Insider în secţia unde voturile se negociază la birt. Ironie de şef de secţie: „Trebuie să respectăm legea. Uitaţi, avem şi observator aici. Nu e o joacă!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Barna a protestt împotriva autorităţilor pentru modul de organizare a alegerilor, după care a mers la ţară, în calitate de observator, pentru a supraveghea procesul de votare FOTO Liviu Chirica
Andreea Barna a protestt împotriva autorităţilor pentru modul de organizare a alegerilor, după care a mers la ţară, în calitate de observator, pentru a supraveghea procesul de votare FOTO Liviu Chirica

Andreea Barna, o tânără de 27 de ani, din Iaşi, a povestit pentru “Adevărul” cum a decurs ziua alegerilor, pentru un observator independent, într-un sat sărac controlat cu mână de fier de PSD.

Andreea Barna a fost una dintre cele mai active tinere din Iaşi din această campanie electorală. Dezgustată de modul în care au fost trataţi românii din diaspora în turul I, tânăra de 27 de ani a decis să se implice activ în cel de-al doilea scrutin completându-şi abundenţa de mesaje anti-guvernamentale postate pe reţelele sociale cu participarea directă la cele mai importante evenimente dintre cele două tururi.

La toate protestele organizate la Iaşi după primul tur, Andreea a fost printre liderii de opinie, iar în turul II a decis să facă mai mult de atât. Prin intermediul unei asociaţii, ea s-a înscris la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Iaşi ca observator independent.

A ales localitatea Dumitreştii Gălăţii, un sătuc cu puţin peste 700 de suflete, condus de mulţi ani, cu mână de fier, de PSD. “Am ales să-mi petrec ziua în acea secţii, întrucât am avut informaţii că în secţiile din această comună este de-a dreptul haos în timpul procesului de votare, provocat, în mod voit, de către membrii secţiilor de votare, la impulsul primarului PSD. Am fost informată că în această localitate, în primul tur de scrutin, primarul ar fi sărit la bătaie la observator, după ce ar fi atras atenţia asupra unei mici nereguli”, a povestit Andreea Barna.

“Am avut senzaţia că mă aflu la piaţă”

Andreea mărturiseşte că a mers în sărăcăciosul sătuc ieşean “cu riscul de a fi agresată” şi, la finalul zilei, a fost unul dintre cei mai activi observatori independenţi din judeţul Iaşi, sesizând de mai multe ori Poliţia sau BEJ.

A ajuns la secţia din Dumitreştii Gălăţii cu noaptea-n cap, fiind primită cu reticenţă de membrii comisiei de votare de acolo. “M-a uimit, puţin, timpul indelungat, aproximativ două minute, în care a fost citită acreditarea. Era destul de scurtă, însă, bănuiesc că a rămas blocat cu foaia în mână preşedintele. Timp de jumătate de oră, ochii componenţei comisiei erau aţintiţi înspre mine. Mi-am spus că ceva nu le convine, am bănuit că prezenţa mea acolo nu le era deloc pe plac”, mai spune Andreea Barna.

Din primele minute ale procesului de votare, ieşeanca spune că membrii secţiei de votare i-au dat de înţeles că va urma un circ. Ea a catalogat acel început de zi cu atmosfera unei pieţe în care unii dintre membrii secţiei au stat mai mult pe uliţele satului decât în şcoala unde se vota. “O doamnă, membră a secţiei de votare era proprietara unui magazin aflat la 100 de metri de şcoala în care se desfăşura scrutinul electoral. Acolo, i-am văzut pe vreo trei membri intrând de câteva ori. Apoi, de acolo, ieşeau mai multe persoane, venind direct spre secţia de votare. Semnalul pe care mi l-au transmis aceste mişcări era simplu: membrii secţiei de votare îndemnau cetăţenii din magazin şi de pe lângă magazin să vină la votare”, continuă Andreea care mai mărturiseşte că, la insistenţele sale, preşedintele secţiei de votare a avut grijă, ulterior, ca membrii comisiei de votare să nu mai plece nejustificat din şcoală.

Observatorul a exemplificat modul de comportare al membrului secţiei din partea PSD, cel care, după spusele sale, era cel mai “plimbăreţ” dintre toţi şi pe care Andreea l-a filmat în timp ce vorbea cu oamenii pe uliţă. Întrebat de ce părăseşte secţia, membru PSD i-a spus ieşencei: “nu pot să stau aici, mi-e rău, că e cald şi mă sufoc. Stau la uşă, că e mai răcoare.”

Membru al comisiei: “uitaţi, avem un observator aici, nu e joacă!”

După dezorganizarea de la primele ore ale dimineţii, locuitorii din Dumitreştii Gălăţii au început să vină în număr mai mare la vot. Ca într-un bar, după cum povesteşte Andreea, oamenii discutau cu membrii comisiei despre politică şi politicieni, glumeau, şi erau de acord ca reprezentanţii secţiei să le introducă buletinele de vot în urnă. Andreea a luat atitudine, fapt ce a adus asupra sa un val de ironii. “Părea o atmosferă de bar acolo, când veneau diverşi localnici să întrebe unde să pună ştampila sau să discute despre politică”, mai spune ea.

Ulterior, după ce le-a atras atenţia, membrii comisiei au început să-i avertizeze pe cetăţeni că nu mai pot discuta despre politică în secţie, spunându-le acestora:”trebuie să respectăm legea. Uitaţi, avem şi observator aici. Nu e o joacă!”

Vizita la toaletă a primarului

În timpul zilei, pe la secţia din Dumitreştii Gălăţii au venit, potrivit Andreei şi orbi, şi turişti din celelalte sate, precum şi oameni politici. Două maşini cu bătrâni i-au atras atenţia observatorului, care a sunat imediat la BEJ şi la faţa locului a ajuns, de la Iaşi, preşedintele acestei unităţi. Plângerea urmează a fi soluţionată. “Au fotografiat listele suplimentare. Cei de la BEJ au intrat în sat cu maşina prefecturii, cu sirenele activate. După această vizită, pe la prânz, traficul spre secţia de votare a scăzut simţitor. Am dedus că transporturile de persoane au fost limitate. Probabil, membrilor secţiei de votare li s-a indus o stare de teamă”, mai spune ieşeanca.

La secţie avea să ajungă mai apoi şi primarul comunei Schitu Duca, de care este arondat micuţul sătuc ales de observator. Fiind direct implicat în alegeri şi neaflându-se pe listele permanente, Andreea i-a replicat că nu are voie să intre în secţie.  “Mi-a spus că se va duce la toaletă şi m-a întrebat dacă voi merge după el. I-am spus că voi supraveghea holul şcolii, ţintindu-mi privirea spre uşa toaletei. S-a prefăcut că intră în toaletă, apoi a venit membrul PSD al comisiei şi au intrat amândoi într-o sală de clasă de lângă toaletă”, mai spune observatorul.

Poate momentul culminant al zilei a fost cel în care s-au dat “plicurile”. Un membru al secţiei i-a îndemnat pe alţi doi să meargă pentru “a-şi lua plicurile de la telefon”, fapt ce i-a atras atenţia Andreei. A ajuns la faţa locului un echipaj de Poliţiei, care a verificat cele semnalate însă nu a descoperit, cel puţin la faţa locului, comiterea vreunei infracţiuni.

“Am plecat după încheierea cu un gust amar, însă. M-am întrebat cum s-ar fi desfăşurat scrutinul electoral dacă eu nu eram acolo, motivată de simţul civic al unui cetăţean de rând, care dispreţuieşte încălcarea legii. Mi-am răspuns că sigur ar fi fost, fără mine acolo, un proces de votare care, dacă s-ar fi ţinut în sufrageria unui sătean, ar fi fost perfect asemănător. Fără reguli stricte, cu haos”, a concluzionat Andreea.

Andreea Barna a participat la alegerile prezidenţiale în calitate de observator independent din partea unei asociaţii non-guvernamentale. Legea spune că doar prin intermediul asociaţiilor care au ca activitate apărarea democraţiei şi drepturilor omului se pot înscrie cetăţeni pentru a superviza procesul de votare. “În judeţul Iaşi, la alegerile prezidenţiale, au fost înscrise la BEJ şapte organizaţii neguvernamentale şi un număr total de 112 observatori”, a precizat Marian Grigoraş, purtător de cuvânt al BEJ Iaşi.

378 de persoane au votat duminică la Dumitreştii Gălăţii. 274 au votat Victor Ponta, 93 Klaus Iohannis, 11 voturi au fost nule. Peste 50 de votanţi au fost pe listele suplimentare.
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite