EXCLUSIV Cutremur în sistemul medical românesc: consilierul lui Victor Ponta şi şeful Colegiului Medicilor sunt cercetaţi penal pentru conflict de interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Astărăstoae şi Vasile Cepoi, două figuri importante ale sistemului medical din România, au probleme cu legea la Iaşi
Vasile Astărăstoae şi Vasile Cepoi, două figuri importante ale sistemului medical din România, au probleme cu legea la Iaşi

Profesorul Vasile Astărăstoae, şef al Colegiului Medicilor din România, a fost pus sub urmărire penală de către procurorii ieşeni într-un dosar în care este acuzat că s-a angajat pe el însuşi, dar şi pe propria fiică. Aceiaşi anchetatori au în lucru şi un dosar ce îl vizează pe fostul ministru al Sănătăţii, Vasile Cepoi, actual consilier al prim-ministrului. Ambele dosare au la bază rapoarte ale ANI.

Două dintre cele mai importante figuri ale sănătăţii româneşti, Vasile Astărăstoae şi Vasile Cepoi, ambii din Iaşi, au dosare penale la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi fiind cercetaţi pentru conflict de interese. În cazul lui Astărăstoae, preşedinte al Colegiului Medicilor din România, surse judiciare au afirmat pentru “Adevărul” că ancheta este aproape de finalizare, împotriva profesorului fiind deja începută urmărirea penală. 

“În acest dosar a fost începută urmărirea penală pentru infracţiunile de conflict de interese şi abuz în serviciu”, a confirmat, pentru “Adevărul”, procurorul Adina Bocai, purtător de cuvânt al Parchetului ieşean. Bocai a mai menţionat că dosarul ce îl vizează pe Vasile Cepoi se află încă în faza actelor premergătoare, împotriva sa nefiind începută urmărirea penală. În prezent, fostul director al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi este consilier al prim-ministrului Victor Ponta pe probleme de sănătate. 

Astărăsoae ar fi semnat contracte cu el însuşi

Dosarul în care s-a început urmărirea penală în cazul lui Vasile Astărăstoae are la bază un raport al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în care inspectorii îl acuzau pe şeful medicilor că ar fi încheiat în mod ilegal mai multe contracte finanţate din bani publici. Potrivit raportului menţionat, Vasile Astărăstoae ar fi semnat zece contracte de prestări servicii cu propria persoană sau cu fiica sa, Daniela Astărăstoae, cauzând un prejudiciu de aproximativ 204.000 de lei. Contractele ar fi fost semnate în perioada 2010-2011, pe când Astărăstoae era şef al Institutul de Medicină Legală (IML) Iaşi dar şi al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) “Gr. T. Popa” din Iaşi. “Începând cu data de 01.05.2010 şi până în prezent, Astărăstoae Vasile a participat, în baza unui număr de 4 contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, la implementarea a trei proiecte cu finanţare europeană, atât în calitate de reprezentat legal al Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Gr. T. Popa” Iaşi – instituţie publică parteneră în proiect –, cât şi în calitate de salariat”, au arătat inspectorii ANI. Aceştia au mai descoperit că Astărăstoae ar fi procedat la fel şi în baza funcţiei de şef al IML Iaşi, încheind trei contracte de prestări servicii cu sine însuşi şi altele trei cu fiica sa. 

La scurt timp după ce ANI a făcut public raportul care îl incrimina pe Vasile Astărăstoae, acesta l-a contestat în instanţă. Acţiunea şefului medicilor a fost respinsă în urmă cu câteva luni, de către Curtea de Apel Piteşti. Potrivit informaţiilor “Adevărul”, Vasile Astărăstoae ar fi fost chemat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi pentru a i se prezenta învinuirile aduse şi pentru a fi audiat, însă acesta nu s-a prezentat. Medicul este aşteptat în perioada următoare să ajungă în faţa procurorilor. Contactat telefonic, Vasile Astărăstoae a precizat că nu ştie că ar fi fost pus sub urmărire penală. “Nu am fost invitat până acum la Parchet pentru această problemă”, a spus Astărăstoae. 

Grave probleme cu legea pentru Astărăstoae 

Acuzaţiile de conflict de interese şi abuz în serviciu imputate lui Astărăstoae de către procurorii ieşeni nu sunt singurele probleme pe care preşedintele Colegiului Medicilor le are cu legea. În calitate de rector al UMF Iaşi, medicul a fost trimis în judecată în 2011, de către DNA, într-un dosar în care a fost acuzat, împreună cu alţi directori din cadrul universităţii, că ar fi trucat o licitaţie privind un contract finanţat cu peste 6 milioane de lei din bani europeni. Acesta avea ca obiect implementarea unei platforme educaţionale e-leaning. Cei doi directori subordonaţi lui Astărăstoae, Adrian Ciureanu şi Daniela Druguş, au fost arestaţi pentru o perioadă. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Suceava însă trimis înapoi la Parchet pentru refacerea materialul de urmărire penală după ce magistraţii suceveni au constatat că procurorii care au întocmit rechizitoriul nu ar fi avut competenţa necesară. 

La Curtea de Apel Braşov, Vasile Astărăstoae se judecă într-un alt proces cu ANI după ce inspectorii l-au acuzat de incompatibilitate. Acuzaţiile ANI din acest de-al doilea raport se referă la faptul că medicul ar fi avut simultan mai multe funcţii plătite din bani publici. La finele anului 2011, Astărăstoae era rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi, director al Institutului de Medicină Legală Iaşi, preşedinte al Colegiului Medicilor din România, preşedinte al Colegiului Medicilor din Iaşi, preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi membru în Comisia Superioară de Medicină Legală din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici”. 

Consilierul lui Ponta, fostul ministru Cepoi, cercetat penal de acelaşi Parchet

La fel ca şi în cazul lui Vasile Astărăstoae, dosarul penal ce îl vizează pe Vasile Cepoi, fost ministru al sănătăţii, actual consilier la premierului Victor Ponta, are la bază un raport al ANI prin care Cepoi a fost acuzat de conflict de interese şi infracţiuni asimilate celor de corupţie. Spre deosebire de dosarul preşedintelui Colegiului Medicilor, în cel al consilierului lui Ponta nu a fost începută urmărirea penală. 

Potrivit inspectorilor de integritate, Cepoi a deţinut funcţia de director al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi din 2009 şi până în mai 2012, atunci când a preluat portofoliu de ministru. ANI a arătat că în perioada în care Cepoi era şef al DSP Iaşi, acesta ar fi semnat un acord de parteneriat în proiectul “Calitate şi performanţă în sistemul sănătăţii publice din România”, derulat în baza Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. 

“Ulterior, Vasile Cepoi, împreună cu soţia sa, au fost angajaţi în cadrul proiectului şi au obţinut venituri de natură salarială de la beneficiarul Fundaţia Amfiteatru şi de la partenerii: Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Gr. T. Popa” Iaşi, respectiv S.C. Info Educaţia S.R.L”, au arătat inspectorii ANI. 

Potrivit acestora, fostul ministru ar fi obţinut un beneficiu patrimonial de aproximativ 190.000 de lei. În cadrul proiectului respectiv, Cepoi a fost manager de proiect, director de proiect pentru activităţi editoriale şi de cercetare şi trainer audit de calitate, au mai menţionat inspectorii. Contactat telefonic de reporterii “Adevărul”, Vasile Cepoi a fost iritat de faptul că presa este interesată de dosarul său de la Iaşi şi că “împroaşcă cu noroi” în el. “Eu pot să vă spun că DLAF (n.r. Departamentul de Luptă Anticorupţie) nu a găsit nicio abatere în acest proiect”, a spus Cepoi. Până în prezent, procurorii Parchetului Curţii de Apel Iaşi nu l-au audiat pe Vasile Cepoi în acest dosar. Actualul consilier al lui Victor Ponta şi-a dat demisia din funcţia de ministru al sănătăţii la scurt timp după ce acuzaţiile ANI au fost făcute publice. 

CITEŞTE ŞI: 

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor, acuzat de abuz în serviciu, a fost salvat de o greşeală a procurorilor

Vasile Astărăstoae: Guvernul trebuie să aleagă între a mulţumi medicii sau Ministerul de Finanţe

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite