VIDEO Şoferul cercetat pentru omor calificat. Accidentul groaznic în care a ucis doi oameni după ce a intrat pe roşu în intersecţie

VIDEO Şoferul cercetat pentru omor calificat. Accidentul groaznic în care a ucis doi oameni după ce a intrat pe roşu în intersecţie

Accidentul tragic comis de Claudiu Paşnicu a avut loc în februarie, în centurl Iaşiului FOTO Facebook/Sorin Radu/Marian Claudiu Paşnicu

Un şofer din Iaşi care a provocat un accident soldat cu doi morţi a fost pus sub acuzare de procurori pentru omor calificat, deşi încadrarea juridică uzuală pentru astfel de evenimente este uciderea din culpă. Anchetatorii argumentează că vinovatul ar fi comis omorul prin intenţie indirectă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Premieră juridică în Iaşi după ce un şofer ce a produs un accident rutier în urma căruia doi soţi şi-au pierdut viaţa a fost pus sub acuzare pentru omor calificat. Claudiu Marian Paşnicu (25 de ani) a devenit suspect pentru omor calificat în urmă cu două zile, la scurt timp după ce o expertiză psihiatrică a relevat că acesta a avut discernământ în ziua în care a produs un accident soldat cu doi morţi.

Cercetat în primă fază pentru ucidere din culpă, Paşnicu a fost acuzat de omor după ce dosarul său a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. Adina Bocai, purtător de cuvânt al acestei unităţi, ne-a precizat că Paşnicu a devenit suspect de omor după ce procurorul de caz a considerat că tânărul ar fi comis fapta prin intenţie indirectă.

Adică a prevăzut că fapta sa poate să ducă la moartea unor persoane şi, deşi nu a urmărit neapărat acest lucru, a acceptat posibilitatea că poate provoca un accident mortal. Accidentul comis de Paşnicu a avut loc la începutul lunii februarie, atunci când şoferul a intrat într-o intersecţie din centrul Iaşiului în timp ce culoarea semaforului era roşu. A strivit astfel un Logan care circula regulamentar şi în care se aflau soţii Eugen şi Doina Buzea (58 şi 55 de ani), angajaţi în administraţia publică ieşeană.

Surse judiciare au precizat că intenţia indirectă de a comite omor calificat în cazul lui Paşnicu a fost reţinută după ce anchetatorii au aflat că, în aceeaşi zi, Claudiu Paşnicu a circulat în mod repetat pe contrasens, pe mai multe străzi, pericolul unui accident fiind iminent.

Ce spun apărătorii şoferului

Apărătorul lui Claudiu Paşnicu, avocatul Bogdan Gust, ne-a precizat că va contesta ordonanţa prin care Claudiu Paşnicu a devenit suspect de omor calificat. „Considerăm că schimbarea încadrării juridice aşa cum a fost dispusă de procurorul de caz nu este în acord cu politica penală a statului român şi este uşor forţat să spui că o persoană poate fi suspectată de săvârşirea infracţiunii de omor calificat, în con­di­ţiile în care decesul se produce ca urmare a unui eveniment rutier. Cu toată consi­deraţia pentru instituţiile statului, suntem nevoiţi să fim rezervaţi în ceea ce priveşte imparţialitatea totală a factorului uman în cursul cercetărilor“, a precizat Bogdan Gust, care a mai precizat că Paşnicu nu vrea să fugă de răspundere ci doar să fie cercetat corect şi să răspundă pentru faptele pe care le-a comis.

Mai mult, apărarea consideră că Paşnicu (foto dreapta, sursă Facebook) nu ar fi avut discernământ în ziua accidentului. O expertiză prihiatrică desfăşurată la Iaşi a demonstrat contrariu însă avocaţii au contestat-o şi au cerut o contraexpertiză ce urmează a avea loc la Bucureşti. În prezent, Claudiu Paşnicu este în arest preventiv.

Există şi un precedent 

Un alt accident rutier care a fost încadrat la omor calificat a avut loc în judeţul Botoşani, anul trecut. Florin Stănescu şi Emil Bujor sunt acuzaţi că, în ziua de 30 aprilie 2016, după ce au consumat băuturi alcoolice, au vrut să afle care dintre maşinile lor este mai puternică, aşa că au organizat o întrecere pe principala arteră rutieră din oraşul Da­rabani. 

În timp ce amândoi aveau viteze de aproximativ 150 de kilometri la oră, au lovit, succesiv, o căruţă şi un autoturism. Conducătorul atelajului a murit în timp ce şoferiţa din vehiculul lovit a fost rănită. Încadrarea juridică a celor doi, omor calificat respectiv tentativă la omor calificat, a fost confirmată, în ianuarie 2017, de Curtea de Apel Suceava, care a dispus începerea judecăţii celor doi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările