Universitatea care a reuşit să atragă cu 72% mai mulţi candidaţi la admitere faţă de 2016. Softul unic în ţară folosit la repartizarea în timp real a candidaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Budeanu, rectorul Dan Caşcaval şi Daniel Condurache FOTO TU Iaşi
Bogdan Budeanu, rectorul Dan Caşcaval şi Daniel Condurache FOTO TU Iaşi

Peste 3.255 de candidaţi unici s-au înscris la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi. Faţă de anul trecut, s-a raportat o creştere de 72%. Numărul candidaţilor a crescut şi la Universitatea de Medicină şi Farmacia „Gr. T. Popa“, fiind raportată o majorare cu 21% faţă de admiterea din 2016.

Două dintre cele mai mari universităţi ieşeni au înregistrat un aflux de candidaţi la admiterea din această vară. Potrivit reprezentanţilor de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI), la sesiunea din iulie a admiterii s-au raportat cele mai bune rezultate din ultimii ani. Astfel, s-au înscris 3.255 de candidaţi unici, fiind o creştere de 72% ca număr faţă de anul anterior şi cu 43% faţă de anul 2015.

Una din cauze este şi cea a locurilor disponibile pentru tinerii din Republica Moldova. TUIASI a scos la concurs anul acesta 250 de locuri pentru candidaţii din Republica Moldova, după mai mulţi ani în care numărul locurilor primite de la minister pentru aceştia nu a trecut de 20. Concurenţa pe aceste locuri a fost ridicată, fiind 500 de candidaţi de peste Prut care au concurat pe aceste locuri. „Este foarte clar că rolul inginerilor începe să fie recunoscut şi este clar că o ţară nu se poate dezvolta fără ingineri. Aş dori să le transmit candidaţilor că această meserie le va oferi satisfacţii şi profesionale, şi materiale, iar atât timp cât vor iubi şi respecta această meserie, sigur meseria de inginer îi va face respectaţi”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

Un rol important în procesul de selecţie l-a avut şi softul unic în ţară folosit la repartizarea în timp real a candidaţilor, în funcţie de primele două opţiuni. Prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, prorectorul responsabil cu Informatizarea şi Comunicaţiile Digitale, a transmis că un sistem care să prezinte în timp real date legate de admitere, de preferinţele candidaţilor la nivel global, pe întreaga universitate, nu a mai fost folosit până acum. Mai mult, acesta a precizat că se doreşte ca de anul viitor să fie dezvoltată o aplicaţie astfel încât candidaţii să îşi poată depune documentele online şi să trimită toate actele necesare de acasă. Astfel, candidaţii vor veni la universitate doar în momentul în care trebuie să confirme locul, să semneze contractul de studii şi să depună actele în original. „Am constatat că, de fapt, mediul de viaţă natural al candidaţilor noştri este cel virtual. Vrem să facem o admitere foarte smart şi, în acelaşi timp, să le arătăm celor care vor intra în comunitatea noastră că suntem o şcoală serioasă şi că oferim un pachet educaţional complet”, a declarat Daniel Condurache.

O creştere a numărului de candidaţi s-a raportat şi la nivelul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“. Astfel, cei mai mulţi candidaţi au fost la Medicină, unde s-au înscris 950 de candidaţi pe 297 de locuri ceea ce înseamnă o concurenţă de 3,2 candidaţi pe un loc. Concurenţă mare a fost şi la Tehnică Dentară, unde s-au înscris 119 persoane pe 30 de locuri, fiind aproximativ 3,96 candidaţi pe un loc. La toate specializările s-au înscris 2.022 de candidaţi, în creştere cu 21%, comparativ cu anul 2016. „Ierarhizarea candidaţilor s-a făcut în ordinea descrescătoare a mediei, în care o pondere de 90% a avut-o nota obţinută la testul grilă, iar 10% media de la Bacalaureat“, au transmis oficialii UMF.

În ceea ce priveşte studenţii străini, reprezentanţii universităţii au transmis că până în acest moment, 1.766 de candidaţi din ţări UE şi non-UE şi-au făcut cont pe platforma online. Până acum, 1.038 de candidaţi au depus aplicaţii finalizate, dintre care: 551 pentru studii în limba franceză, 424 pentru studii în limba engleză şi63 pentru studii în română.

Citeşte şi:

VIDEO „Conducta Regelui Carol I“, planul catalogat „fantezist“ acum un secol, dar care a revoluţionat aducţiunea de apă 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite