VIDEO Ţânţari imenşi apăruţi în oraşul Iaşi. „Sunt hrăniţi bine, cu munţi cu delicatese din gunoaie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un profesor de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Al. I. Cuza“ Iaşi trage un semnal de alarmă în legătură cu ţânţarii imenşi apăruţi în ultimele zile pe malul Bahluiului, râul care traversează Iaşiul. Poluarea din zonă ar fi principalul factor al apariţiei acestor insecte cu dimensiuni impresionante.

Conf. univ. dr. Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Al. I. Cuza“ Iaşi, trage un semnal de alarmă în legătură cu nişte ţânţari foarte mari observaţi deasupra râului Bahlui din oraşul Iaşi. Cadrul didactic spune că motivul apariţiei unor asemenea ţânţari ar putea fi poluarea din zonă, care poate avea şi asemenea efecte, ajutând la creşterea ţânţarilor.

În sprijinul afirmaţiilor sale, profesorul vine cu nişte poze făcute în zonă. „Da, sunt ţânţari. E drept, au fost la sală, sunt plini de pătrăţele, hrăniţi bine cu atâţia munţi cu delicatese din gunoaie. Vorbeau între ei, îşi fac încălzirea. Au auzit că vom ieşi din case”, a scris conf. univ. dr. Silviu Gurlui pe pagina sa de Facebook în urmă cu o săptămână.

Între timp, profesorul a analizat fenomenul, iar potrivit informaţiilor pe care le are până acum spune că poluarea din zonă a dus la apariţia unor asemenea ţânţari. 

„Acolo este foarte multă mizerie, deci e un factor de poluare. Nu am alte date, dar, cu certitudine, poluarea are un efect negativ asupra lor. Iar evoluţia ţânţarilor ne va afecta şi pe noi, sunt periculoşi”, a spus conf. univ. dr. Silviu Gurlui într-o discuţie cu reporterul „Adevărul”.

Într-un studiu publicat în vara anului trecut, profesorul Gurlui spunea că „temperatura şi poluanţii din aer şi din apă influenţează radical migrarea populaţiilor de ţânţari spre anumite zone geografice. Sunt anumite praguri de temperaturi funcţie de specia de ţânţari, care, dacă sunt atinse, populaţiile de ţânţari cresc foarte mult atât în luna ianuarie (temperatura de zero grade fiind critică pentru dezvoltarea larvelor) sau vara (unele specii se deplasează spre zonele cu temperatură de 28 gr C, temperatura optimă pentru evoluţia lor).”

Cum ne poate afecta acest fenomen

Profesorul Silviu Gurlui a subliniat şi faptul că apariţia acestor ţânţari poate avea efecte negative asupra populaţiei. Potrivit acestuia, „în lume, un milion de oameni mor după înţepături de ţânţari.”

Astfel, condiţiile actuale cu multă poluare, deşeurile multe aruncate şi tehnicile inadecvate de monitorizare pot face ca populaţia ţânţarilor din Iaşi să crească ca număr şi agresivitate. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite