Urzica şi leurda, miracolele primăverii. Reîncarcă bateriile organismului după o perioadă de hibernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Detoxificarea de primăvară începe, de obicei, în paralel cu postul Paştelui. Aceasta presupune adoptarea unui regim alimentar strict, bogat în crudităţi, dintre care nu trebuie să lipsească urzica şi leurda.

Detoxificarea de primăvară înseamnă adaptarea regimului alimentar, astfel încât să fie bogat în hrană vie, proaspătă, de care organismul a fost privat în perioada iernii.

Numită şi dietă de primăvară, detoxificarea presupune alimentarea organismului cu substanţe proteice, vitamine şi săruri minerale care se regăsesc în verdeţurile de la piaţă.

Cele mai folosite plante pentru detoxificare sunt urzicile care pot fi preparate sub diferite forme. Dieta de primăvară bazată pe urzică se recomandă timp de o lună. În acest timp, urzicile proaspete se folosesc în salate, supe, ciorbe, mâncăruri cu carne, piure, pilaf sau chiftele.

Salatele de urzici se prepară prin frecarea plantelor cu sare, astfel încât să nu mai înţepe, şi prin asortarea lor cu frunze de păpădie, puţin ulei de măsline şi zeamă de lămâie. Astfel pregătită, salata de urzici are efecte de curăţare a sângelui, de revigorare şi de vitaminizare a organismului anemic.

Starea de revigorare simţită după consumarea urzicilor este datorată stimulării proceselor de producere a globulelor roşii, a leucocitelor şi a trombocitelor. Urzicile sunt bogate în fier, vitamine şi clorofile, substanţe care luptă eficient cu anemia, astenia, depresia şi oboseala resimţită primăvară, când corpul este lipsit de fier şi de vitamine. 

Supa de urzici se prepară din frunze proaspete care se fierb în apă cu sare. Apoi, ele se toacă mărunt, se dau puţin în unt, se adaugă apă, făină, mărar şi câteva felii de cartof, după care se dau în clocot. 

Ciorba de urzici se pregăteşte prin fierberea urzicilor cu o ceapă tăiată mărunt, morcov, ţelină, orez şi borş fiert separat. Se poate servi dreasă cu smântână.

Pentru a pregăti piure de urzici, frunzele se fierb în apă cu sare. Apoi se adaugă făină albă şi puţină zeamă în care au fiert. La urmă, peste urzici se adaugă hrean ras şi ceapă prăjită în ulei. Plăcinta de urzici se prepară din frunze proaspete fierte şi tocate mărunt, amestecate cu unt, brânză de telemea, sare, piper şi ouă. Compoziţia se întinde pe foi de aluat, se rulează şi se pune în tavă, la cuptor. 

O altă plantă medicinală folosită în detoxificarea de primăvară este leurda sau usturoiul sălbatic. Leurda creşte în pădure sau crânguri bogate în sol fertil şi umiditate. Planta seamănă cu usturoiul la gust şi, cel mai frecvent, se foloseşte în bucătorie sub formă de condiment.

Pentru cura de detoxificare cu leurdă se folosesc doar frunzele proaspete, întrucât cele uscate îşi pierd din proprietăţi.  Leurda este bogată în vitamina A, vitamina C, carotenoizi, ulei eteric, uleiuri volatile, alicină, carotenoizi şi săruri minerale. Frunzele el pot fi folosite în salate asortate sau în pilaf cu urzici şi leurdă. 

Efectele consumului timp de măcar 14 zile a unei salate cu leurdă sunt de detoxifiere, de curăţare a sângelui şi a plămânilor. Planta mai poate fi folosită în cura de primăvară sub formă de infuzie sau decoct, fiind indicată persoanelor care au hipertensiune, ateroscleroză sau afecţiuni ale căilor respiratorii.

Citeşte şi: 

Plantele miraculoase care curăţă sângele. Cum se comportă urzica, brusturele şi socul ca nişte instalatori pricepuţi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite