VIDEO Florin Salam, marionetă pentru mafia din Italia. Mafioţii s-au îmbogăţit culegând valută de pe fruntea sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numele lui Florin Salam apare într-o anchetă anti-mafie derulată în Torino
Numele lui Florin Salam apare într-o anchetă anti-mafie derulată în Torino

Un fost boxer de performanţă din Iaşi a stăpânit oraşul Torino după ce şi-a înfiinţat un clan de tip mafiot. Anchetatorii italieni spun că membrii grupării îşi mascau taxele de protecţie primite cu ajutorul maneliştilor români, pe care îi invitau să cânte la petrecerile lor.

Povestea unul clan de tip mafiot format exclusiv din cetăţeni români face înconjorul presei italiene zilele aceste. Gruparea “Brigada” este catalogată de anchetatorii italieni ca fiind de o violenţă extremă, controlând subteranele oraşului Torino timp de câţiva ani. 

Italienii au comparat-o cu celebrele clanuri din Cosa Nostra sau ‘Ndragheta. Luni, 14 membri ai acestei reţele au fost condamnaţi de Tribunalul Torino la pedepse între 5 şi 15 ani de închisoare, printre infracţiunile pentru care românii au fost găsiţi vinovaţi numărându-se şi asociere de tip mafiot. Această infracţiune, 416 bis din Codul Penal italian, este celebră în Italia ultimelor decenii fiind introdusă în anii ’80 pentru a putea fi condamnaţi celebrii mafioţi sicilieni. 

Cum a fost înfiinţată gruparea 

Cotidienele Corriere dela Sera şi La Repubblica au dedicat spaţii largi pentru prezentarea grupării mafiote a românilor din Italia, prezentând, totodată, şi detalii din ancheta derulată începând cu vara anului 2013, prin arestări simultane în Italia şi în România. “E un roman de crimă din Europa de Est. Este povestea unor tineri români care au plecat la început capul în faţa albanezilor şi care apoi s-au ridicat şi au format un grup mafiot puternic, complet, cu ritualuri de afiliere şi ierarhii militare”, descriu jurnaliştii de La Repubblica gruparea mafioţilor români din Italia. 

image

Gruparea “Brigada” a fost fondată la mijlocul anilor 2000, de Viorel Oarză, un fost boxer profesionist. Oarză este originar din Iaşi şi a plecat în Italia după ce şi-a încheiat viaţa sportivă. Într-un ordin de arestare emis de autorităţile italiene în iunie 2013, se arată că Oarză a început să-şi ridice clanul mai întâi prin contrabanda de ţigări, “crescând ulterior în importanţă datorită colaborării cu familia Corduneanu, un clan activ din nordul României”, se arată în respectivul ordin, potrivit La Repubblica. Oarză şi clanul Corduneanu colaborau mai ales pe linia prostituţiei, controlând astfel prostituatele venite în Italia din Europa de Est. În 2009, Oarză a încercat să îl asasineze pe liderul mafiei albaneze din Torino, Nol Sheu, fiind condamnat doi ani mai târziu.

O călugăriţă i-a dat telefon mobil

După încarcerarea din 2011, Viorel Oarză a continuat să conducă “Brigada” din puşcărie, prin intermediari. El ar fi reuşit să primească un telefon mobil de la o călugăriţă în spatele gratiilor şi, de multe ori, îi dădea ordine şi iubitei sale, Alina Ursache, poreclită “regina clonării cardurilor”. 

Mâna de fier a lui Oarză din libertate era românul Eugen Păun, zis “Coco”. După ce Oarză a ajuns în puşcărie pentru încercarea de asasinare a liderului mafioţilor albanezi, acesta din urmă a încercat, fără succes, să-l împuşte pe “Coco”. Românul a scăpat şi a extins afacerile clanului, mai ales prin intermediul a două cluburi din Torino, Zimbru şi Office, în care se vindea cocaină adusă din Calabria. Tot acolo se ascundeau şi arme.

Maneliştii, paravan pentru taxe de protecţie 

În cele două cluburi deţinute de “Brigadă” în Torino se făceau, adesea, plata taxelor de protecţie pe care diverse persoane le plăteau mafioţilor. Anchetatorii italieni, citaţi de presa din Peninsulă, au detaliat şi modul prin care se realiza acest lucru. Astfel, cei “protejaţi” de clan mergeau la petrecerile cu manelişti şi, în timpul dedicaţiilor, aruncau cu bani în aceştia. Sumele ajungeau şi până la 5.000 de euro, mai spun autorităţile italiene iar banii ajungeau, de fapt, la mafioţii români. Printre maneliştii amintiţi în anchetă se numără Florin Salam sau Sorinel Puştiu. 

Clanul “Brigada” era împărţit milităreşte, în funcţie de tipul de infracţiuni. De la trafic de persoane, stupefiante, răpiri în vederea extorcării, clonări de carduri sau contrabandă de ţigări. În funcţie de importanţa lor, membrii aveau diferite titulaturi: general, cavaleri, soldaţi sau sclavi. 

Jurământul “Omerta”

Mafioţii români aveau o vârstă medie de 30 de ani iar toţi membrii grupării aveau un tatuaj pe corp reprezentând crucea Cavalerilor Templieri. De asemenea, înainte de a fi cooptaţi în grupare, asemenea mafioţilor din Sicilia, românii trebuiau să facă un jurământ de sânge şi să jure că vor respecta “omerta”, legea tăcerii a mafioţilor. 

Importanţa “Brigăzii” în peisajul infracţional din Italia este demonstrată şi de declaraţiile celor care au condus operaţiunea destructurării ei. “Este pentru prima dată în Italia când este acuzată de asociere de tip mafiot o organizaţie de cetăţeni străini care operează pe teritoriul naţional. Sunt de lăudat colegii români a căror colaborare a fost decisivă, în cadrul acestei anchete”, a precizat procurorul-şef din Torino, Giancarlo Caselli, la momentul arestărilor din acest caz. Peste 120 de poliţişti din România a colaborat cu autorităţile italiene, de la demararea anchetei de destructurare a clanului “Brigada”, în 2009. La momentul percheziţiilor, cele două cluburi ale mafioţilor români, dar şi multe maşini de lux sau sume mari de bani au fost confiscate. 

Cine este Viorel Oarză 

Fostul boxer este văr cu un interlop din Iaşi, Costel Băcăuanu, fost bodyguard al clanului Corduneanu. Băcăuanu a părăsit gruparea Cordunenilor la începutul anilor 2000 şi şi-a făcut propriul clan, fiind în prezent în relaţii tensionate cu aceştia. Deşi italienii spun că Viorel Oarză a colaborat cu clanul Corduneanu, în 2009, acesta a fost implicat într-o bătaie împotriva unuia dintre membrii acestui clan.

În martie 2009, în clubul Hypnotic din Iaşi, Cătălin Băcăuanu şi Vasile Călin, fost Corduneanu, s-au bătut cu bâte şi scaune în incinta clubului. S-a tras atunci şi un foc de armă, un agent de pază rămânând fără un ochi. Viorel Oarză a fost implicat şi el în măcel. Înainte de a ajunge la Iaşi, Oarză i-a transmis vărului său Băcăuanu următorul mesaj: “Nu vin la Iaşi decât pentru crimă, m-ai înţeles?“. Pentru măcelul din Hypnotic, Oarză a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare.

Mai puteţi citi:

Cum terorizează clanul Corduneanu Iaşiul încă din anii '90. Gruparea mafiotă funcţionează după reguli de tip Al-Qaeda şi are legături nefireşti cu lumea justiţiei

Averea colectată de bandele de hoţi ale clanului Corduneanu, descoperită cu ajutorul FBI. Interlopii au furat 1,6 milioane de euro din 34 de ţări

Fiul directorului de la Filarmonica Iaşi, audiat alături de un membru al clanului Corduneanu într-un dosar de trafic de droguri UPDATE

Clanurile care conduc Moldova. Cine sunt Corduneanu, Mararu sau Hassan

O femeie "le-a mâncat banii" Cordunenilor (UPDATE)

Reţeta Clanului Corduneanu de a scoate bani de pe urma hoţilor/ INTERCEPTĂRI ŞOC

EXCLUSIV Costel Corduneanu, de la medalii la cătuşe (VIDEO)

Clanul Corduneanu se regrupează pe Facebook după ce a scăpat de puşcărie

Vipurile interlopilor la petrecerile clanului Corduneanu (VIDEO ŞI AUDIO)

Clanul Corduneanu a fost pus în libertate (UPDATE)

Costel Corduneanu către un ofiţer de Poliţie: „Eu păstrez liniştea în oraş"

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite