Ursul din Moldova. Nu a fost văzut, dar stârneşte discuţii. Ce spun specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook/Codrii Iaşilor - cunoaştem, preţuim, păstrăm
FOTO Facebook/Codrii Iaşilor - cunoaştem, preţuim, păstrăm

Silvicultorii spun că este complet plauzibil ca ursul să ajungă, accidental, în pădurile din judeţele Vaslui şi Iaşi. Cu toate acestea, prezenţa animalului nu ar trebui să panicheze, susţin specialiştii.

Autorităţile silvice au descoperit mai multe urme de urs în pădurile din zona Moldovei. Animalul nu este specific zonei şi nu se cunoaşte cu exactitate cum ar fi putut ajunge prin aceste păduri. 

Imagini cu urme lăsate de un animal de talie mare în zona Moldovei, judeţele Iaşi şi Vaslui, au stârnit rumoare, dar şi o serie de discuţii contradictorii. Fotografiile au fost publicate în mediul online şi au fost recunoscute de autorităţile silvice. 

Pe pagina de Facebook „Codrii Iaşilor – cunoaştem, preţuim, păstrăm", un inginer silvic a postat două fotografii în care se văd urme de urs, susţinând că au fost făcute în pădurea Bârnova-Dobrovăţ. Între timp, administratorii paginii spun că au aflat că ar fi vorba de zona Focşasca, comuna vasluiană Tăcuta, în partea de sud a pădurii. 

„Am analizat mai multe variante (inclusiv câine de talie mare cu rahitism, urme duble), dar consultând mai mulţi specialişti urmele din poză se confirmă ca, foarte probabil, urme de urs tânăr. În special cele cinci degete clar vizibile, şi călcătura de plantigrad, cu «călcâi» impregnat, sunt semne distinctive”, spune administratorul paginii. 

urme urs

Sursa: Facebook/Codrii Iaşilor - cunoaştem, preţuim, păstrăm

Să ne îngrijorăm?

Situaţia nu ar trebui să creeze panică. Asta subliniază specialiştii, potrivit cărora, şansele ca o populaţie de urs să se stabilească aici sunt foarte mici, fiind o pădure cu multă activitate, de la exploatări la activitatea recreativă, şi care nu e conectată sau în apropierea unui corp de pădure mai mare unde să se poată retrage.

„Chiar dacă s-ar stabili urs în zonă, în regiunile montane s-a convieţuit cu ursul dintotdeauna, şi credem că putem învăţa să convieţuim paşnic cu o populaţie mică de urs, dealtfel specie protejată şi care poate fi gestionată cu măsuri preventive corecte (unde autorităţile au o răspundere!). Apoi pentru că mergem des la munte şi întâlnim urme de urs, fără a avea probleme, faptul în sine nu e ceva excepţional, doar localizarea nouă”, subliniază cei de la Codrii Iaşilor.

adresă

Adresa Directiei Silvice Iaşi care confirmă semnalarea. FOTO Codrii Iaşilor

Vă recomandăm să citiţi şi:

Jobul plătit cu 14.000 de lei pentru care nu există candidaţi. Angajaţii se pot califica şi la locul de muncă

Strategia „cazanului” aplicată de Rusia poate înclina bătălia din Donbas în favoarea sa

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite