VIDEO Record de pelerini la Sfânta Parascheva. Peste 1.000 de oameni trec în fiecare oră prin faţa raclei cu moaşte. Cum se explică afluxul de credincioşi

VIDEO Record de pelerini la Sfânta Parascheva. Peste 1.000 de oameni trec în fiecare oră prin faţa raclei cu moaşte. Cum se explică afluxul de credincioşi

Pelerini la Sfânta Parascheva FOTO doxologia.ro

Zeci de mii de pelerini sunt aşteptaţi să ajungă în acest sfârşit de săptămână la Iaşi pentru a lua parte la Hramul Sfintei Parascheva.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vremea caldă şi faptul că Hramul Sfintei Parascheva pică în weekend a făcut ca numărul credincioşilor veniţi în pelerinaj să fie peste aşteptări. În primele 24 de ore au trecut pe la raclă peste 25.000 de credincioşi. Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, peste 1.000 de pelerini trec pe la racla cu moaştele sfintei ale Sfintei Parascheva şi ale Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, aduse la Iaşi din Grecia.

„Moaştele Sfintei Ecaterina vor pleca încă de luni dimineaţă, de aceea am informat oamenii să vină să se închine la ele, pentru că, de regulă, ieşenii aşteptau să plece pelerinii şi veneau în ultimele zile, dar, anul acesta, timpul este mai strâns“, a declarat pr. Constantin Stur­zu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei. De astăzi, oficialii Mitropoliei se aşteaptă la un aflux şi mai mare de pelerini. 
 
Numărul mare de credincioşi veniţi din toate colţurile ţării atrage şi numeroşi hoţi. Poliţia a făcut şi o listă cu măsuri de protecţie faţă de răufăcători. Oamenii legii i-au sfătuit pe credincioşi să aibă „un număr cât mai mic de genţi pentru a le putea supraveghea cât mai bine“. 
 
„Priviţi în jurul dumneavoastră, mai ales la cei care nu au bagaje. De regulă, hoţii au numai o sacoşă sau o haină pe mână pe care le folosesc pentru a-i împiedica pe ceilalţi să observe cum sustrag bunuri! Acordaţi atenţie când cineva se ciocneşte de dumneavoastră «din greşeală» - în timpul acesta, persoana respectivă vă poate fura portofelul. Verificaţi imediat valorile pe care le aveţi asupra dumneavoastră, pentru a nu-i da timp hoţului să scape!“, au transmis oamenii legii. Poliţiştii ieşeni au făcut vineri şi acţiuni de informare în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în zona centrală a oraşului şi în Gara Mare. 
 

* Sursa video Atenţie Poliţia Iaşi 
 
Vineri, de la ora 19.00 la 20.30 va avea loc Pelerinajul „Calea Sfinţilor”, pe traseul;  Strada I. C. Brătianu – Strada Cuza Vodă, Strada Armeană – Biserica „Sfântul Sava cel Sfinţit” – Strada Costache Negri – Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” – Catedrala Mitropolitană. Duminică, 14 octombrie, de Hramul Sfintei Parascheva, Sfânta Liturghie va fi oficiată pe podiumul din B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt.  
 
Concertul organizat de municipalitatea ieşeană este programat luni, 15 octombrie. Pe scena din faţa Palatului Culturii vor urca Delia, Holograf, Iris, Compact, Nicoleta Nucă, Trupa N&D şi Trupa Rao. Evenimentul va fi prezentat de Dan Negru, iar concertul va fi urmat de un foc de artificii. Bugetul pentru spectacolul de opt ore ajunge la 700.000 de lei.  
 
citeste totul despre: