Urmările cumplite ale unui carnagiu rutier produs acum 5 ani. Traume psihice grave, victime fără despăgubiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ziaruldeiasi.ro
FOTO ziaruldeiasi.ro

Patru dintre cei 30 de pasageri ai autocarului care a produs accidentul au decedat. Unul dintre supravieţuitori încă încearcă să depăşească trauma provocată de tragedie, iar pe rolul instanţelor ieşene se află un dosar care vizează plata unor daune morale care să compenseze această traumă.

Un tânăr din Iaşi încă aşteaptă despăgubiri după cinci ani de la producerea unui accident rutier în care a fost implicat. 

În  aprilie 2016, un grav accident rutier s-a produs în judeţul Braşov, în apropierea dealului Perşani. Un autocar care transporta membrii ansamblului de dansuri populare „Hora Moldovei" din cadrul Palatului Copiilor Iaşi, care trebuia să participe la Festivalul Internaţional de Folclor de la Arad, a fost implicat într-un accident rutier. 

Şoferul a pierdut controlul volanului, iar autocarul s-a izbit violent de parapetul care despărţea sensurile de mers şi s-a răsturnat.

Conform rezultatelor anchetei, şoferul nu şi-a adaptat viteza la condiţiile de drum. În urma accidentului, şoferul, rezerva acestuia, dirijorul ansamblului şi unul dintre copii au murit pe loc.

Aflat pe prima banchetă din dreapta, Cristinel V. s-a trezit brusc pe asfalt, printre cioburi, în dreapta sa fiind organele şoferului zdrobit între autocar şi parapet", după cum avea să povestească ulterior.

Efecte la nivel psihic

Cristinel V.  a avut nevoie de doar şase-şapte zile de îngrijiri medicale, dar  a fost puternic afectat din punct de vedere psihologic, după cum a arătat o expertiză de specialitate.

Nu a mai reuşit să se concentreze la învăţătură, nu a luat examenul de Bacalaureat, iar mult timp a evitat să se mai urce în mijloacele de transport în comun, notează Ziarul de Iaşi. 

Astfel, tânărul a solicitat în instanţă despăgubiri de 15.000 euro de la Asirom SA, societatea la care era asigurat autocarul.

Magistraţii Judecătoriei au constatat că, date fiind circumstanţele accidentului, vinovăţia şoferului nu poate fi pusă la îndoială. Aceasta a fost de altfel şi concluzia la care ajunseseră procurorii care au anchetat cazul.

„Instanţa consideră că probele administrate nu sunt suficiente pentru a fundamenta concluziile că viaţa profesională a reclamantului este definitiv compromisă, ori compromisă într-o foarte mare măsură, ori că acesta a ratat examenul de bacalaureat din cauza stării de după accident. 

Fără a exclude, la nivel de principiu, posibilitatea ca aceste consecinţe să se poată produce în urma unui asemenea accident, se va reţine că acest aspect nu a fost probat în speţă, aprecierile martorilor sub acest aspect fiind speculative şi subiective. Astfel, consecinţe de o asemenea magnitudine pot şi trebuie să fie dovedite cu alte mijloace de probă, având un caracter tehnic", au spus magistraţii, care au apreciat totuşi că celelalte probleme ale tânărului pot fi atribuite accidentului.

Judecătoria a stabilit despăgubiri în valoare de 8.000 de euro. Cuantumul daunelor morale poate fi schimbat la nivelul Tribunalului, pe rolul căruia a intrat apelul depus de Asirom SA.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Peste 8.000 de angajaţi vor fi concediaţi de la Complexurile Energetice Oltenia şi Hunedoara. Muncitorii vor primi plăţi compensatorii timp de patru ani

Oraşul din România care a suferit cea mai mare depopulare. Două recorduri negative în doar un deceniu

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite