarat că este victima unei agresiuni sexuale. Prezenta fisuri anale şi a fost văzut de medicul de gardă din UPU, respectiv de specialistul din chirurgie”, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi. Potrivit şefei UPU, acelaşi pacient a mai primit îngrijiri de specialitate în UPU pe 20 decembrie. Atunci, pacientul a ajuns la spital cu agitaţie psihomotorie şi sindrom psihotic, după evaluarea din UPU fiind direcţionat către Institutul de Psihiatrie „Socola”.

Iniţial, din cauza strării deosebite pe care o prezenta, pacientul a fost internat într-o secţie cu regim închis, la „fără clanţă”, după câteva zile fiind transferat într-una cu regim deschis. Violul s-ar fi produs aici în urmă cu câteva nopţi, presupusa victima nefiind în stare să poată preciza dacă în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie 2017 sau în noaptea de 1 spre 2 ianuarie.

„Tânărul era internat într-un salon cu 19 pacienţi şi potrivit reclamaţiei pe care o avem ar fi fost violat de alţi doi bărbaţi. Totuşi, niciunul dintre pacienţi nu a văzut şi nu a auzit nimic, la fel cum nici angajaţii nu au observat ceva suspect. Situaţia trebuie tratată cu chibzuinţă, în condiţiile în care pacienţii noştri sunt nişte persoane care uneori nu acceptă să fie internaţi şi recurg la tot felul de gesturi”, a arătat dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie de la „Socola”.

În prezent, IPJ Iaşi continuă cercetările în acest caz, presupuşii agresori nefiind izolaţi de restul pacienţilor.

Citeşte şi:

De ce a întrerupt Ion Creangă cursurile la seminarul Socola. Cum arăta foaia lui matricolă

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite