VIDEO Cum se sărbătoarea Hramul Sfintei Parascheva în urmă cu mai bine de şase decenii

VIDEO Cum se sărbătoarea Hramul Sfintei Parascheva în urmă cu mai bine de şase decenii

Hramul Sfintei Parascheva din 1956 FOTO Captură video Titi Dincă

Imagini cu pelerinajul de la Iaşi din 1956 îl surprind la racla Cuvioasei pe „Patriarhul Roşu“, aşa cum a fost numit Justinian, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române din acea perioadă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel mai mare pelerinaj creştin-ortodox din ţară, cel de la Iaşi, a crescut de-a lungul anilor. Imagini video postate pe o reţea de socializare arată mulţimea venită să se închine la racla Sfintei Parascheva, chiar şi în perioada comunistă.

Filmul prezintă pelerinajul din 1956, în care apare şi Patriarhul BOR de la acea dată, Justinian. Patriarhul Justinian Marina (1901-1977) s-a aflat în fruntea BOR între 1948 şi 1977.

Istoriografia românească l-a reţinut sub numele de „Patriarhul Roşu“, datorită colaborării strânse pe care a avut-o cu autorităţile comuniste.


* Sursa Video Facebook Titi Dincă

În 1946, la 45 de ani, Justinian Marina a fost ales arhiereu-vicar al Mitropoliei Moldovei, iar la scurt timp mitropolit al Moldovei. În anul 1948, după moartea patriarhului Nicodim, Justinian a ajuns patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. A murit în anul 1977, la vârsta de 76 de ani.

PROGRAMUL RELIGIOS AL HRAMULUI DIN 2017.

Obiceiuri de Sfânta Parascheva. Ce le este interzis femeilor pe 14 octombrie, ziua în care se împart lipii şi must

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: