Urşii şi căluţii au umplut străzile Iaşiului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parada datini şi obiceiuri-urşi
Parada datini şi obiceiuri-urşi

Zeci de urşi, căpriţe, cerbi şi căluşei au defilat astăzi începând cu ora 10.00 pe bulevardul „Ştefan cel Mare şi Sfânt". Trupa cea mai numeroasă a fost din Avrameni, judeţul Botoşani, care a venit la Iaşi cu peste 50 de membri.

Reînfiinţată în 1990, transmite obiceiurile de iarnă. Obiceiulurile sunt preluate de la cei mai învârstă şi îşi fac singuri costumele. Mascaţii folosesc cojoacele arhaice, din blană de oaie, iar măştile sunt făcute chiar de ei. Căluţii îi fac tot ei, cu indicaţii de la rudele în vârstă.

„Masca din cauciuc este doar de divertisment dar pe scena nu va fi ea. Le place să îmbine modernul cu arhaicul. Suntem cel mai mare ansamblu din ţară şi îmbinăm obiceiuri din două comune, Aurel Vlaicu şi Avrămeni", a explicat Letiţia Cocolă, director căminul cultural din Avrămeni.

Înainte de a începe parada, trupa a făcut pregături serioase la dansuri şi au explicat cum şi-au făcut costumele. „Costimaţia am făcut-o eu singur din blană de oaie. Mi-a luat numai o singură zi. Cel mai mult durează până când facem masca, pentru că este mai complicat", a povestit Bogdan Bejinariu, membru al trupei din Avrămeni.

Ieşenii care s-au aflat pe stradă la acea oră nu au contenit să facă fotografii şi să filmeze cu aparatele foto şi cu telefoanele. Trupele de căluţi şi urşii au făcut senzaţie pe bulevard. Nu au lipsit nici draci cu furci de lemn care „ameninţau" pe toţi trecătorii care le ieşeau în cale.

În final, parada s-a oprit la Casa Studenţilor, unde a început spectacolul.

Cele 15 formaţii care au defilat de la palatul Culturii şi până la Casa de Cultură a Studenţilor sunt din judeţele Iaşi, Botoşani, Neamţ şi Bistriţa Năsăud. Festivalul de Datini şi Obiceiuri a ajuns în acest an la cea de-a 42 ediţie.

VIDEO-Căluţii de la Mogoşeşti, Iaşi

VIDEO-Ursul făcut din stuf

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite