VIDEO Mitropolitul Teofan, reţinut de enoriaşi hotărâţi la ieşirea din biserică: „Ne-aţi unit cu toţi sataniştii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, este ţinta unui atact fără precendent în Biserica Ortodoxă Română. Înaltul prelat a fost avertizat de o serie de clerici cu nepomenirea la slujbe, iar o serie de credincioşi l-au atacat cu mai multe întrebări, numindu-l „eretic”.

ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost încolţit de un grup de credincioşi care i-au cerut să se dezică de documentele semnate cu ocazia Sinodului din Creta. Enoriaşii i-au numit pe creştinii catolici şi pe cei protestanţi „satanişti”, catalogându-l inclusiv pe mitropolit drept „Arie” şi ameninţându-l pentru că a participat la Sinodul din Creta pe care îl numesc „tâlhăresc”.

Pe fondul neînţelegerilor provocate de o serie de documente semnate de delegaţia română care a participat la Sinodul din Creta, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost acuzat de nişte credincioşi din Neamţ că nu-şi apară credinţa şi că a semnat pentru „unirea cu celelalte confesiuni”.

Pe 8 august, în timp ce ierarhul participa la o slujbă la Mănăstirea Văratec din judeţul Neamţ, un grup de oameni i s-a adresat acestuia acuzându-l că nu-şi apară dreapta credinţă din moment ce a participat la diferite slujbe la care au luat parte şi clerici de alte confesiuni.

Credincioşii fac referire la o slujbă organizată la Iaşi cu ocazia Zilei de 24 ianuarie, atunci când Mitropolitul Teofan a slujit împreună cu Episcopul romano-catolic Petru Gherghel. Din cauza slujbelor comune la care ÎPS Teofan ar fi participat şi din cauza „semnăturii din Creta”, credincioşii îl cataloghează pe ierarh drept eretic, asemănându-l cu Arie (n.r. preot din Alexandria care a susţinut că Hristos nu este Dumnezeu deplin). În acelaşi dialog, credincioşii îi numesc pe creştinii catolici şi pe cei protestanţi „satanişti”, apreciind în faţa ÎPS Teofan că numai Biserica Ortodoxă Română „nu a respins ereziile catolice”

ÎPS Teofan, umilit de credincioşi


Momentul a fost surprins şi postat pe pe Youtube de utilizatorul Radu Nicolae, care susţine în prezentarea filmării că în jur de 20 de persoane i-au cerut explicaţii ÎPS Teofan. În această filmare, ÎPS Teofan, care deja îşi începuse rugăciunea în biserică, este scos afară şi atacat de cei 20 de credincioşi cu mai multe replici tăioase.

„Credincios - Aţi mers la aşa-zisul Sinod din Creta... ÎPS Teofan: Haideţi să facem rugăciunile şi apoi să discutăm.... Credincios: Vă rog să vă deziceţi de semnătură... ÎPS Teofan: Dumnezeu să ne ajute tuturor să ne apărăm dreapta credinţă. Credincios: Nu putem apăra dreapta credinţă când aţi semnat unirea cu celelalte confesiuni. Alt credincios: Aşa este, sunteţi eretic.. Nu vrem să facem dezbinare, tulburare. Prin semnătura din Creta ne-aţi unit cu toţi sataniştii. Nu vrem noi să ne împărtăşească un protestant...ÎPS Teofan: În momentul în care îl veţi vedea pe Mitropolitul Teofan sau pe Patriahul Daniel sau pe ceilalţi ierarhi că ne împărtăşim cu sectele, atunci cu adevărat aveţi dreptate în atitudinea voastră. Atâta timp cât Dumnezeu ne ţine sănătoşi, noi relaţii euharistice cu aceştia nu o să avem niciodată pentru că se află în rătăcire de credinţă”.

Cea mai vehementă reacţie împotriva ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a pornit după ce un grup de opt persoane, printre care preoţi ieromonahi, preoţi de mir şi credinioşi, a redactat o scrisoare deschisă pe care a transmis-o MMB pe 10 august. Iniţiatorii susţin că petiţia este asumată de 4.500 de preoţi şi credincioşi care îi cer ÎPS Teofan  „să dovedească Ortodoxia sa întregii Biserici, prin dezicerea de: 1. semnătura de la Creta, 2. ecumenism (n.r. - mişcarea de refacere a unităţii universale a Bisericilor creştine) în general, 3. Consiliul Mondial al Bisericilor“.

După apariţia în spaţiul public a scrisorii transmise MMB, mai multe mănăstiri din Moldova au emis comunicate de presă prin care critică atitudinea textului adresat ÎPS Teofan şi prin care anunţă credincioşii că nu au luat în calcul nicio clipă să nu-l mai pomenească pe acesta la slujbe. Reprezentanţii Mănăstirii Petru-Vodă, cei ai Mănăstirii Sihăstria Putnei şi cei ai Mănăstirii Bistriţa au subliniat că atitudinea textului adresat ÎPS Teofan este exagerată. „Considerăm ca exagerată şi cu totul nepotrivită atitudinea de întrerupere a pomenirii unor ierarhi la sfintele slujbe şi rugăciuni, atitudine care se poate constitui în prilej de sminteală sau de dezbinare, în contextul şi aşa fragil (duhovnicesc, social, economic şi politic) în care ne aflăm”, se precizează în comunicatul Mănăstirii Sihăstria Putnei.

Citeşte şi:

Sămânţă de schismă în BOR. Mitropolitul Teofan a primit ultimatum de la preoţi să se dezică de „ecumenism în general“

Conflictul preoţi vs Mitropolia Moldovei, în stand-by: „Noi ţinem la ierarhul nostru şi am cerut un dialog“

Misterele scrisorii care a semănat scandal în Mitropolia Moldovei. Unii preoţi semnatari spun că nu cunoşteau textul documentului

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite