Universităţile din România sar în ajutorul refugiaţilor. Sute de locuri de cazare în căminele studenţeşti din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campus TUIASI /FOTO: TUIASI
Campus TUIASI /FOTO: TUIASI

Două dintre universităţile ieşene au anunţat până în acest moment că vor asigura locuri de cazare şi hrană pentru refugiaţii din Ucraina.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) pune la dispoziţia refugiaţilor care se retrag din calea războiului din Ucraina aproximativ 120 de locuri de cazare în 28 de garsoniere din Căminul T20, scara C, şi în 12 camere din căminul T8. 

Toate spaţiile sunt dotate cu grup sanitar, frigider, cuptor cu microunde, cană de fiert apa, iar garsonierele au şi bucătărie individuală. 

Refugiaţii vor avea acces la toate facilităţile disponibile studenţilor TUIASI, în special acces rapid şi stabil la Internet pentru a putea lua legătura cu membrii familiilor.

Cele 28 de garsoniere din Căminul T20, scara C, au 26 de metri pătraţi, iar patru dintre ele au trei paturi. Camerele de la parterul Căminului T8 au baie proprie, dar nu au bucătărie, însă există un oficiu pentru prepararea hranei pe palier care poate fi folosit.

„Ne aflăm într-una dintre cele mai disperate perioade ale omenirii. Războiul, adus tot de oameni, cu tot ceea ce înseamnă el mai tragic: vieţi distruse. Declaraţiile şi susţinerea păcii pe diferite reţele de socializare au rolul lor benefic, poate mai mult moral pentru o populaţie acum înspăimântată. Însă cred că pentru oamenii fără vină din Ucraina contează ajutorul concret primit acum. TUIASI, deşi funcţionează în regim fizic, cu toate căminele pline, poate adăposti în spaţiile din campus circa 120 de refugiaţi. În mod clar putem găsi soluţii de creştere a numărului de locuri oferite în alte cămine şi vom putea asigura şi hrana, dacă vom fi solicitaţi în acest sens. Mi se pare îngrozitor doar să îmi imaginez cum ar fi să fim în locul lor, de aceea niciun efort din partea noastră nu va fi prea mult”, a declarat Dan Caşcaval, rector al TUIASI.

Spaţiile de cazare au fost înscrise într-o platformă naţională, gestionată de Guvern, şi vor putea fi accesate de persoanele aflate la nevoie, la solicitare, cu sprijinul autorităţilor.

De asemenea, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi pune la dispoziţie spaţii de cazare, hrană, consiliere psihologică şi facilitarea serviciilor medicale pentru 50 de studenţi şi cadre didactice din Ucraina, precum şi pentru familiile acestora. În campusul UAIC va funcţiona un centru de colectare pentru alimente neperisabile, apă şi pături.

Luni, 28 februarie, UAIC va deschide un cont bancar în care membrii comunităţii academice vor putea dona sume de bani care vor fi direcţionate către ajutorarea refugiaţilor din Ucraina.


Vă recomandăm să citiţi şi: 

Mai multe bănci ruseşti, excluse din platforma SWIFT. Măsuri drastice pentru Banca Centrală Rusă

Joe Biden, despre invazia rusă din Ucraina: Există două opţiuni - începe al Treilea Război Mondial sau te asiguri că Rusia plăteşte pentru ce a făcut VIDEO

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite